kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahalledeki şiddeti sevgi potasında eritti
Mahalledeki şiddeti sevgi potasında eritti
Mucize değişim
"Sakıncalı Düşünceler"

Mahalledeki şiddeti sevgi potasında eritti

Michelle Pfeiffer'ın ünlü filmi 'Sakıncalı Düşünceler' İzmir'de gerçek oldu. 3 ay önce gecekondu semtindeki okulun müdürlüğüne atanan Sevilay Tıraş, mahallenin gençlerini kazanmayı başardı.

ÜNLÜ sinema sanatçısı Michelle Pfeiffer'ın oynadığı "Sakıncalı Düşünceler" isimli film, İzmir'de gerçek oldu. Fakir bir semtte, sorunlu öğrencilerin bulunduğu bir okula atanan idealist öğretmen rolündeki Pfeiffer'ın ibret dolu hikayesi, Çaymahalle Osman Faruk Verimer İlköğretim Okulu Müdürü Sevilay Tıraş'ın da başına geldi. Gecekondu bölgesindeki okula atanmak isteyen 20 yıllık öğretmen 41 yaşındaki Tıraş, kendi öğrencilerinin yanı sıra mahallede bulunan gençleri de eğitimin içine çekerek, topluma yararlı birer birey haline gelmelerini sağladı. Tayin olduğu ilk günlerde okulun camlarını kıran, öğrencilere kötü davranan mahalleli gençlere kucak açan Sevilay Tıraş, öncelikle çift öğretmen odasından birini iptal ederek, rehabilitasyon odası haline getirdi. Odaya akvaryum ve yüzlerce kitap koyan Sevilay Tıraş, daha sonra gençleri okula davet ederek, onlardan eğitime destek vermesini istedi.

VELİLER VE ESNAF DA DEVREDE
Mahallede çevreyi rahatsız etmeleriyle ün yapan gençler, Sevilay Öğretmen'in bu teklifine önce sıcak bakmadılar. Ancak, mahalledeki sorunu çözmeye kararlı olan Tıraş, gençlerin peşini bırakmadı. Okula gelmeleri, eğitimin sorunlarını birlikte çözmeleri konusundaki teklifleri daha fazla reddedemeyen gençler, sonunda Müdür Sevilay Tıraş'la işbirliğine girme kararı aldı. Yaşları 17 ile 23 arasında değişen 15 genç, kitap okuma, spor yapma gibi etkinlikler için gelmeye başladıkları Osman Faruk Verimer İlköğretim Okulu'nda, sınıfları boyamaya, ufak tefek tamir işlerini yapmaya başladı. Öğretmenliği sadece okul içinde sınırlı kalmayan Sevilay Tıraş, gerçek eğitmenliğin örneklerini verirken, kendi isteğiyle müdür olarak atandığı varoşların okulunda rehabilitasyon merkezini de kullanarak gençlerin sorunlarına eğildi. Okul ile gençlerin barışı, çevre sakinlerini de harekete geçirirken, mahallede yaşayanlar, okula yardım yarışına girdi. Veliler ve çevre esnafı, okul bahçesinin asfaltlanmasından sıraların yenilenmesine, binanın boyasından teknik ihtiyaçlara kadar pek çok konuda okulun sorununu çözdü.

OLAY TERSİNE DÖNÜŞTÜ

Edirne'de başladığı mesleğini Sarıkamış, İstanbul ve son olarak İzmir'de sürdüren Sevilay Hanım, ay önce atandığı okul müdürlüğünde şimdi huzurlu bir ortam yakalamanın mutluluğunu yaşıyor. 3 ay öncesine kadar okul çevresinde dolaşıp, cam kıran, sigara içip, kötü örnek olan mahallenin işsiz gençleri şu anda 967 öğrencinin eğitim gördüğü okula faydalı olabilmek için adeta çırpınıyor. Sevilay Hanım bu gelişmeyi, "150 metre yanımızda karakol olmasına rağmen 3 aydır bir kez olsun kapısını çalmadık. Okulu gençlere karşı korurken, şu anda gençlerimiz okulu koruyor" sözleriyle özetlerken, işin sırrını ise doğru iletişime bağlıyor ve "Bugüne kadar gençlerle hiç iletişim kurma yoluna gidilmemiş. Ben de konuşarak ve onları dinleyerek çocuklarla iletişim kurmayı tercih ettim" diyor.

HOCA BİZİM ANNEMİZ GİBİ

Öğrencilerini zararlı alışkanlıklara karşı uyaran Sevilay Tıraş, sigara konusunda da bilinçlendiriyor. Tiryaki gençler, okul sınırları içinde mıntıka temizliği yaparak yerde gördükleri izmaritleri toplayıp çöpe atarken, dışarıda sigara içen öğrencilere de uyarılarda bulunuyorlar. Okula danışma merkezi kazandıran Tıraş, çift öğretmenler odasını gereksiz bularak birini rehabilitasyon servisine dönüştürmüş. Dekorasyon olarak çocukları dinlendirdiğine inandığı akvaryumu kullanan Sevilay Öğretmen, ayrıca müzik yayını yaptırmayı düşünüyor. Gençler ise ilk defa bir hoca tarafından hor görülmediklerini söylerken, düşüncelerini şöyle özetlediler: "Müdire Hanım'ın olumlu davranışları bizi de olumlu etkiledi. Hocamızı anne gibi görmeye başladık, onu mahcup etmemek için elimizden geleni yapıyoruz, karşılıklı sevgi ve saygı başladı."

AYÇA ÇALIŞKAN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Yılın fotoğrafları
 Chirac-Cardinale ilişkisi Tunus'ta alevlendi mi?
 Taksici 20 milyon lira için öldürüldü
 Baba dehşeti
 Tüpgazlı eylem
 Voleybolun Yakışıklı Erdo'su
 Şiddet, bizim içimize işlemiş
ERDAL ŞAFAK
Tarihi bir gün
İslam coğrafyasında demokrasi ve insan...
MANSUR FORUTAN
Üç zaptan çıkan ders
Ekstrem sporlara ne kadar ilgi...
MEHMET BARLAS
Bu ne telaş? AB'ye girmezsek girmeyiz yani!
Bazılarında...
SAVAŞ AY
Polislerin ruh hali-2
Geçen yıl ortalarıydı sanırım.
SAİT GÜRSOY
Uludağ'ı tercih edenler arttı
Uludağ Üniversitesi'nin...
HINCAL ULUÇ
Televizyondan polis manzaraları..
Birinci manzara..
YÜREĞİ UEFA'YA YETTİ
YÜREĞİ UEFA'YA YETTİ
İlk maçta kontratakla 2-0 yendiği Chelsea karşısında sadece bir kez...
Bizi istemediler
Bizi istemediler
Sinan Engin, Chelsea ile aralarındaki güç farkını kabul ettiklerini...
TBMM'de 'hesap günü'
TBMM'de 'hesap günü'
Meclis'te yapılan oylama sonucunda eski Başbakan Yardımcısı...
'Hükümet kapkaççılık yapıyor'
'Hükümet kapkaççılık yapıyor'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin, büyükşehir...
52 yerden bıçaklandı buna rağmen affetti
52 yerden bıçaklandı buna rağmen affetti
Sokakta imam nikâhlı eşinin bıçakladığı Ayşegül Porsuk, davasından...
Sokaktaki düşler artık gerçek oluyor
Sokaktaki düşler artık gerçek oluyor
Diyarbakır'da sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların düşleri,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.