Koç Holding şeref Başkanı Rahmi Koç, görüşmelerde Türk tarafının sabırlı ve dikkatli davrandığını belirterek, "BM Genel Sekreteri Annan da önerilerimizi dikkate alarak yeni bir plan hazırladı. Türkiye bu görüşmelerden bütün talep ettiklerini almış sayılır" dedi.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türk hükümetinin Kıbrıs görüşmelerinden alnının akı ile çıktığını belirterek, "Bütün isteklerimiz, bütün talep ettiklerimiz bence olmuş sayılır" dedi. Koç Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü'nde öğrencilere 'başarılı olmanın sırlarını' anlatan Koç, konferans öncesinde de Kıbrıs müzakerelerinde varılan aşamayı değerlendirdi.Türk tarafının müzakereleri çok iyi idare ettiğini, soruna sabırla ve dikkatlice yaklaştığını belirten Koç, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da Türkiye'nin önerilerinin hepsini dikkate alarak yeni bir anlaşma hazırladığını kaydetti. Koç, şöyle devam etti:
GÜNEY'DEN RET ÇIKARSA "Bizim taraf tamamdır. Yunanistan fevkalade rahatsız. Rahatsızlıkları iki noktada düğümleniyor. Birincisi Güney Kıbrıs'tan Kuzey'e geçeceklerin sayısı tahditli. Alabilecekleri gayrimenkuller sınırlı. Diğeri de Türk askerinin orada ilalebet kalacak olması." Güney Kıbrıs halkının yüzde 90'ının referandumda 'red' cevabı vereceğinin ifade edildiğine dikkat çeken Koç, bunun gerçekleşmesi halinde Kıbrıs'ta tahminlerin tersine döneceğini hatırlattı. Koç, "Referandumda Türkler'den 'evet', onlardan 'hayır' çıkarsa, Kıbrıs 1 Mayıs'ta bütün olarak AB'ye nasıl girecek bilemiyorum. Rumlar'ın referandumda 'red' cevabı vermeleri durumunda, bunun dünya kamuoyunda Türkler lehine olumlu bir hava estireceği muhakkak" diye konuştu. Koç, Kuzey'den 'red' çıkması durumunda, Kıbrıs'ın tek bir ülke olma ihtimalinin de suya düşeceğini söyledi ve ekledi: "AB yanlız Güney Kıbrıs'ı mı alır, yoksa onu bu iş halloluncaya kadar üyeliği ertelerler mi? Şu anda söylemek zor. Fakat neticedee Türk hükümeti, Kıbrıs görüşmelerinden alnının akı ile çıktı diyebiliriz."
AB'NİN ANLAMI KALIR MI? Kıbrıs'ın sorununun halledilmesinin Türkiye'nin AB yolunda önünü açacağını kaydeden Rahmi Koç, AB'nin Türkiye'yi oyalamadan müzakere tarihini vermesi gerektiğini vurguladı. Koç, şunları söyledi: "Müzakerelere başlandığı andan itibaren Türkiye'ye de büyük bir yabancı sermaye girişi olur. Ama girişimiz herhalde 2010'dan sonra gerçekleşir. O zamana kadar o kadar çok ülke AB üyesi olacak ki, bu şuna benzer; her geçen insan bir kulübe üye olursa onun kulüplüğü kalmıyor. O zaman biz AB'ye girmek ister miyiz, istemez miyiz, bence bu bir soru işareti.."
Kıbrıs'ta çözüm AB'den tarih aldırır 1 KIBRIS sorunu 30 senedir kangren olmuş bir iş. Bu görüşmelerin sonucunda bu halloluyor.
2 GÖRÜŞMELERDEN sonra AB'den kati bir tarih alacağımızı düşünüyorum.
3 KIBRIS'IN Türkiye'ye mali yükü kalkacak. Kıbrıs, Türkiye'ye mali bakımdan hakikaten uzun seneler bir kambur oldu. O da kalktığında bir ferahlama olacaktır.