TÜBERKÜLOZ HAPI fobilere çözüm oldu
Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan 'Cycloserine' adlı antibiyotiğin, hayatımızı zorlaştıran sebepsiz korkuları silip attığı keşfedildi. Aylar süren psikoterapiler yerine bir haftalık tedavi yetiyor
Aylar süren terapilerle ancak üstesinden gelebildiğimiz korkuları, çok az bir miktar Cyslorine, bir haftada silip atıyor. Aktüel dergisinde yer alan bu habere göre; fobileri tedavi eden ilacın, panik atak ve uyuşturucuyu bırakan bağımlıların yaşadığı korkular üzerinde etkili olup olmayacağı da araştırılıyor. Tom Cruise insan içine çıkamıyor, Kim Basinger'da açık alan korkusu Barbra Streisand bir türlü yenemediği sahne korkusu yüzünden konserlerinde zor durumlar yaşıyor, şarkı sözlerini unutuyor. Kimi açık, kimi kapalı alan, kimi örümcek yüzünden hayatında inanılmaz korkular yaşıyor. Fobiler zaman zaman insanların felç geçirmesine bile sebep oluyor. İnsanın hayatını kâbusa çeviren bu fobiler, dünya nüfusunun dörtte üçünde kendini gösteriyor.
BİR HAFTADA ETKİLİ SONUÇ ABD'deki Emory Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri Davranış Bilimleri profesörü olan Michael Davis, 20 yıldır fobiler üzerine çalışan bir bilim adamı. ilginç yanı; onun da topluluk karşısında konuşma fobisi var. Ancak Prof. Davis bu korkuları yenmek için sürpriz bir çözüm buldu. Tüberküloz hastalarının kullandığı ve Seromycin adıyla da satılan DCycloserine adlı ilacın fobileri ortadan kaldırma etkisi olduğunu keşfetti. Tüberküloz ilacı, psikolojik terapi seanslarıyla tedavisine çalışılan ve en az üç ay gibi bir sürede tedavi edilebilen fobileri, bir haftada yok edebiliyor.
BİLİM ADAMLARI HEMFİKİR Fobiler üç ana kategori altında toplanıyor: Agorafobi, kişinin kolayca kaçamayacağı ortamlara girdiğinde ortaya çıkan korku duygusu. Yalnız başına sokağa çıkmak, kalabalık bir alanda bulunmak uçak gibi araçlarla seyahat etmek bu yerler arasında. Sosyal fobi, kalabalığa toplum içindeki sosyal davranışlara ve insan ilişkilerine dair korkuları tanımlıyor. Topluluk içinde konuşma, karşı cinsten biriyle iletişim kurma gibi konularda ortaya çıkıyor. Özgül fobiler ise, 'belli obje ve durumlara karşı aşırı korku duymak' olarak tanımlanıyor; hayvanlardan, yüksekten veya kan görmekten korkmak gibi. Dr. Michael Davis'in keşfi fobilerin tedavisinde önemli bir alternatif sunuyor. Davis'in Kasım ayında MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) düzenlenen Beyin Araştırmaları Konferansı'nda sunduğu bulgular, bu fobileri bir hap ile daha etkili ve hızlı bir biçimde silip atmayı vadediyor. Bilim dünyası, heyecan yaratan bu gelişmenin, tedavisi ile terapiyi birleştirme sonucunda son derece başarılı olacağı konusunda hemfikir.
|