|
|
Sigaracıları kurtaran uyarı
Sigara üreticisi Philip Morris, ürettiği sigara paketlerinin içine "Sigara içenler için bilgi" başlığı altında hazırladığı bilgi notunu koymaya başladı Ancak hukukçular duruma itiraz ediyor. Onlara göre bu bilgi notları, sigara şirketleri aleyhine dava açılmasının önünü tıkamak için konuldu..
SİGARA paketlerinin üzerindeki küçük "Sigara sağlığa zararlıdır" uyarısı büyüdü. Dünyanın en büyük sigara üreticisi Philip Morris, ürettiği sigara paketlerinin içine "Sigara içenler için bilgi" başlığı altında hazırladığı bilgi notunu koymaya başladı. Bu kısa bilgi notunda sigaranın zararları anlatılırken, şirket ayrıca konuyla ilgili bir de kitapçık hazırlayarak sigara satan dükkanlarda ücretsiz dağıtılmasını istedi. Hukukçular ise şirketin bu broşürleri ve uyarıları yapmasına neden olarak, son yıllarda aleyhlerinde açılan davalardan kurtulma isteklerini gösteriyor.
SİGARANIN İÇİ ZEHİR DEPOSU ŞİRKET, sigaranın sağlık üzerindeki etkileri, bağımlılık, gençlerin ve çocukların sigara içmelerini önlemek için bilgi notunu hazırladıklarını belirtirken, sigaranın akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve daha birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkardığını vurguluyor. Broşür ve bilgi notunda "Sigara içmek bağımlılık yaratır ve tehlikelidir", "Sigarayı bırakmanız hastalıklara yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltır", "Düşük katranlı sigaraların daha az zararlı olduğunu zannetmeyin", "Çocuklar sigara içmemelidir, "Sigara dumanında binlerce kimyasal madde bulunmaktadır", "Sigarada tütünden başka maddeler de vardır" başlıkları altında sigaranın zararları anlatılıyor.
ZARARSIZ SİGARA OLAMAZ! UYARILAR arasında "Zararsız sigara diye bir şey yoktur. Sigaranın sağlığınız üzerindeki olumsuz etkileri konusunda endişeniz varsa sigarayı içmeyi bırakmalısınız" tavsiyesi de bulunuyor. Hukukçular ise, sigara şirketlerinin bu uyarıları haklarında açılan davalardan kurtulmak için yaptığını belirtiyor. Ordinaryüs Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, özellikle ABD'de sigara içen ve kansere yakalananların sigara şirketleri aleyhine yüklü tazminat davaları açtıklarını belirterek, bu davalar sonucunda sigara şirketlerinin çok yüksek tazminatlara mahkum edildiğini anımsatıyor. Dönmezer, bu davalar sonucunda sigara şirketlerinin bu yazıları yazma konusunda mükellef hale getirildiğini kaydederek, "Burada söylenmek istenen şu: Biz sizi uyardık. Sigara üretmek yasal bir durum, açılan bu davalardan sonra ise sigara şirketleri 'Biz sizi uyarmıştık' demek için bu şekilde önlem alıyorlar" diyor.
ONLARINKİ KURTULMA TAKTİĞİ DÖNMEZER, bu yazıların yazılmasından sonra ABD'de artık dava açılmadığını belirterek, "Bu yazı yazıldıktan sonra dava açılırsa, o dava yürümez. Zira, mahkeme, bu yazıları ve uyarıları dikkate alabilir. AB ülkelerinde paketlerin üzerinde kocaman yazıyor, 'Sigara öldürür' diye. Bu konuda da AB standartlarına uyuluyor" diye konuşuyor. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar ise bu yazıların konulmasının hukuki bir önlem olduğunu söylüyor. Bayraktar, sigara içen ve kansere yakalanan bir kişinin sigara üreticisi aleyhine dava açtığında sigara üreticilerinin 'Biz uyardık' diyebileceğini söylüyor. Bayraktar, bu küçük kağıtta yazanların mahkeme nazarında önemli bir savunma sayılabileceğini belirtiyor.
İnci DÖNDAŞ
|