|
|
Göze en dost ışık: Lazer
Lazer, tıp dünyasının pek çok branşında olduğu gibi gözde de mucize yaratıyor. Dünyada toplam 4-5 milyon kişi, lazer ışığı ile miyop, hipermetrop, astigmat gibi hastalıklarından kurtuldu
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden oluşan lazeri, 'özel bir materyalden elektrik geçirildiğinde ortaya çıkan konsantre bir ışık demeti' olarak tanımlamak mümkün. İşte bu sihirli ışık demeti, günümüzde, birçok hastalığa derman oluyor. Türkiye'de, gözde lazer cerrahisini meslektaşı Sinan Göker ile birlikte bundan 12 yıl önce ilk kez başlatan Doç. Dr. Bozkurt Şener binlerce hastasını gözlükten kurtardı.
SON DERECE GÜVENİLİR Lazerin, göz hastalıkları biliminde son derece iyi sonuçlar verdiğini, giderek daha da umut aşıladığını anlatan Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi'nin Medikal Direktörü Doç. Dr. Şener, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor: "Lazer teknolojisi, hastalarımız ve bizim için çok önemli. Artık sürekli yenilenen lazer cihazlarıyla, en kaliteli ve en keskin görmeyi yakalıyoruz."
TEDAVİ ŞANSI ARTIYOR Yeni geliştirilen lazer cihazlarının en önemli özelliği, daha önce operasyon yapılamayan ince kornealı hastalara da şans doğması. Son 16 yılda, tüm dünyada toplam 4-5 milyon kişi, lazer ameliyatı ile göz kusurlarından kurtuldu. Doç. Dr. Şener, 'excimer lazer'in göz hastalıklarının tedavisinde çok sık kullanıldığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "Göz dışında, lazeri bu denli sık ve güvenli kullanan başka bir tıp branşı yok. Eskiden hiçbir şansının olmadığını düşündüğümüz hastaları, artık büyük oranda tedavi edebiliyoruz. Körlüğün tedavisi bile bazı elektronik gözler sayesinde mümkün hale geldi. Teknoloji, göz branşında çok iyi gitti. Bunun nedeni ise, gözün kendine has yapısı, damarsız bölgelerinin olması ve kanama yapmaması. Lazerin bazen elimizin önüne geçtiği bile oluyor. Göz hekimi ve lazer, tüm yeteneklerini ustalıkla birleştirmesini biliyor. Yeter ki; bilgi ve deneyim bir arada olsun."
|