|
|
|
|
Cevizi iç kabuğuyla yiyin
Uzmanlar mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken 10 gıdayı açıkladı. Ancak yeme kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor: Elmayı ve cevizi kabuğuyla, ıspanağı ise çiğ olarak tüketebilirsiniz
1. Elma: Elma çok güçlü antioksidan maddeler içeriyor, aynı zamanda yüksek oranda çözülebilir life sahip. Elmanın içindeki antioksidan maddeler kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Elma kandaki yüksek kolesterol oranını düşürüyor ve kansere neden olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Elmayı iyice yıkadıktan sonra soymadan yiyin, çünkü elmadaki faydalı vitaminler ve antioksidan maddeler kabuğunda bulunuyor.
2. Avokado: Avokado yüksek lifli ve bol potasyum içeren bir meyve. Muza oranla çok daha fazla potasyum içeriyor. Avokado cildi yumuşatmakla kalmayıp, yüksek tansiyona da iyi geliyor. Kalp hastalıklarına, özellikle kolon kanserine ve kansere karşı faydalı. Avokadoyu soyup yiyebileceğiniz gibi, püre halinde de tüketebilirsiniz.
3. Muz: Muz yüksek miktarda potasyum ve magnezyum içeriyor. Potasyum yüksek tansiyonu düşürüyor ve kalp krizi riskini azaltıyor. Muzun içindeki maddeler kalp hastalıklarına ve kansere iyi geliyor.
4. Yumurta: Yumurta protein, B vitamini ve lutein açısından zengin. Yumurtadaki B vitamini gözlerde katarakt oluşumunu engelliyor ve yaşla beraber artan görme kaybını azaltıyor.
5. Sarmısak: Sarmısak antioksidanlar açısından çok zengin ve yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip. Kalp krizi riskini ve kanser hastalarında kanserli hücrelerin yayılmalarını azaltıyor. Sarmısak çoğu zaman kokusundan dolayı çiğ tüketilmez, sarmısağı salataların ya da yemeklerin içinde kullanabilirsiniz.
6. Kuru fasulye: Bolca lif içeriyor. Lifli gıdalar sindirim sistemine çok faydalı ve kolon kanseri, şeker hastalığı gibi riskleri azaltıyor. Fasulye aynı zamanda kandaki kolesterolü ve kan şekerini de düşürüyor. Fasulyeyi sulu yemek olarak pişirebilirsiniz.
7. Ceviz: Bir avuç ceviz omega 3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bulunuyor. Omega 3 yağ asitleri kandaki pıhtılaşmayı çözüyor, kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor, depresyona ve kireçlenmeye de fayda sağlıyor. Cevizleri iç kabuklarını soymadan taze olarak tüketin, dış kabuklu halleriyle iki hafta kadar tazeliklerini korurlar. Serin bir yerde saklayın.
8. Soya ürünleri: Soya ürünleri östrojen hormonu içeriyor. Kandaki LDL kolesterol seviyesini ve yüksek tansiyonu düşürüyor. Soya fasulyesini yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi soyadan elde edilen soslardan yine yemek ve salatalar yapabilirsiniz.
9. Kırmızı şarap: Kırmızı şarap antioksidan maddeler bakımından zengin. Kırmızı şaraptaki üzümlerin içeriği kansere karşı güçlenmeyi sağlıyor, kolesterol seviyesini düşürüyor ve cilt hastalıklarına fayda sağlıyor. Günde bir ya da iki kadehten fazla tüketmeyin.
10. Ispanak: Tıpkı sarmısak gibi ıspanak da antioksidan maddeler açısından zengin. Çok yüksek miktarda folik asit, A ve C vitamini içeriyor. Kansere, kalp ve zihin hastalıklarına karşı faydalı. Çiğ ıspanak da en az pişmiş ıspanak kadar sağlıklıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|