|
|
|
|
Bel ağrısı için çıkıkçıya değil uzmana başvurun
Duruş bozukluğuna, geçirilen kazaya veya başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bel ağrıları sağlığı olumsuz etkiliyor. Bu sorundan kurtulmanın manipulasyondan fizik tedaviye, ameliyattan pile kadar pek çok tıbbi tedavisi var. Her hastanın durumu farklı değerlendiriliyor
Bel neden ağrır? İnsan omurgası vücudun tüm yükünü taşır. Boyun ve bel omurları hareketli olduğu için, yaş ilerledikçe bu bölgeler üzerindeki yük daha fazla etki göstermeye başlar. Her bir omur çeşitli darbelerden, aşırı yükten ve hastalıklardan etkilenir. Ağır yük kaldırma, ani hareketler, dıştaki tabakanın yırtılmasına neden olur. Bel fıtığı, bel kayması budur. Bel ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Omurları birleştiren eklemlerin iltihapları, kireçlenmeler, kemik yapısının yaşla birlikte azalması, bel ağrısı nedeni olabilir. Bel kasları üzerine aşırı yüklenme, omurganın yapısal bozuklukları, omurgaları tutan tüberküloz enfeksiyonu, yaralanmalar, romatizmal hastalıklar, tümörler bel ağrılarına yol açar. Bel ağrıları da baş ağrıları gibi başlı başına bir hastalık veya diğer bir bölgedeki hastalığın belirtisi olabilir.
Bel kayması yani siyatik nedir? Darbe, ağır kaldırma, kaza gibi nedenlerle yastıkçıklarda meydana gelen yırtılma, omurilikten ve omurlar arasından çıkan sinirlere baskıya yol açar. Elimiz yandığında ortaya çıkan, su toplamasına benzer bir durum gelişerek sinirler üzerindeki baskıyı artırır. Sinirler üzerine olan baskı hem belde, hem de belden çıkarak sinirin dağıldığı bölgede ağrı ve diğer belirtilere neden olur. Ağrının yanı sıra; hareket kısıtlama, tutulan tarafta karıncalanma, hassasiyet kaybı, yanma hissi gibi duygular ortaya çıkar. Sinir sıkışmasının bacağa giden siyatik sinire tutulması, 'siyatik' adını verdiğimiz klinik duruma yol açar. Hastanın ağrısı otururken, kalkarken, yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken artar. Hapşırma, tıksırma, ıkınma gibi hareketlerde ağrı şiddetlenir. Ağrının şiddetlenmesinin yanı sıra, hastanın 'refleks' adını verdiğimiz sinir sistemi muayenelerinde de değişiklikler ortaya çıkabilir.
Bel kaymasında ne gibi tedaviler uygulanmalıdır? Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak, yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınır. Hangi tedavinin uygulanacağı, hastalığın evresine, daha önce uygulanan tedavi yöntemlerine, hastanın genel durumuna ve geçirdiği başka hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Ancak bel kaymasının tedavisinde çeşitli ilkeler belirlenmiş bulunmaktadır. Bel kaymasının tedavisi bir ekip halinde değerlendirilmelidir. Hasta hangi hekime başvurursa başvursun, bel kayması hastalığın bulunduğu aşamaya göre değerlendirilmelidir. Örneğin hasta fizik tedavi uzmanına giderse, gerekmediği taktirde fizik tedavi uygulaması, beyin cerrahına giderse, eğer ameliyat tek koşul değilse ameliyata alınması son derece yanlış bir uygulamadır. Tüm bu konservatif yöntemler başarılı olmadığı taktirde cerrahi girişim düşünülmelidir. Cerrahi girişim bel kaymalarında iki şekilde ele alınabilir. Birincisi; ani bel kaymalarında sinirler üzerine bası belirtileri çok fazla ise, ani bir felç gelişme, hastayı sakat bırakma olasılığı varsa, hastanın vakit geçirmeden ameliyata alınması gerekir. Aksi taktirde daha sonra onarılması mümkün olmayan bozukluklar ortaya çıkabilir. İkincisi ise, yukarıda sözü edilen ani değişiklikler yoksa, diğer tedavi yöntemleri ile sonuç elde edilmemişse, hasta cerrahi bir girişime alınır. Bel ağrılarının tedavisi ancak çok ayrıntılı bir değerlendirme, geniş bir zaman sürecine yayılan tedavi ile mümkündür.
Bel ağrısı başka hangi sebeplerden olabilir? Bel bölgesi kaslar açısından çok zengindir. Bu kasların içinde gelişen hassas noktalar bel ağrısına yol açabilir. Ayrıca omurların birbirine bağlanma noktalarındaki eklemler ayrı bir ağrı kaynağıdır. Bel eklemlerine aşırı yüklenme, bu eklemlerde meydana gelen iltihabi değişiklikler, bel ağrısına neden olabilir. Bel bölgelerindeki bağların aşırı gerilmesi de ağrıya yol açabilir. Bu tip ağrılarda hastanın tedaviden çok, korunma yöntemlerinden yararlanması gerekir. Hastanın kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapması, ağır yük kaldırmaması gerekir. Bel egzersizlerinin bilinçli yapılması gerekir. Gelişigüzel yapılan hareketler yarardan çok zarar sağlar. Çünkü her kas grubunu kuvvetlendirici egzersiz birbirinden farklıdır. Yanlış hareketler sonucu bel ağrılarının şiddeti artar.
