kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sevimli dostlar adına mektup
Sevimli dostlar adına mektup

Dünyanın en büyük hayvan hakları savunucusu örgütü PETA, Erdoğan'dan hayvan hakları yasasının acilen çıkarılmasını istedi.

PETA (yani "hayvanlara ahlaklı muamele yanlısı insanlar"), dünyanın en büyük hayvan hakları savunucusu örgütü. Hayvanlara iyi muamele yapılması, hayvan haklarını koruyan yasalar çıkarılması, işkencenin önlenmesi, hayvanların kürkleri için avlanmaması gibi alanlarda "mücadele" veren PETA, Başbakan Tayyip Erdoğan'a da bir mektup yolladı. Hayvan haklarının korunmasıyla ilgili yasanın bir an önce mecliste oylanıp kabul edilmesi üzerine yazılan mektup, örgütün Türk araştırmacısı Cem Akın'ın imzasını taşıyor. 25 yılı aşkın süredir Amerika'da yaşayan ve PETA'da çalışmalarını sürdüren Akın, mektubunda Başbakan Erdoğan'a şöyle yazıyor:

SINIFTA KALDINIZ
Umuyoruz ki hayvanların ihmal edilmeleri ve eziyet görmelerini engelleyen yasaların çıkarılmasının ne kadar önemli olduğuna siz de katılıyorsunuzdur... Mektupta Avrupa Birliği'nin hayvan haklarına ne kadar önem verdiğini de vurgulayan Akın ve PETA yetkilileri, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nda bu konuda "sınıfta kaldığına" dikkat çekiyor. Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı 2002 yılı raporunda Türkiye'de hayvan hakları konusunda ilerleme sağlanamadığının ifade edildiği belirtilen mektupta yasanın geçirilmesi arzularının yanı sıra Akın ve PETA yetkilileri bazı taleplerde de bulunuyor:

ECEVİT'E DE YAZMIŞLARDI
Sokak hayvanlarının zehirlenmesi gibi insanlık dışı uygulamalara son verilmelidir. Kurban Bayramı gibi dönemlerde kesilmek istenirken kaçan hayvanların dövülmesi ya da onlara işkence edilmesinden vazgeçilmelidir. Bu yasaları çiğneyenlere ağır para ve hapis cezası verilmelidir... Örgüt, iki yıl önce dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e de benzer içerikli bir mektup göndermişti. Dünya genelinde 750 binden fazla üyesiyle dünyanın en büyük hayvan hakları örgütü olan PETA, söz konusu o mektupla birlikte bakanlar ve meclis üyelerine Türkiye'den "hayvana işkence" görüntüleri de yollamıştı.

GÖRÜNTÜLER ŞOKE ETTİ
Sokak köpeklerinin canlı canlı çöp kamyonlarına atılışı, sokak köpeklerinin sopalarla dövülüşü, bazılarının bacaklarından vuruluşu ve zehirlenişi görüntüleri şok geçirerek izlediklerini belirten PETA üyelerinin o mektubu da yine Cem Akın'ın imzasını taşıyordu. Akın, "Türkiye, AB'ye girmek istiyor. Ancak bu hayvanlara işkenceye karşı sert yasalar geçirinceye kadar olacak gibi değil. Bu yasalar bütün diğer AB üyesi ülkelerde mevcut. Turistler bir köpek ya da bir ineğin işkenceye maruz kaldıkları bir ülkeye gitmeden önce iki kez düşünüyorlar" diye konuştu.

DÜNYADA ÇOK ETKİNLER
Aralarında oyuncu Pamela Anderson, Budistler'in ruhani lideri Dalai Lama ve efsane Beatles'ın üyesi Pal McCartney gibi isimlerin bulunduğu PETA destekçileri, dünyanın dört bir yanında etkinliklere ve reklam kampanyalarına katılıyor. Hayvan haklarının korunması için insanları vejetaryen olmaya çağıran kampanyalar için Anderson marul yapraklarıyla poz verirken, dünyanın herhangi bir kentinde kendini kafese kapatıp insanları bu konuda duyarlı olmaya çağıran PETA üyeleri görmek mümkün. Örgüt, daha önce ABD'nin Minnesota eyaleti Valisi Jesse Ventura, Nobel Barış Ödülü sahibi eski Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae Jung'a da benzer mektuplar gönderdi.

TASARI ALT KOMİSYONDA
Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı, TBMM Çevre Komisyonu'nda AKP ve CHP'li üyelerden oluşan alt komisyona havale edildi. Hükümetten Meclis'e sevk edilen tasarı, AB uyumuna uygun düzenlemelerde bazı eksiklikler içeriyor. Bu nedenle, alt komisyon, tasarının AB çerçevesinde hazırlanması için, gönderilen tasarının bazı maddelerinde yeniden düzenleme ve eklemeler yapacak. Tasarı, sahipli sahipsiz tüm hayvanlara tanım getirmesi, yaşam ortamlarının belirlenmesi, deney ve kesim hayvanlarının ayrıntılarıyla belirtilmesi açısından önem taşıyor. Tasarıda yer alan önemli düzenlemeler şöyle:

* Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması: Hayvan zabıtası Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır. Güçten düşmüş hayvanlar piyasaya sürülemez; ticari ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamazlar.

* Bir hayvana aşırı derecede hormon, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak hayvan türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.

* Hayvanlara acı, ıstırap, korku vermeyen tıbbi ve bilimsel deneylerin uygulanması ve deneylerin hayvanları koruyacak şekilde yapılması ve deneylerde kullanılacak hayvanların uygun biçimde bakılması ve barındırılması esastır.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Devlete pahalı elektrik satıyor
 Neredeyse Powell suçlu çıkacak!
 Camilere hanım düzeni geliyor...
 Frene hiç basmamış
 Şimdi sırada 'Unkapanıstar' var
 'GATA personeli suçlu bulundu'
 Muhabire dayağa soruşturma
MEHMET TEZKAN
Yüzde 50 neden şaşırtmıyor?
SaĞda solda...
EMRE AKÖZ
Hakiki 'isot' nereden alınır?
AnladIm ki bir kent, bir...
MEHMET ALTAN
Denktaş'ın borsası
Dün sabah gazeteleri tararken, bizim...
Komşuda seçim var
Genel seçimlere 24 saat kala Yunanlı modacılar PASOK lideri Papandreu...
Taliban, Kandahar'da Türk'ü daha vurdu
Çalıştığı şirketin üstlendiği Afganistan'ın iki büyük kenti,...
Onunla gidemeyiz
Onunla gidemeyiz
17.00'de "Kalıyorum" mesajı veren Terim'i 3 saat sonra yönetim...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.