kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kış bahçesinin farklı lezzetleri
Kış bahçesinin farklı lezzetleri
Beğendiklerim
Beğenmediklerim

Kış bahçesinde yemek

Nişantaşı'nda bir bahçenin camekanla kapatılıp restorana dönüştürülmesiyle oluşturulan "Cammekan" zengin bir menü sunuyor.


***

Kış bahçesinin farklı lezzetleri

Nişantaşı'nda Abdi İpekçi Caddesi'ne bakan restoranlar içinde en kalabalık olanları, ya bir saydam çadırla kapatılarak yola doğru taşanlar ya da geniş, camlı cephesi bulunanlar. İnsanlar buralarda yemek yerken, bir yandan da gelip geçenleri seyretmeyi yeğliyor olmalılar. Diğer restoranların kuşkusuz bu açıdan dezavantajları var. Ama içlerinden birinin durumu daha da ciddi; adı "Cammekan" ama dışarıdan baktığınızda adının çağrıştırdığı manzara ve ortamla ilgili hiçbir ipucu bulamıyorsunuz.

Kapısına, ancak yoldan birkaç basamak inerek ulaşılıyor. Yani restoranın ön cephesinde manzara yok. Restoranın adıyla gördükleriniz kesinlikle uyuşmadığı için, ısrarla "cam mekan"ın neresi olduğunu soruyorsunuz, size koridorun sonuna ilerlemeniz tavsiye ediliyor. Burada ise hiç beklemediğiniz bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz... Binanın arka cephesi bütünüyle kaldırılmış. Döner bir merdivenle bodrum katın bahçesine iniliyor.

Arka bahçe, giriş katının tavanına kadar bir cammekanla kapatılmış. Dolayısıyla, birden kendinizi Nişantaşı'nın ortasında çok yüksek tavanlı bir kış bahçesinde buluyorsunuz. Dışarısı karlı olsa da, komşu binalardan buzdan sarkıtlar görülse de, "Cammekan" değişik yerlere yerleştirilen kırmızı ötesi sobalar sayesinde sıcacık bir yemek ortamı sunuyor. Ben buraya bir öğlen geldim. Sofraya oturur oturmaz, menüyle birlikte değişik ekmek çeşitlerinin yer aldığı bir sepet ve içinde mercanköşk ve diğer kokulu otlarla tatlandırılmış bir zeytinyağı tabağı getirildi önüme. Menü oldukça zengin.

Genelde, sağlıklı ve hafif yemeklerin ağırlıkta olduğu hemen fark ediliyor. Somon ve dana carpaccio, ızgara sebzeler, menünün başlangıçlar bölümünde dikkati çekenler arasında. Salatalar bölümünde her biri başka yemek ısmarlamaya gerek kalmadan karın doyurabilecek kadar zengin, 16 çeşit salata sıralanmış. Restoran menülerinin son zamanlarda ortak yemek grubu makarnalar, burada da gözetilmiş.

Cammekan'ın menüsündeki ayırıcı özellik, "Wok seçenekleri" başlığı altında yar alan Hint ve Uzakdoğu mutfaklarından bir takım seçmeler. Ana yemekler yine pek çok restoranda gördüğümüz gibi, çeşitli adlar altında ızgara et, tavuk ve balıklar. Sadece garnitürleri ve bazılarının değişik soslarıyla orijinalite sağlanmaya çalışılmış. Ben yemeğimi Çin tavası "Wok"ta yapılan yemekler arasından seçtim: Portakal soslu, susamlı, çıtır dana eti...

Ancak bu yemeğin yanında herhangi bir garnitürü olmadığını öğrenince, yanında ona uygun olarak Japon şehriyesi, "sebzeli noodle" getirilmesini istedim. Salataların dev porsiyonları gözümü yıldırmıştı. Ama garson, restoranın adını taşıyan, soya filizli, dil peynirli, bonfile dilimleriyle bezenmiş "Cammekan salatası"nı daha küçük bir porsiyon halinde getirmeyi önerdi. Çıtır dana eti çok lezzetliydi. Ancak salata, kar fırtınasından nasibini almıştı. Normal zamanda donmuş, pörsümüş, rengi değişmiş böyle bir salata skandal sayılabilirdi. Ancak koşullar gereği, bir ölçüde hoşgörüyle bakmam gerektiğini düşündüm. Yine de ben o restoranı işletiyor olsaydım, bu denli kötü salatayı müşteriye servis etmektense, menüde değişiklik yapar, iki ya da üç salatayla yetinirdim. Onları da göbek salata dışında farklı malzemelerle hazırlardım.

Cammekan'ın şarap menüsü tatmin edici. Fiyatlar da makul. Yerli şaraplar 27 milyondan başlıyor. En pahalı yerli şarap, 55 milyon lira ile Sarafin Merlot. Yabancılar da uygun kar marjlarıyla menüye alınmış. Burası bar olarak da müşteri ağırladığı için, tüm bira çeşitleri ve diğer içkiler de mevcut. Kahve menüsü ise iddialı. Alkollü kahve çeşitleri, aromalı kahveler, Kenya'dan Endonezya'ya belli başlı dünya kahveleri çok değişik pişirme yöntemleriyle hazırlanıyor. Tabii bol köpüklü Türk kahvesi de bunlar arasında... Cammekan'dan gerçi caddeden gelip geçenler görülmüyor. Ama arkadaki kış bahçesinde, farklı bir atmosferde iyi bir yemek yeme olanağınız var. Denemeye değer...

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 LaresPark'tan 5 yıldızlık hizmet
 Ayvalık tostu İstanbullu oldu
 80 yıldır her gün piroşki
 Rengarenk makarna yapın
 Balat'ta Akdeniz yemekleri
 Denizden gelen özel lezzetler
 Ege'den gelen bir lezzet elçisi
 Bu çiçekler yeniyor
 Beğendiklerim
 Cep telefonlarınız denize düşebilir
 Aşçıların en temizi
 İzmir'de balık keyfi başkadır
 Sabah kafe akşam kulüp
 Suadiye'de farklı bir restoran
 Tepebaşı'nda farklı bir Lokanta
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Ateş çevirerek rahatlıyorlar
Ateş çevirerek rahatlıyorlar
Stresten arınma yöntemlerinden biri olarak kabul edilen Yeni...
Çocuklu mutlu hayat
Çocuklu mutlu hayat
Psikiyatrist Dr. Yankı Yazgan, son kitabı "Düşe Kalka Büyümek"te,...
Bizim mahalleli spor yapmayı sever
Yaşları 30 ile 75 arasında değişen İstanbullular, artık yaz kış...
Parmak izinden yüzük yapıyor
36 yıldır takı yapan Nelli Gavriyeloğlu, en çok kişiye özel yaptığı...
Küçük kızıyla tek başına kalan yalnız bir baba
Film, sonuç olarak çok parlak değil. Ama özellikle sonlara doğru açılıyor. Ben...
Bir ressamın dünyasından
17.yüzyılda Hollanda'da geçen ve zengin-fakir arasındaki sınıfsal duvarları...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.