kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağrının faturası çok ağır
Baş ağrısından korunmak elinizde
Migren tedavi edilebilir
Migreni yenme yöntemleri

Migren tedavi edilebilir

Pek çok insanın yaşam kalitesini düşüren migren, sanılanın aksine tedavi edilebiliyor. Tıp dünyasında son yıllarda görülen büyük gelişmeler, migrenin çözümlenmesine olanak sağlıyor

Migren, başın genellikle bir yarısını tutan baş ağrısı tipidir. Halk arasında 'yarım baş ağrısı' olarak da isimlendirilir. Kamuoyunda çok sık düşünülen bir yanılgı; her türlü yarım baş ağrısının migren olarak nitelendirilmesidir. Halbuki yarım baş ağrısı başka pek çok sebebe bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Migren konusunda hastaları umutsuzluğa sevk eden diğer bir yanılgı; migrenin 'tedavisi imkânsız hastalıklar' grubunda değerlendirilmesidir. Hastanın böyle bir yanılgıya düşmesi bile, migrenin tedavisini imkânsız kılan psikolojik etkenleri artırır. Özellikle tıp dünyasında son yıllarda görülen büyük gelişmeler, migren tedavisinde umut vericidir. Migren tipi baş ağrısının geçici olarak durdurulması bile, önemli bir gelişmedir. Migren tek bir baş ağrısı tipi değildir; klasik ve sıradan gibi gruplara ayrılır.

HASTAYA ÖZEL TEDAVİ
Her migren tipini diğerinden ayıran klinik özellikler vardır. Ayrıca, her migren tipinin tedaviye cevabı birbirinden farklıdır ve hastadan hastaya da farklılık gösterir. Bu nedenle, hastaların tedavi edilmemiş inatçı baş ağrısından yakınan hastaları görerek umutsuzluğa kapılmaları son derece yanlıştır. Migren genellikle 20- 40 yaşları arasında ve daha çok kadınlarda görülür. Baş ağrısının yanı sıra; bulantı, kusma gibi diğer belirtilerle birlikte seyreder. Klasik migren adını verdiğimiz migren tipinde, migren nöbetinden önce görme bozukluğu, göz önünde sinek uçuşması, ışık çakması, koku ve gürültüye duyarlılık gibi belirtilerin ön plana geçtiği bir dönem yaşanır. Bu dönemde hasta ağrının gelmekte olduğunu hisseder. Ağrının başlaması ile birlikte, bu belirtiler yatışır. Baş ağrısı 30-60 dakika içinde en üst düzeye ulaşır. Zonklayıcı bir özelliği vardır. Ağrı şiddetinin artması ile birlikte bulantı ve kusma başlar. Baş ağrısının yanı sıra; el ve ayaklarda üşüme hissi vardır. Hastanın rengi solar. Gürültü ve ışığa karşı duyarlı hale geldiği için sessiz ve karanlık bir odaya kapanmak ister. Bazı hastalarda migren nöbeti çok şiddetli olarak gelebilir. Hastalarda geçici görme bozuklukları, geçici felç bile görülebilir. Sıradan migrende ise, bu belirtiler daha az şiddette seyreder. Migren tipi baş ağrılarının başlamasında ve şiddetlenmesinde psikolojik etkenlerin rolü büyüktür. Çeşitli huzursuzluklar, stres, aşırı sorumluluk yüklenme, ailesel ve ekonomik sorunlar migrenin başlamasına, şiddetlenmesine ve sıklaşmasına neden olur. Migrenli hastalarda görülen bir durum; hastaların çoğunun çocukluk döneminde araba tutması, yüksekten ve karanlıktan korkma gibi sorunlar yaşamış olmasıdır.

BALON ŞİŞİRMEK İYİ GELİYOR
Migren hastalarının çoğu başlangıç döneminde gelişigüzel alınan ağrı kesicilerle, ağrı geçiştirmeye çalışır. Bu, migrenin iyice yerleşmesine neden olur. Ayrıca, alınan ağrı kesicilere karşı 'tolerans' adını verdiğimiz, ilacın aynı dozda eskisi kadar etki etmemesi durumu oluşur. Hastaların çoğu bu aşamadan sonra hekime başvurur. Hangi ağrı olursa olsun, bir kez yerleştikten sonra durdurulması, başlangıç döneminde tedavi altına alınmasına göre daha zordur. Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi, önce koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Koruyucu önlemlerin başında; hastanın migren nöbetinin geleceğini hisseder hissetmez sakin bir ortamda dinlenmesi gelir. Birçok hasta, bu dönemde önlem alındığında rahatladığını belirtir. Bunun yanı sıra; hastanın balon şişirmesi, nefesini tutması da etkili olabilir. Migrenin en önemli özelliklerinden biri, migrene karşı ilaçların ağrı şiddetlenmeden alındığı taktirde etkili olmasıdır. Diğer önemli ilke, ilaçların bir süre düzenli olarak, ağrı olmasa da alınmasıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanser Ağrıları İçin En Etkin Tedavi Yöntemleri
 Zona Ve Zona Sonrası Geçmeyen Ağrılarda Neler Yapılabilir
 Şeker Hastalığı Nedeniyle Dayanılmaz Ağrılar Çekenlere...
 Endoskopik Kaş Kaldırma Gençleştirir
 Kontur Atmak Nedir? Nasıl Yapılır?
 Astım Mevsimi
 Türk Lokumu Burun Tüm Dünyada Moda
 Bel Ağrısı İçin Çıkıkçıya Değil Uzmana Başvurun
 Boynumuz Neden Ağrır ?
 Doku Kokteyli Benim İçin Makyaj Gibi
 Ağrının Faturası Çok Ağır
 Kanserliye Amerikan Tedavisi.
 Modern Binalar Hastalık Üretiyor
 Göğüs Kanserinde Yeni Umut
Batı bunları yayınlıyor
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Fransız kozmetik firması...
Trafik canavarını takip edip yakalattı
İzmir'de duyarlı bir vatandaşın ısrarlı takibi, bisikletli bir...
Bu nasıl sevgi
Kaçırarak evlendiği üç aylık hamile eşine sinirlenen Kamil Bayrak,...
Böyle de mutlular!
Böyle de mutlular!
Ünimeks Holding'in patronu Kerem Üstünkaya'nın kendisinden 7...
Hep trendi
Hep trendi
Akfil'in ortağı Ender Mermerci'nin küçük kızı Derin, modayı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.