| |
|
|
Hiç mahluta çorbası içtiniz mi?
Hafif bir soğuk algınlığı ile uyandım dün. Boğazda ağrı, sırtta ürperme... Öğlen oldu. Mutfaktan bir kaşığın tencere içinde dönmekte, sulu bir şeyi karıştırmakta olduğunu haber veren sesler gelmekte. Yaşasın, çorba içeceğiz! Zevcenur hanıma seslendim: Ne yapıyorsun? "Mahluta..." Mahluta mı? İşitmiştim ama içtiğimi hatırlamıyorum. Sofra kuruldu. Kaşıklar faaliyete geçti. Sonuç: Nefis bir çorba! Ambalajın üstündeki yazıları okudum: Knorr, "Saray çorbaları" adıyla bir seri başlatmış. Evin deterjan, kağıt havlu, yoğurt gibi 'standart' alışverişi benim üstümdedir. Market raflarındaki yenilikleri ise Zevcenur hanım takip eder. Bu yüzden fark etmemişim mahlutayı. Okumaya devam: "Kırmızı mercimekli, kimyonlu..." Osmanlı sarayından günümüz sofrasına... Rengi süzme mercimeği andırıyor. Onun gibi koyu. Birkaç damla limon suyuyla daha da lezzetleniyor. Çok iyi geldi. Doğrusunu isterseniz kremalı tavuk, domates, kremalı mantar gibi çorbalardan biraz sıkılmıştık. Hazır çorba üreticilerinin bu tip denemeler yapması, hele; geleneksel, yerli, Türk damak zevkine uygun çorbalara dönmesi gayet olumlu bir girişim.
***
Acaba mahluta hakkında başka bir bilgi bulabilir miyim, diye Knorr'un Internet sitesine girdim. Maalesef çorbanın sadece adı geçiyor. 'Saray çorbaları' serisinde başka hangi çeşitler var, öğrenemedim. Zevcenur hanım 'Kafkas Çorbası'nın da olduğunu söyledi ama sitede göremedim. Neyse... Konunun uzmanı olmadığım için bendeki kitaplara baktım mahluta için. Marianna Yerasimos'un 'Osmanlı Mutfağı' adlı kitabında adı geçmiyordu. Stefanos Yerasimos da, 'Sultan Sofraları'nda yoktu. Ayrıca 100 yıl kadar önce 'Fahriye' hanımın kaleme aldığı 'Evkadını' adlı yemek ve mutfak düzeni kitabında da mahlutaya rastlamadım. Gonca Tokuz'un derlediği 'Gaziantep Yemekleri' kitabında ise üç tarif var: Mercimek çorbası, 'datlılı malhıta' (tatlı mercimek) ve 'ekşi malhıta'. Ancak onların içinde kimyon bulunmuyor. İnternete baktım. Mahlutayı Prof. Şükrü Haluk Akalın, "Adana ve civarında yapılan mercimek çorbaları" kategorisinde sayıyordu. Daha geniş bir bilgiye ulaşamadım. Kıssadan hisse: -Knorr'un ve diğer firmaların interneti daha etkin kullanması şart. 'Yemek' sadece bir 'mal' değil, bir kültür ögesidir aynı zamanda. Dolayısıyla ürünlerin listesini yapmak yetmez, meraklısını tatmin edecek bilgileri de sunmak herkesin yararınadır. -Belli oldu: Benim de yemek kültürü kitaplarımı çoğaltmam gerekiyor.
|