Bel çektirmek doğru mudur? Halk, bel kaymasına karşı hekim olmayan kişilerin uyguladığı tedavilere ilgi gösteriyor. Ancak bu yöntem tıpta 'manipulasyon terapi' olarak bilinmekte ve sadece hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bu yöntemin hekim tarafından bile son derece titiz bir şekilde uygulanması gerekir. Aksi taktirde, çekme sırasında omurilikten çıkan sinirler omurlar arasında sıkışarak, hastalık onarılması güç bozukluklara hatta felce neden olabilir. Birçok hastada bel ağrısı basit ilaçlarla ya da yatak istirahati ile geçebilir. Tıp dışı kişiler tarafından uygulanan bu yöntemin bazı hastalarda başarılı olması, bu yöntemlerin riskini ortadan kaldırmaz. Tıpta uygulanan girişimlerde ilk ilke, hastaya yararlı olalım derken zarar vermemektir. Bu nedenle, tıp dışı kişiler tarafından bel çektirmenin son derece zararlı olduğu özellikle vurgulanmalıdır.
Diğer hastalıklara bağlı bel ağrısı ortaya çıkar mı? Omurilik yalnızca bacaklara ve kaslara değil, batındaki bütün organlara sinirler gönderir. Batında bulunan organ bozuklukları bel ağrısı belirtisi verebilir. Kadın hastalıklarında, bağırsak sistemi hastalıklarında, prostat bezinin hastalıklarında, bel ağrısı şikâyetleri ortaya çıkabilir. Ayrıca pankreas bezinin iltihap ve kanserleri şiddetli bel ağrısına yol açar. Belirli bir yaşın üzerindeki hastalarda bel ağrılarında kanser kuşkusunun ortadan kaldırılması için gerekli incelemelerin mutlaka yapılması gerekir. Birçok kanser tipinde bel omurlarına sıçrama görülebilir. Bu nedenle siyatik tanısı ile tedavi gören hastaların, özellikle yaşlıların bu yönden incelemeye alınması gerekir. Bel ağrısının 50'den çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği göz önüne alındığında, ayrıntılı değerlendirmenin de önemi ortaya çıkar.
Kırıklardan sonra oluşan kemik ağrısı için ne yapılabilir? Kırıklardan sonra ortaya çıkan; el, kol veya ayaklarda çok şiddetli yanma, ağrılar ve şişmelerle seyredebilen şikâyetlerde erken dönemde, ağrı tedavisine başlanması gerekir. İlaç tedavileri ve Sempatik Sinir Blokajı ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu aşamadan sonra hastalar, el veya ayaklarına yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını yaptırabilir hale gelmektedirler. Ağrı tedavisi girişimleri kliniğimizde, C-kollu skopi cihazı ile görüntülenerek ve ağrısız olarak yapılmakta, girişimsel uygulamaların emniyeti ve başarı oranı artırılmaktadır. Benzer birçok ağrılı durumun tedavisi, günümüzde olanaklı hale gelmiştir.
Bel ağrılarının önlenmesi mümkün mü? Bel ağrılarında yapılan en büyük hataların başında, bele aşırı yük bindirilmesi gelir. Özellikle beli ağrımaya başlamış hastaların öne eğilerek bele daha fazla yük bindirmesi, ağrının artmasına, hatta beldeki disk adı verilen yastıkçıkların yırtılmasına neden olur. Aslında belin doğru korunması ile birçok bel ağrısının önlenmesi mümkün olabilmektedir.
Pillerle ağrı kontrolü nasıl yapılıyor? Yine son zamanlarda omuriliğe yerleştirilen piller aracılığıyla uzun süreli ağrı kontrolü mümkün olabilmektedir. Bel ağrılarında son zamanlarda en büyük gelişmelerden birisi, belin anatomisinin daha çok ortaya çıkmasıdır. Bel fıtığı olarak bilinen birçok bel ağrısının, gerçek bel fıtığı yani disk adı verilen yastıkçıkların yırtılması değil, bölgede meydana gelen daha küçük harabiyetler olduğu ortaya çıkmıştır. Görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte fıtıklı bölgeye elektrod adı verilen iğnelerle ulaşılarak, fıtığın içindeki jelatin maddenin azaltılması mümkün olabiliyor. Nukleoplasti adı verilen bu yöntemde bel diski içerisinde altı kanal açılarak, diskin içi rahatlatılabiliyor. Hastalar bir gün süre ile evde istirahat etmekte, daha sonra hastalara belini koruyucu tedbirler öğretilmektedir. Hasta ameliyatsız olarak iki haftada iyileşebilmektedir. Ancak bu bel fıtığı tedavisinde ameliyatın tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Hastanın ayağında kalıcı güç kaybı, his kaybı, refleks kaybı varsa, bekletilmeden ameliyata alınması gerekir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|