|
|
|
|
En temizi bizim aşçı
Londra'daki Dünya Aşçılar Şampiyonası'na katılan Türk aşçılar pek çok ödülle geri döndü. Şampiyonada "Hijyen" dalında Bolu Mengenli Serkan Yaman birinci oldu
*** Aşçıların en temizi
Londra'da düzenlenen Dünya Aşçılar Şampiyonası'ndan pek çok ödülle dönen Türk Milli Mutfak Takımı'ndan Serkan Yaman, "Hijyen" dalında altın madalya kazandı
Geçtiğimiz haftalarda İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Aşçılar Şampiyonası'na katılan Türk Milli Mutfak Takımı, pek çok ödülle geri döndü. Toplam 64 ülkeden 2100 aşçının katıldığı yarışmanın en önemli etaplarından "Master Chefs Grand Prix" yarışmasına katılan üç kişilik Türk ekibi, ikinci oldu. Bunun yanı sıra farklı dallarda da çeşitli dereceler alan ekipten Serkan Yaman ise "hijyen" dalında altın madalya aldı. Genç şampiyon Yaman'la yarışma dönüşü, İstanbul'da şefi olduğu Mövenpick Marche Restaurant'da görüştük. Ona bu ödülü nasıl kazandığını sorduk ve mutfakta hiyjenle ilgili tüyolar aldık.
BU ÖDÜLÜ ALMAK KOLAY DEĞİL Böyle bir yarışmaya ilk kez katılan 29 yaşındaki Yaman, elde ettiği başarıdan dolayı çok mutlu: "Pazartesiden cumaya kadar süren yarışmada, jürilerin önünde yemek yaptık. Ayrıca hijyen uzmanları yarışmacıları takip edip, puan veriyor. 100 puanı tamamlarsanız, altın madalya alıyorsunuz. Dikkat ettikleri noktaların ilki elde eldiven olması. Yüzük veya saat takmak hata. Mutfaktayken ayağında terlik, üzerinde temiz beyaz elbise olmalı. Başta da kep olmalı. Sonra tezgahlar için dezenfekte edici sıvılar var. Bir işlem yaptıktan sonra tahtayı veya tezgahı dezenfekte etmek gerekiyor. Sonra pişirme esnasında burnunu kaşımak, saçını kaşımak yanlış, bunlara çok dikkat ediyorlar. Balık, et, sebze, pişmiş et, hepsi farklı tahtalarda kesiliyor. Dezenfektan içeren küçük küvetler var. Kullandığınız bıçağı onun içine koyuyoruz. Tezgahın üzerine koyarsanız, diskalifiye olursunuz.
Pişirme tekniklerine de dikkat ediyorlar. Yemeğin bakteri üretmemesi için 60 ile 80 derecenin arasında tutulması gerekiyor. Ya da 4 dereceden düşük ısıda tutulmalı. Sonra yemeği hazırlama süresi de önemli. Mesela dolma yapıyorsunuz. Doldururken süre ne kadar uzarsa, kıyma bakteri üretmeye başlıyor. Bunlara da dikkat ediyorlar." Hijyen kurallarına bütün yarışmacıların dikkat etmesine rağmen özellikle hızlı yapılan yemeklerde bazı şeylerin gözden kaçabileceğinin söylüyor Serkan Yaman: "Yarışmanın bir etabında 25 dakika içinde hazırladım yemeği. Aynı anda 10 kişi yarışıyordu. Hepsinin hatasını bulmuşlar, diskalifiye etmişler. Benim arkamda 10 dakika kadar durmuşlar, her şeye dikkat etmişler. Yarışma bitti hemen geldiler ve ödülümü verdiler.
Ben şaşırdım tabii çünkü hijyen ödülünü kimseye vermiyorlar. Bu yarışmada iki üç kişiye vermişler." Bolu Mengenli olan Serkan Yaman küçük yaşlarda yazlık mekanlarda yemek yapmaya başlamış. Annesi babası ise öğretmen. Çeşitli otellerin mutfaklarında görev yaptıktan sonra, Mövenpick Marche Restaurant'da çalışmaya başlamış. Bu dönemde İsviçre'de eğitim de görmüş. Halen 4.Levent'teki İş Kuleleri'nin altındaki Marche'nin şefliğini yapıyor. Zaten buranın konsepti de ona çok uygun. Çünkü bütün yemekler müşterilerin gözü önünde pişiriliyor. Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Yaman, ayrıca aylık 3000 adet basılan Aşçı Dünyası adlı derginin de Yazı İşleri Müdürü. Serkan Yaman kendini geliştirmek içinse bir lap top bilgisayar almış ve internetten dünyadaki yeni gelişmeleri takip etiğini söylüyor.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|