|
|
Uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırma nasıl işleyecek?
1- Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan şirket, önceden müzakere ederek yeniden yapılandırma projesi hazırlar.
2- Sonra bu projenin alacaklılar tarafından gerekli çoğunluk sağlanarak kabul edilmiş olması gerekir. Gerekli çoğunluk, projeden etkilenip oylamaya katılan alacaklıların sayı itibariyle en az yarısını, alacak tutarının ise üçte ikisini ifade eder.
3- Hazırlanan proje alacaklılar arasında eşitliğin ne şekilde sağlanacağını, projeden etkilenecek alacaklıların tabi olacağı koşulları içerir.
4- Proje, borçlunun taraf olduğu sözleşmelere ve mal varlığına etkisini, borçlunun kredi gibi finansman kaynaklarına başvurup başvurmayacağını belirler.
5- Projede, borçlunun işletmesinin kısmen ya da tamamen devri, başka bir şirketle birleşmesi, sermaye yapısının ve ana sözleşmesinin değiştirilmesi, yönetimde yer alacak kişilerin belirlenmesi, menkul kıymet ihracı gibi, yeniden yapılanmayı uygulanabilir kılacak yöntemleri de belirler.
6- Mahkemenin vereceği tasdik kararından sonra projenin uygulanmasının kim tarafından ve nasıl denetleneceği de projede yer alır.
7- Yeniden yapılandırma başvurusu yeniden yapılandırma projesiyle birlikte asliye ticaret mahkemesine yapılır.
8- Mahkeme, başvurudan itibaren otuz gün içinde gerçekleşecek olan duruşmanın gününü belirler, başvuruyu ilanen duyurur ve projeden etkilenecek tüm alacaklılara tebliğ eder. Gerekli görürse ara dönem denetçisi tayin edebilir.
9- Bu dönemde borçlunun malvarlığını korumaya yönelik ve borçlunun faaliyetleri bakımından gerekli gördüğü tedbirleri derhal alır. Takip ve bu takiple ilgili davaların yasaklanmasına, ihtiyati tedbir ve haciz kararlarının uygulanmamasına karar verebilir.
10- Mahkeme, borçlunun yeniden yapılandırmaya iyiniyetle başvurduğunu, projeyi reddetmiş olan her alacaklının projeyle eline geçecek miktarın en az iflas tasfiyesi sonunda eline geçecek miktara eşit olduğunu tesbit ettiği takdirde, en geç 30 gün içinde başvurunun tasdikine, aksi takdirde reddine karar verir.
|