Haftanın Kitapları
GERARD DE NERVAL'İN BAŞYAPITI DOĞU'DA SEYAHAT/GERARD DE NERVAL/ YAPI KREDİ YAYINLARI Gerard de Nerval'in Doğu'da Seyahat adlı yapıtı Yapı Kredi Yayınları Kım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi'nden çıktı. Asıl adı Gerard Labrunie olan Gerard de Nerval (1808-1855), en büyük romantik Fransız ozanlarından. Buhranlı, çalkantılı yaşamı boyunca hep başka bir yerin arayışıyla yanıp tutuşmuş yazar, ruhundaki gelgitler, keskin acılar, kabına sığmayan özlemler yüzünden sık sık sinir krizleri geçirmiş, birçok kez yinelenen bu krizler yüzünden birçok tasarısını gerçekleştirememiş ya da ertelemek zorunda kalmıştı. Usta çevirmen Selahattin Hilav'ın çevirisiyle, Türkçe'ye kazandırılan bu başyapıta çevirmenin ve Ekrem Işın'ın önsözleri eşlik ediyor.
ZENGİN MESLEK ANILARIYLA DİPLOMASİ AFERİN İYİYDİN- BİR DİPLOMATIN ANILARIYAMAN BAŞKUT-İNKILAP YAYINLARI Yaman Başkut Dışişleri Bakanlığı'nın çeşitli kademelerinde 43 yıl çalışan bir diplomat. Mesleğe Paris ve Cezayir Büyükelçiliklerinde çalışarak başlayan, daha sonra Türkiye'nin Cenevre ve Moskova temsilciliklerinde müsteşar, Bükreş ve Tokyo'da büyükelçi olarak görev yapan Yaman Başkut bu kitabında özel yaşam öyküsünden çok, diplomatik konulara profesyonel bakış açısını ve zengin meslek anılarını bulacaksınız.
GÜNLÜK HAYATTA IVIR ZIVIR TIRI VIRI ŞEYLER/SABRİ KILIÇ/AYKIRI ARAŞ- TIRMA Bu kitap, biraz eğlenceli ve keyifli okumaya olanak sağlıyor. Gözlem, tartışma yoğunluğundan yorulanlar "Tırı Vırı Şeyler"i okuyarak dinlenebilirler. "Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi"nin açtığı yoldan ilerleyen Tırı Vırı Şeyler son derece ilginç, son derece şaşırtıcı ve son derece keyifli bilgilerin yer aldığı yeni bir çalışma olarak ilgiyi hak ediyor. Kitabın adının da ilginç, hatta tuhaf olduğunu dikkate alarak "Aydınlatıcı" bir açıklama yapmak yerinde olacaktır. Bilenler biliyor, özellikle ABD'de hayli zengin, yaygın bir "Trivia" edebiyatı yani önemsiz, ıvır zıvır ayrıntıların edebiyatı var.
BİR İMGE OLARAK CEHENNEM CEHENNEMİN TARİHİ ALICE K. TURNER Çevirmen: AYHAN SARGÜNEY /AYRINTI YAYINLARI İnsanoğlu bütün gelişimlere rağmen ölümü alt edememiş, son sözü söyleyen daima ölüm olmuştur. Ölüm ve ölümün getirdiği korku güncel yaşamımızın bir parçası. Cehennem'in Tarihi, Sümerler' den günümüzdeki Hıristiyanlık anlayışına kadar öbür dünya ve cehennem kavramının nasıl geliştiğini inceliyor. Cehennem insanlığın en büyük imgesel projesi. Homeros'tan Platon'a, Augustinus'tan Dante'ye, Blake'ten Goethe'ye, Michelangelo'dan Milton'a birçok dehanın katkısıyla kolektif bilinçaltının en ürkünç tasarımı ortaya çıkıyor. İyi okumalar.
TÜRK ARGOSU Türk Argosu / Prof. Dr. Halil Ersoylu / Leyla Mecnun Argo dünyasının sürekli yenilenen kelime hazinesi, etkileyici deyimleri, kıvrak zekası ve mantığı bir yandan şaşırtırken bir yandan da eğlendiriyor. Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Halil Ersoylu bu çarpıcı araştırmasında Türkçedeki argoyu besleyen çeşitli kaynaklara iniyor. Argoda bitki, hayvan adlarından ve cansız doğa unsuru adlarından yararlanma kitapta yer alan bölüm başlıklarından birkaçı...
Dişidir Mayıs Ayı / Zehra Tezvaran / Kariyer Doğum tarihiniz, yeriniz, adınız, aileniz sizin seçiminiz miydi? Başka bir yerde, başka bir zamanda, başka bir çevrede doğsaydınız yaşamınız nasıl olacaktı? Tulia, Anita, Behice ve Anna aynı kadının zamanın farklı düzleminde ve farklı mekanlarda, farklı çevrelerde Roma, Kudüs, İstanbul ve Münih'te birer mayıs ayı geçirerek, hayatla ve kaderle yüzleşmesinin öyküsü.
|