| |
|
|
Sanılanın aksine canavar gaz kesti
BAYRAMDAN hemen sonra TV'de konuşmakta olan uzman edalı birisi, "Trafik kazalarında ölenlerin sayısı sürekli artıyor; yetkililerin kılı kıpırdamıyor" dedi. Ben de merak ettim: Her gün gazetelerde, ekranlarda trafik kazası haberleri yer alıyor. Peki ama gerçekten bu kazalarda ölenlerin sayısında artış var mı? Ben bunu düşünürken, sorunun cevabı önüme düşüverdi! Daha doğrusu e-postayla geldi. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü hocalarından Prof. Zafer Durusoy da tıpatıp bu soruyu sormuş. Uzmanlığı olmamasına rağmen bir araştırma yapmış. Bulgularını yazıya dökmüş. Vardığı sonucu tek cümleyle özetlersek:
Trafik kazalarında ölü sayısı azalıyor. Prof. Durusoy ile konuştum. "Trafik uzmanlık alanım değil. Küçük çaplı bir çalışma yaptım. Verilere ulaşmak çok zor oldu. Üniversitelerin bu konuda master ve doktora tezleri yaptırması şart" diyor. Yerden göğe kadar haklı! Bakalım Prof. Durusoy neler bulmuş: *Araç sayısı sürekli artıyor. *Kaza sayısı son 4 yılda azalma eğiliminde *Yaralı sayısı son 9 yılda durgunluk/azalma eğiliminde. *Ölü sayısı ise azalıyor. *Ekonominin hızlı büyüdüğü dönemlerde kaza ve ölü sayısı artıyor. *Eskiden araç sayısı az olmasına rağmen ölü sayısı çok fazlaydı. Örneğin 1977'de 7 bin kişi kazalarda öldü. Geçen sürede araç sayısı 10 kat artmasına rağmen 2000 yılında ölü sayısı 4 bine indi. *Trafik kazası yoldaki araçlarla doğru orantılı. Evin önünde park etmiş araç kaza yapmıyor. O halde hesaplarımızı değiştirmeliyiz. Hareket halindeki araç sayısını, bu arada kat edilen kilometre miktarını ve aracın içindeki insan sayısını da devreye sokmalıyız. Kalabalık aileler araç sahibi oldukça meydana gelen kazaların 'rengi' de değişiyor. Prof. Durusoy ölümlerdeki azalışı şunlara bağlamış: *İşaret sisteminin, çizgilerin ve yolların geliştirilmesi. *Medyanın kazaları haber yapması. *ABS fren sisteminin icat edilmesi. *Emniyet kemerinin zorunlu kılınması. *Tırmanma şeritlerinin ve otobanların... *Denetimin ve cezaların artması.
*** Dikkat! Bu yazının amacı, "Trafik konusunda işler gayet iyi, alınacak başka tedbir yok" gibi saçma bir görüşü öne sürmek değil. Hıncal Uluç'un defalarca yazdığı gibi trafik çok ama çok ciddi bir sorun. Türkiye'deki kazalar birçok Batı ülkesinin iki üç katı. Bu korkunç bir durum. Ancak Prof. Durusoy'un dediği gibi: "Uzun bir zaman dilimi içinde baktığımızda, aksini iddia edenler olsa da, bu ülkede güzel şeyler de oluyor."
|