|
|
|
|
Edebiyat dünyasında Cihangir müdavimliği
Baharla birlikte edebiyat dünyasında da hareketlilik başladı. Enis Batur'un istifası herkes için bir sürprizdi. Pınar Kür 12 yıl sonra hikayelerle dönüyor
Merhaba sevgili Sabah Gazetesi okuyucuları . Sayım'ın Kitap Bavulu bu haftadan itibaren sizlerle birlikte... Bavulda pek çok şey var; edebiyat dünyasından yenilikler, yeni çıkan kitaplar, yazarların yeni projeleri. Bu arada edebiyat magazini de yapacağım. Kendi kendime biriktirdiğim, hiç kimseyle paylaşmadığım şeyleri bu köşede ilk kez siz duyacak, okuyacaksınız... Son zamanlarda reklamlar, promosyonlar, gazete sütunlarına taşınan polemikler edebiyatın da bir magazini olabileceğini gösterdi. Ve edebiyat dünyası artık kendi magazin yazarlarını yarattı. İşte bu noktada Picus Dergisi edebiyatın magaziniyle ilgili soruların yanıtlarını merak edenler için "usturuplu ve edebi" bir magazin yapıyordu. Ancak içeride kazanlar kaynadı ve yönetim değişti. Gülenay Börekçi Picus dergisinin başına getirildi. Geçmişte sinema yazılarıyla tanınan Börekçi'den sonra bakalım mayıs sayısında nasıl bir edebiyat dergisiyle karşılaşacağız.? Hep birlikte göreceğiz.
ENİS BATUR'UN İSTİFASI Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın bir numaralı yöneticisi Enis Batur ve Genel Yayın Yönetmeni Ayfer Tunç'un birlikte istifası yayın dünyasında şok etkisi yarattı. Enis Batur bu ani istifanın ardından hemen yurtdışına gidiyor. Acaba çok sevdiği Paris'e mi? Her şeyden önce, edebiyatı çok seven bir yazar Enis Batur. Batur' un edebiyat dünyasında bir yönetici olarak yerini doldurmak çok zor. Gerek duruşu, gerek disiplini ve mesleğine bağlılığıyla, kendisinden sonraki kuşaklara örnek oluşturan, yol gösteren, önemli bir aydın. Ve bir sürprizle karşılaşabilir, Enis Batur'u önümüzdeki günlerde başka bir yayınevinin başında görebiliriz.
12 YIL SONRA Çağdaş Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden biri olan Pınar Kür 12 yıllık uzun bir aradan sonra yeni öykülerle yeniden okurlarıyla buluşuyor. 1 Mayıs 'ta yayınlanacak "Hayalet Hikayeleri" adlı kitapta beş uzun öykü var. Pınar Kür'ün 1997-2004 yılları arasında kaleme aldığı Hayalet Hikayeleri'nde hayaletlerin ve hayallerin etkisi altındaki kahramanların geçmişle yaptıkları hesaplaşmalar konu ediliyor.
EDEBİYATIN YENİ MEKANI Şu günlerde yolu Cihangir'e düşenler şaşırtıcı bir manzarayla karşılaşıyor. Son aylarda Cihangir'- de birbiri ardına açılan şirin kafeler herkes için bir sürpriz. Elbette edebiyatçılar için de... Edebiyat dünyasından pek çok ismi Cihangir kafelerinde ve özellikle Firuzağa Camisi'nin önündeki çay bahçelerinde görmek mümkün. Rafineri yeni Cihangir kafelerinden biri. Hatta edebiyatçıların en çok ilgi gösterdiği mekan. Geçen hafta sonu Rafineri'nin rahat koltuklarında Sıraselviler Caddesi'ne karşı güneşin tadını çıkaranlar arasında Lale Müldür, Murathan Mungan ve Naim Dilmener de vardı. Polisiye türünün başarılı kalemlerinden Mehmet Murat Somer'in Everest Yayınlarına geçişinden sonra kitapları da bu yayınevinde birbiri ardına yeniden basılıyor. Somer'in "Hop-Çiki-Yaya" maceralarının yeni kitabı da yine Everest'ten eylül ayında piyasaya çıkacak.
KRİZ ROMANI Solmaz Kamuran'ın yeni kitabı "Banka" İnkılap Yayınları tarafından mayıs ayında yayınlanıyor. Çevirileriyle de tanınan ve çoksatan "Kiraze" ve "Minta" kitaplarının yazarı Solmaz Kamuran Banka'da Türkiye'nin 1990'lı yılların sonunda yaşadığı ekonomik krizin çarpıcı bir parodisini yapıyor. Küçük bir tatil kasabasında yolları kesişen biri Fransız yedi kişi kasabanın tek bankasına rutin işlerini görmek için uğrarlar. Hepsi de pek de yaşamsal olmayan ufak tefek işlerini görüp bir an önce kendi dünyalarına geri dönmekten başka bir şey istemezler. Ve kendilerini krizin içinde buluverirler...
Sayım Çınar
|
|
|
|
|
|
|
|
|