|
|
|
|
Parmak ucundaki teknoloji
Hız, daha çok hız. Taşınabilir bilgisayarlardan ev sinemalarına, dijital fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına kadar hayatın gerisinde kalmamak için teknolojinin hızını yakalamak şart
Günün yoğun temposu içinde en fazla ihtiyaç duyduğunuz şeyleri bir düşünün! Kimi hayatınızı kolaylaştırıp, hızlı biçimde bilgi alışverişi yapmanızı sağlıyor, kimi de yorgun argın eve dönüşünüzde sizi stresinizden arındırıyor. Cep telefonu, taşınabilir bilgisayarlar, ev sinemaları... Her gün gelişen yeni modeller karşısında teknolojiyi izlemek şart. Mesela home cinema sistemleri... DVD teknolojisinin geldiği noktada tüm zamanların en başarılı ürünü. DVD oynatıcıların tamamı mükemmel video ve ses yeteneğine sahip. Stüdyo kalitesine yakın biçimde, CD'den daha iyi ses üretmesi DVD'nin bu kadar ilgi görmesinin bir başka sebebi. DVD ev sinemasında da çığır açıyor. Ayaklı veya ayaksız olmak üzere 5+1 şeklinde satılan ev sinemalarının her biri ayrı bir tasarım harikası. Pek çoğundan CD, Mp3 veya radyo dinlemek de mümkün. Hızla yaygınlaşan DVD teknolojisinin bir sonraki ayağı DVD kaydediciler. Evlerde çoktan yerini alan bu cihazlar evde olmadığınız zaman kaçırmak istemediğiniz bir filmi ya da programı DVD kalitesinde kaydedip saklayabiliyor. Görüntü teknolojisinden söz ederken DivX çılgınlığını unutmamak gerekir. DivX'in özelliği fazla kalite kaybı olmadan DVD kalitesindeki görüntüyü, VCD boyutunda sağlamak. Böylece VCD'deki yüzde 80'lik görüntü kaybı, yüzde 15'e iniyor. Aslında DivX'e video dünyasının Mp3'ü de deniliyor, çünkü video sıkıştırma başarısıyla 2 VCD'lik filmi tek CD'ye indirebiliyor. Artık pek çok DVD oynatıcıda bu sistem bulunuyor. Sinema sistemlerini bu kadar anlattıktan sonra büyük ve düz ekran televizyonlardan (flat tv) bahsetmemek olmaz. Tam açılımı "Flatron" olan düz ekranlarda, standart tüplü olarak bilinen bombeli televizyonlara oranla daha farklı ve özel bir tüp sistemi kullanılıyor. Düz ekran televizyonlarda tüp yüzeyine düşen satır sayıları ve her satıra düşen nokta sayısı çok daha fazla. Bu da görüntünün daha ayrıntılı ve canlı olmasını sağlıyor. İnce televizyon anlamına gelen plazma televizyonlarda ise son derece parlak, net ve kaymayan görüntü izlemek mümkün. Plazma televizyonlar yüksek çözünürlükleri sayesinde geniş bir izleme açısı yaratıyor. Bu televizyonların bazılarında sisteme entegre DVD oynatıcı da bulunuyor. Bir diğer kaliteli görüntü seçeneği ise ışığın bir perdeye veya duvara yansıtıldığı projeksiyonlar. Özellikle maç izlemek için son zamanlarda çok fazla tercih edilen projeksiyonlar, ışık kaynağından ters olarak çıkan görüntünün karşıdaki yansıtılan alanda düz olarak görülmesi mantığına dayanıyor.
İŞİNİ EVE GÖTÜRENLERE Her ne kadar bilgisayarlar sayesinde ofislerde kağıt kullanımı önemli ölçüde azalsa da, çalışanların üzerindeki iş yükü azalmadı. Tam tersine gün boyunca bilgisayar başında oturuyoruz. Yine de pek çok kişi iş saatleri dışında çalışmak zorunda. Bu durumun nasıl bir ihtiyaç haline geldiğini taşınabilir bilgisayarların satışındaki hızlı yükselişe bakarak anlamak mümkün. "Notebook" adı verilen bu taşınabilir bilgisayarlar artık akıl almaz hızlara erişiyor. Notebook'lar çeşitlerine göre çok farklı olsa da 900 gram ile 4 kilogram arasında değişen ağırlılara sahipler. Ayrıca 1440 x 1050 gibi yüksek çözünürlüklerle çalışabilecek modeller bulunuyor. Bir notebook'un fiyatını belirleyen en önemli özellik işlemcisi. Yeni kuşak işlemciler, notebookların taşınabilir özellikleri göz önüne alınarak üretiliyor. Düşük elektrik tüketimiyle çok daha uzun bir pil ömrü sağlıyor, ayrıca harekete ve darbelere çok daha fazla duyarlı olabiliyor. Yine notebooklarda CD ve DVD yazıcıları da fiyatı etkileyen unsurlardan. Bu nedenle bir notebook alırken kullanacağınız programlara göre ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ne için kullanacağınızı bilip, bu özellikleri taşıyan bir notebook seçmek çok daha uygun fiyat anlamına geliyor. Gelişen teknolojilerin kuşkusuz en ilgi çekenlerinden biri dijital fotoğraf makineleri. İnsanoğlunun yaşadıklarını belgeleme merakı bu ilginin başlıca sebebi. Diğer sebebi ise dijital makinelerin çekilen fotoğrafı anında görebilme imkanı vermesi. Böylece beğenmediğiniz fotoğrafları basmama fırsatı da doğuyor. Ayrıca film masrafından da kurtuluyorsunuz. Tüm bu nedenlerle son zamanlarda herkes bütçesine göre bir dijital fotoğraf makinesi edinmeye çalışıyor. Bu makinelerin küçük boyutları olması da tercih edilmesinin diğer bir sebebi. Hatta boyuna asılabilecek kadar küçük olanları bile var. Dijital fotoğraf makinelerinde ölçü görüntü yoğunluğu. İlk dijital kameralar 10x15cm ya da 13x18cm boyutlu görüntüler verebilen 1 megapiksel büyüklükle üretilirken, son gelişmelerle çoğu daha büyük boyutlara erişmeyi sağlayabilecek 5 megapiksel ya da daha üzerinde yoğunluğa sahip. Dikkat edilmesi gereken diğer özellik, görüntünün kaydedildiği bellek kartlarının büyüklüğü. Bazı kameralardaki kartlar kamera içinde RAM bellek denilen sabit belleklerle üretilirken, pek çok kamera takılıp çıkartılabilen türden çeşitli büyüklüklerde belleklere sahip. Bunun yanı sıra dijital kameralı telefonlar da uzun zamandır kullanılıyor. Artık çözünürlükleri de artmış durumda. "Fotoğraf makinemi sürekli yanımda taşıyamam ama gün içinde bazı kareleri fotoğraflamak istiyorum" diyenlerin çok işine yarayacak bir seçenek.
Ece Koçal
|
|
|
|
|
|
|
|
|