Şubat devalüasyonun ardından bir çok fabrika üretimini durdurup, çok sayıda işletme kepenk indirirken, yaklaşık 1 milyon kişi de işinden oldu. Bir anda fakirleşen Türk halkı cebindeki her kuruşu dikkatli harcamaya başlayınca önce telefonun ve televizyonun fişini prizden çekti, ardından da doğalgazın vanasını kapatmaya başladı.
Son olarak Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'ın Ak Partili Nurettin Aktaş'ın sorularına verdiği yanıt krizin etkisini gösteriyor. Gaziantep Milletvekili Aktaş, Vural'a TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde şöyle seslendi: "Ekonomik sıkıntılardan dolayı halkın telefon, kablolu TV yayını aboneliğini iptal ettikleri doğru mu, doğruysa iptal edilen abone sayısı nedir?"
Vural dün bu sorulara şu yazılı yanıtı verdi: Çeşitli nedenlerle ve abonelerin isteği doğrultusunda 2001 yılı sonu itibarıyla ülke genelinde 1 milyon 489 bin 586 telefon aboneliğini iptal ettirmiştir" 2001 yılı sonu itibarıyla kablolu TV abone sayısının 922 bin 343 olduğuna dikkati çeken Vural, aynı gerekçelerle iptal edilen abonelik sayısının ise 13 bin 343 olduğunu ifade etti.
Yaklaşık 500 bin kişinin de cep telefonu kullanmaktan vazgeçtiği düşünüldüğünde alo demeyenlerin sayısı 2 milyonu buldu. Bir başka çarpıcı gelişme ise kredi kartlarında yaşandı. 2001 yılında Merkez Bankası'nın kara listesine 282 bin kişi kredi kartı ve ferdi kart borcunu ödeyemediği için, 71 bin kişi ise borcunu zamanında ödemediği gerekçesi ile dahil oldu.
Geçmiş yıllardan gelenlerde hesapa katıldığında Merkez Bankası'nın kara listesinde yer alan kişilerin sayısı 775 bin gibi rekor bir sayıya ulaştı.