İşsize yeni iş kapısı, özel istihdam büroları olacak
İş ve işçi bulmada kamu tekelinin kalkmasından sonra Özel İstihdam Büroları yönetmeliği de yayımlandı.12.8 milyar lira teminat yatıran üniversite mezunları ,büro açmak için başvurulara başladı.
Dört yıllık üniversite mezunu, bir büro sahibi, sabıkasız bir TC vatandaşısınız, yeni bir iş yapmak istiyorsunuz ve bir yerlerden de 12 milyar 850 milyon lira bulabiliyorsanız, Türkiye'nin işsizlerine iş arayabilir, üstelik bunu yaparken de para kazanabilirsiniz. 1936 yılından bu yana devletin tekelinde olan iş ve işçi bulma faaliyetleri, 2003 yılında çıkan Türkiye İş Kurumu Kanunu ile serbestleşleşti. Çünkü araştırmalar gösterdi ki iş arayanların yüzde 15-20 gibi bir oranı İş Bulma Kurumu'na başvuruyor. Başvuruların çoğunu da vasıfsız işsizler oluşturuyor. İş Bulma Kurumu da özellikle vasıflı elemanlar için iş bulmada yetersiz kalıyor.
KAMU KAPSAM DIŞI Türkiye İş Kurumu Kanunu ile özel istihdam büroları kurulmasına imkan tanınırken, 19 Şubat 2004'te yayımlanan yönetmelikle, başvurular kabul edilmeye başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 19 Şubat 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği kapsamında, özel istihdam bürosu olarak faaliyette bulunmak isteyenlerden başvuruları toplamaya başladı. İlk özel iş ve işçi bulma büroları, 2004 yılının ikinci yarısından itibaren karşımıza çıkmaya başlayacak. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Necdet Kenar, özel istihdam bürosu kurmak isteyenlerin başvurularını iki hafta önce kabul etmeye başladıklarını, 81 ilden gelen sonuçların değerlendirilmesinin ardından bu yıl içinde ilk büroların açılmaya başlayacağını söyledi. Kenar, daha önce bu konuya dair yasa olmadığı için özel danışmanlık firması adı altında iş ve işçi bulma işi yapanlar olduğunu, bunların ihbar sonucu Cumhuriyet Savcılığı'na sevkedildiğini hatırlattı. Kenar, yeni dönemde bu şirketlerin de İşKur'dan izin alması gerektiğini vurguladı. Özel istihdam bürosu açmak için İş-Kur'a 12 milyar 850 milyon lira teminat yatırılacak. Bürolar, işe yerleştirdikleri kişilerden ücret talep edemeyecek. İşe yerleştirme karşılığında ücret sadece işverenden alınacak. Ancak, geliri genelde yüksek olan meslek grupları için getirilen istisnaya göre iş arayan profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, manken, fotomodel, sanatçı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, yönetim kurulu üyesi, koordinatör veya daha üst düzeyde bir pozisyondaysa durum değişecek. Bu iş tanımlarında iş bulanlar özel istihdam bürolarına ücret ödemek zorunda olacak. Ücret, iki taraf arasında yapılacak sözleşmeyle belirlenecek.