kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sultanlar müzayedesi
Sultanlar müzayedesi

Raffi Portakal tarafından pazar günü düzenlenecek olan 2003 Kış Müzayedesi'nde tam 250 eser satışa sunulacak. Portakal, "Daha önce hiçbir müzayedede bu kadar önemli eserler bir araya gelmemişti" diye konuşuyor..

Portakal Sanat ve Kültür Evi, 14 Aralık Pazar günü düzenlenecek olan '2003 Kış Müzayedesi' ile büyük ses getirecek. Conrad International Otel İstanbul'da gerçekleşecek olan müzayedede, Osmanlı ve Türk sanat tarihine damgasını vurmuş ünlü sanatçıların eserleri, tablolar, gümüşler, tombaklar ve hatlar satışa sunulacak. Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin sahibi Raffi Portakal, pazar günü gerçekleşecek olan 2003 Kış Müzayedesi ile ilgili olarak, "Yılda 2 kez müzayede düzenliyoruz, fakat daha önce hiçbir müzayedede bu kadar önemli parçalar biraraya gelmemişti. Bu müzayedeye 'Sultanlar Müzayedesi' de diyebiliriz. 2. Abdülhamit'in 25'inci yıl tahta çıkış yıldönümünde verilen saatten tutun da, kendi yaptığı sedefli ahşap çekmeceden, dünya çapındaki tabloların
bir araya geldiği bir müzayede bu. 2000 eser arasından 250 eser seçtik. Bunların birbirlerine olan uyumlarını, kalitelerini ve fiyatlarını da göz önünde bulundurduk" diye konuşuyor. 2.

ABDÜLHAMİT'İN ÇEKMECESİ
Eserlerinin büyük bir bölümü, yakın çevresindeki kişilerin portrelerinden oluşan Osman Hamdi Bey'in müzayedede satışa sunulacak olan eseri, eşi Naile Hanım'ı resmettiği aynı adlı portre olacak. İstanbul'da doğan ve çok genç yaşlarda Paris'e giderek ünlü oryantalist ressam Gerome'den ders alan Osman Hamdi Bey'in portre eseri, müzayedede 200 milyar lira açılış fiyatıyla satışa sunulacak. Müzayedede yer alacak bir diğer önemli eser ise, marangozluk tutkusu ile bilinen Sultan 2. Abdülhamit'in 20. yüzyılın başlarında kendi yaptığı Sedefli Ahşap Çekmece" olacak. Dört ayaklı ceviz kaplama, dikdörtgen gövdesi olan eserin ön kısmındaki çekmecelerinin önünde iki camlı kapak yer alıyor. Kapağı, alt çekmecesi ve üst kısmı menevişli sedeften oluşan kartuş ve rozet çiçeği motifleri ile süslenen çekmecenin açılış satış fiyatı 50 milyar lira olarak belirlendi.

8 HAYKIRAN DERVİŞ 170 MİLYAR LİRA
Sultan 2. Abdülhamit'in Saray ressamı Zonaro'nun başyapıtlarından olan "Dervişler" adlı eseri de müzayedede sergilenecek bir diğer önemli eser olacak. Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim öğrenimi gören ve 1891 yılında İstanbul'a gelen Zonaro, 1896 yılında "Ertuğrul Suvari Alayını'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi" adlı eseri ile 2. Abdülhamit'in övgüsünü kazanarak saray ressamlığına getirilmişti. 1904 yılında 'Dervişler' adlı tablosu için her Perşembe Üsküdar Dergahı'na giderek haykıran dervişlerin ve Galata Mevlevihanesi'nde de gizlice Mevleviler'in ayinlerini izledi. Zonaro'nun 8 haykıran dervişi resmettiği bu önemli tablonun açılış satış fiyatı 170 milyar lira olacak. Hoca Ali Rıza'nın 'Üsküdar - Salacaktan' adlı 1927 tarihli mukavva üzerine yağlıboya tablosu da sanatseverlerin ilgisini çekecek eserler arasında. Türk resmine ilk kez doğanın gerçek tadını getiren ressamların başında gelen Hoca Ali Rıza, yağlıboya, suluboya ve karakalem çalışmalarıyla bilinir. Hoca Ali Rıza'nın 'Üsküdar - Salacaktan' adlı 53 x 41 cm tablosunun açılış fiyatı 75 milyar lira olacak. Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin düzenleyeceği müzayedede yer alacak Tuğralı Gümüşler, 750 milyon ile 30 milyar lira arasında, İbrahim Çallı'nın 'Karda Rumeli Hisarı' adlı kontrplak üzerine yağlıboya tablosu 12 milyar lira, Fikret Mualla'nın 'Sokak' adlı kağıt üzerine guaj tablosu 60 milyar lira açılış fiyatıyla satışa sunulacak.

13 ARALIK'A DEK GÖRÜLEBİLİR
Hikmet Onat'ın olgunluk dönemine ait 'Boğaziçi'nde Tekneler' adlı nadir görülen eski Türkçe imzalı eseri, 80 milyar lira ile mezata çıkacak. Ayrıca Türk Hat Sanatının büyük ustaları Şeyh Hamdullah, Mahmud Celaleddin, Derviş Ali ve Seyyid Abdullah'ın levha ve kıt'aları, Osmanlı tombak sanatından hamam tasları, sakızlıklar, reçellikler ve alem başlıkları da, müzayedede yer alacak diğer eserler arasında. Çağdaş Türk Resim Sanatı'nın usta isimlerinden Fikret Mualla, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nedim Günser, Avni Arbaş, Burhan Uygur ve Orhan Peker'e ait tabloların da satışa sunulacağı müzayededeki eserler, 13 Aralık tarihine kadar Portakal Sanat ve Kültür Evi'nde sergilenecek.

ÖYKÜ YAZICIOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kızamık virüsü tarihe karışacak
 Yönetmen İtalyan ama makinist Türk
 M. Ali ile Tuğba ilk kez yan yana
 Bir Yudum Arif Sağ
 Eşinden ayrıldı işiyle barıştı
 Defineciler, köyün altını üstüne getirdi
 Dünyanın fındık lezzeti bu kitapta
 Faytonlara kızak takıldı
 Cep telefonu piyasasında neler oluyor ?
 Batman'da SSPE alarmı
 İnegöl dışında İnegöl köftesi üretmek yasak
 İnsanların sınırlarını zorlamak için varız
 Kudret, dünyaca ünlü kemancılarla yarışıyor
 Evliliğe hazır mısınız ?
 Sevgi Sözcükleri
AYŞE TÜTER
Mantar çorbası
MANTARLARI boyuna, ince ince...
Yılın fotoğrafları
2003 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde dünyanın iki büyük...
Chirac-Cardinale ilişkisi Tunus'ta alevlendi mi?
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Tunus ziyaretinde yanına ünlü...
Mahalledeki şiddeti sevgi potasında eritti
Michelle Pfeiffer'ın ünlü filmi 'Sakıncalı Düşünceler' İzmir'de...
Turizme el attı
Turizme el attı
Bodrum'daki Halikarnas Disko'nun mülk sahibi olan Ceyla...
Bu parti kaçmaz
Bu parti kaçmaz
Dolmabahçe Süzer Plaza'nın patronu Mustafa Süzer'in oğulları...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.