1 Nisan'dan geçerli olmak üzere programa alınan elektrik dağıtım özelleştirmesinde, iki yöntem üzerinde duruluyor: İşletme hakkı devri ve halka arz.
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla, programa alınan elektrik dağıtım tesislerinin özelleştirmesinde, yöntem olarak "işletme hakkı devri" ve "halka arz" seçenekleri üzerinde duruluyor. Mülkiyet satışına, alıcının tesisi almak için ödeyeceği miktarı yansıtarak, tarifeleri yükseltebileceği kaygısıyla mesafeli yaklaşılıyor. Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) kabul ettiği "Enerji Strateji Belgesi"nde belirtilen çerçevede TEDAŞ ve bağlı ortaklarının, 1 Nisan'da özelleştirme programına alınması öngörülen ÖYK kararı, birkaç günlük gecikmeyle de olsa yayımlandı. Kararın yayımlanmasının ardından dikkatler, dağıtım tesislerinin özelleştirmesinde izlenecek yönteme odaklandı. Dağıtım özelleştirmeleri kapsamında bu ay, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), danışmanlık hizmeti alımına yönelik çalışmalara başlayacak, Dünya Bankası heyetinin gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde de özelleştirmede izlenecek olası yöntemler masaya yatırılacak. Enerji çevrelerinde, dağıtım özelleştirmesi için iki yöntem üzerinde duruluyor. Bunlardan ilki işletme hakkı devri. Bu yöntemde tesislerin, elektrik fiyatlarının artmaması için "bedelsiz" devri tartışılıyor. İhaleler, elektriği en ucuz fiyata satma, kamuya en fazla geliri aktarma, kayıp-kaçağı en düşük düzeye indirme taahhüdünde bulunan şirket ya da şirketlerde kalacak. Önceki yıllarda Dünya Bankası'nın da istediği mülkiyet satışına, alıcının tesisi almak için ödeyeceği miktarı yansıtarak tarifeleri yükseltebileceği kaygısıyla mesafeli yaklaşılıyor. Dağıtım özelleştirmesi kapsamında gündeme gelen bir diğer yöntem de halka arz. Strateji belgesine göre, dağıtım bölgelerinin sayısı en fazla 21 olacak.
İZLEME KOMİTESİ Halen özel sektör tarafından elektrik dağıtım işi yapılan Kayseri bölgesi çıkarıldığında, geriye 20 dağıtım bölgesi kalıyor. Bölge sayısının 20 olarak kabul edilmesi durumunda TEDAŞ'ın, şirket statüsü taşıyan 7 bağlı ortaklığının dışında kalan 13 bölge için, 13 yeni şirket kurulacak. Daha sonra söz konusu şirketlerin, sahiplik yapısı belli olacak biçimde hisselerinin bir bölümünün blok olarak tüzel kişilere satılabileceği, bir bölümünün de halka arz yöntemiyle özelleştirilebileceği kaydediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Enerji Strateji Belgesi"nde belirtilen düzenlemelerin, öngörülen takvim çerçevesinde yerine getirilip getirilmediğini denetlemek üzere "İzleme Komitesi" oluşturdu. Komitede görev yapmak üzere, enerji KİT'lerinin yanı sıra Hazine Müsteşarlığı, DPT ve EPDK üye talebinde bulunuldu.