| |
|
|
Polis muhabirleri üvey evlat mı?
Hayatını polis muhabirliğine adamış 30 yıllık bir arkadaşım, kardeşim, meslektaşımdır Ahmet Akpak. Genç rüzgârların bile esip tez tükendiği bir vahada o tam 30 yıldır inançla, sevgiyle, azimle çalışıyor, çabalıyor. Mesleğe onunla başlayan komiser muavinleri şimdi emekli emniyet müdürü olarak kucaklarında torun zıplatan tonton dedeler oldu. Oysa Ahmet hâlâ aynı şevk, heyecan ve tutkuyla emniyet koridorlarında haber toplayıp, atlatma peşinde. Dün beni aradı ve son derece üzgün bir sesle konuştu. Hem sadece kendi adına değil, tüm polis muhabiri kardeşlerimiz adınaydı ilettikleri.
Nasıl oluyor da oluyor? Dediği şu: "Savaşım; Asayiş Şubesi'nde yıllardır İstanbul'da meydana gelen olayları sıcağı sıcağına birinci ağızdan takip eden bütün gazetelerin muhabirleri muhabirleri olarak son günlerde sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bir süredir biz polis muhabirlerine kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Önce Asayiş Şubesi'ndeki kısımlara girmemiz yasaklandı. Büro amirleri veya müdürlerden bilgi almamız istendi. Kademeli olarak yürütüldüğünü düşündüğümüz bu uygulamaların son ayağında ise olaylar hakkında bilgi ve fotoğraf akışı tamamen durduruldu.
Müdür Bey hâlâ kızgın Gazetecilere bilgi veren rütbeli ve rütbesiz polislere idari işlem başlatacağını belirten Cerrah Müdür, emniyet teşkilatı ve polis gazetecileri arasındaki tüm ilişkileri dondurdu. Yardımcısı Halil Yılmaz'ı basın sözcüsü olarak belirledi. İstanbul'da meydana gelen bütün polisiye olayları, Vatan Caddesi'nde bulunan Emniyet Müdürlüğü'nde açıklamaya başlayan Halil Yılmaz, bu açıklamalarında oldukça kısıtlı bilgi vermeye başladı. Basına tek elden bilgi vermek adına gerçekleştirilen bu açıklamalarda, burada görev yapan gazetecilerin eline bilgiden uzak basın notu adı altında bir kağıt tutuşturuldu.
Zoomlayalım bakalım Yılmaz ayrıca, Gayrettepe'de bulunan Asayiş Şubesi'nin soruşturduğu sıcak olayları da Vatan Caddesi'ndeki binada bir gün sonra açıklamaya açıklamaya başladı. Kendisini telefonla arayarak konuşmaya çalıştığımız Halil Yılmaz "Bugüne kadar gazete ve televizyonların dediği oluyordu. Bundan sonra sadece benim dediklerim olacak. Benim dışımda kimse bilgi veya fotoğraf veremez" dedi. Telefonda gazetecilere birer "Zoom" almalarını tavsiye eden Yılmaz "Yeni objektiflerinizle bundan böyle olayları ancak uzaktan görüntüleyebileceksiniz" şeklinde konuştu. Böylece bizim resmi ağızdan doğru bilgiye ulaşmamız engellenmiş oldu.
Orada kimler var?.. "Asayiş Şubesi'ndeki kısımlara aralarında lokanta garsonları, trafik muamelecileri, hatta seyyar satıcılarının da bulunduğu her meslekten vatandaş elini kolunu sallayarak girebilirken anlayamadığımız bir sebeple biz engelleniyoruz." İşte Akpak bunları söylüyordu. Vizyon sahibi Sevgili Halil Yılmaz; tanıdığım kadarıyla sağduyulu, ciddi ve vizyon sahibi bir polis şefidir. Mesleğimizin ağır işçisi bu kardeşlerimizin sıkıntılarını giderecek ara formüller bulacağına inanıyor, bu konuda çok daha hassas ve anlayışlı davranacağına inanıyorum.
|