| |
|
|
İnönü'de iki partili demokrasi
Eskişehir'in "biraz" Batı'sında, Bozüyük'ün "az" Doğu'sunda bir "yer" var. Kütahya yolunun "kenarında." "Küçücük." Sırtını "dağa" dayamış. Dağda "in" çok... Yani "mağara." Bu yer "in"lerin hemen önüne kurulmuş. Onun için "İnönü" adını almış.
*** Buralar, Kurtuluş Savaşı'nda "destan yazılan" yerler. "İnönü savaşının" karargahı burada. Batı cephesi komutanı İsmet, ordulara buradan kumanda etmiş. TBMM Başkanı Mustafa Kemal'e "düşman kaçıyor... Savaş alanını muzaffer ordularımıza terk ediyor" diye başlayan telgrafları buradan çekmiş. Mustafa Kemal'in "siz orada sadece düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz" diye başlayan telgrafını burada okumuş. "Telgraf odası" yerli, yerinde duruyor.
*** Batı cephesi komutanı İsmet, "İnönü soyadını" işte buradan almış. İnönü "küçücük bir ilçe." "Fakir." "İhmal edilmiş." Ekonomisi "tarım ve hayvancılığa" dayalı. Gençler "civardaki fabrikalarda" çalışıyor.
*** Duvarda "Batı cephesi komutanı İsmet'in saati." "Kılıcı." "Tüfeği." Bir köşede "iki elbisesi." "Yatak odasında" yine tabancası, tüfeği var. Onun yanında "çalışma odası." Çalışma odası dediysek "büyük bir masa... Çevresinde iskemleler" sanılmasın. "Masa, iskemle" yok. "Yerdeki minderlerde" oturulmuş. Yere harita yayılmış. "Savaş planları" yapılmış.
*** 1 Nisan'da İnönü zaferinin yıldönümü kutlanacak. Eskişehir'den İnönü'ye giden yolun "bakımı" yapılıyor. Yol üzerindeki köylerde "temizlik faaliyetleri" göze çarpıyor. Anlaşılan İnönü "1 Nisan'dan 1 Nisan'a hatırlanıyor." Daha sık hatırlansa, İnönü ilçesi herhalde "bu durumda... Bakımsız... Köy gibi" olmazdı.
*** "İn"lerin önünde tarihi bir cami. Caminin önünde de "İnönü" ilçesi. İlçede "İsmet İnönü'nün karargahı." Az ötede İsmet Paşa'nın heykeli. Burası "bir tarihin yazıldığı yer." Ama "geleni, gideni, arayıp, soranı" yok. Dünyanın hangi ülkesinde "önemli bir savaş karargahı" bu kadar ihmal edilmiştir acaba? Tez elden İnönü'yü bir kentle "kardeş yapmakta" yarar var. Ah bugüne kadar örneğin Gaziantep'le kardeş olsaydı, "Celal Doğan İnönü'yü, Paris'e çevirirdi."
*** Belediye Başkanı CHP'li İsmail Karaköse. Yine CHP'den aday. DSP ise aday çıkarmamış. Karaköse'nin karşısında "AKP adayı Kadir Bozkurt" var. DYP, ANAP, MHP ve Saadet Partisi de aday çıkarmamış. "AKP adayını" destekliyorlar. Yani İnönü "iki partili demokrasiye" geçmiş.
*** - Ey İnönü halkı, haliniz nicedir? - Beyim, burası Özal zamanında ilçe oldu... İlçe olunca biraz hareket geldi... Sonra durdu... Şimdi ne arayanımız var, ne soranımız... Sahi, siz buraya nasıl düştünüz?.. Kayıp mı oldunuz, yolu mu şaşırdınız? - Yolu şaşırmadık... Sizi görmeye geldik. - Vay... Demek bizi de merak eden çıkıyormuş.
*** Şu güzel bahar günlerinde civar il ve ilçelerdeki okullar, "İnönü'ye tur düzenleseler." Öğrenciler "İnönü savaşlarını", savaşın karargahında okuyup, öğrenseler. Yerli, yabancı turistler gelse. Ve yarınlara kucak açarken "dünü...Tarihi... İnönü'yü" unutmasak.
|