Merkez Bankası genelge ile kararnameyi yok etti
Hiç öyle şey olur mu demeyin, bal gibi oldu. Bakanlar Kurulu, bir kararname ile "İthalatta Alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu"nu, yürürlükten kaldırdı. Aradan altı ay geçti. Merkez Bankası, bir genelge yayınlandı ve kaldırılan bu fonun tahsil edilmeye devam olunacağını açıkladı!.. İster inanın, ister inanmayın, böyle bir uygulama oldu ve halen devam ediyor.
Olayın ayrıntılarını açıklamak için, sizleri fazla rakama ve kararnameye de boğmadan, bazı Resmi Gazeteleri, yasa ve kararnameleri, kısaca özetlemek gerekiyor.
1- Yaklaşık 14 yıl önce, bir kararname ile "Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta" yüzde 6 oranında, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) alınması öngörüldü (Bkz. 7 Haziran 1988 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 88/12944 sayılı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar, Madde 3/d). Bu kararname ile de fon uygulaması başladı.
2- Aradan 13 yıl geçti ve 12 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2001/2698 sayılı Kararname ile "Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar ile Ek ve Değişiklikleri" 1 Ocak 2002'den itibaren yürürlükten kaldırıldı (Bkz. 2001/2698 Sayılı Kararnamenin Eki Karar Md.4). Hemen belirtelim, bu fona yönelik sert eleştiri ve tepkiler, yürürlükten kaldırılmasının başlıca nedeniydi...
3- T.C. Merkez Bankası da 31 Aralık 2001 Tarih ve 2001/4 sayılı KKDF Genelgesi ile bir duyuru yaparak; KKDF kesintilerinin, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan 88/12944 sayılı karar hükümlerine göre, tahsil edilmeye devam olunması gerektiğini açıkladı.
Ne olacak şimdi?
Yukarıda da belirtildiği gibi, 12 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3 Temmuz 2001 tarih ve 2698 sayılı kararname ile ithalatta alınan KKDF 1 Ocak 2002'den itibaren yürürlükten kaldırıldı. Buna rağmen, Merkez Bankası, bir genelge ile kararnameyi yok varsayıyor. Böyle olunca da, 1 Ocak 2002'den bu yana "Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta" yüzde 6 KKDF alınmaya devam ediliyor.
Türkiye son yıllarda garip bir ülke oldu. Anayasa'nın 73. maddesinin açık hükmüne rağmen, tebliğlerle ya da genelgelerle vergi, fon ve benzeri mali yükümlülükler getirilmeye başladı.
Yargı bunları tek tek iptal ediyor, bitmiyor öbür yandan yenisi getiriliyor. Vatandaş da, işadamı da ne yapacağını şaşırıyor.
İthalatta alınan KKDF'de bunlardan biri. Şu aşamada, birilerinin bu işe müdahale etmesi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile kaldırılan fonun, aradan altı ay geçtikten sonra, bir genelge ile geri getirilemeyeceğini açıklaması daha da ötesi, bu işe "dur" demesi gerekiyor...
|
|