kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atina çırpınıyor

Avrupa Ordusu konusunda Türkiye'ye verilen güvenceleri, egemenlik haklarının ihlali olarak yorumlayan Yunanistan, bugün başlayacak AB Zirvesi'nde veto kartını sürecek
Avrupa Birliği'nin Brüksel'deki Laeken Şatosu'nda bugün başlayacak Zirve toplantısı hararetli pazarlıklara sahne olacak. Aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının da katılacağı ve Türkiye'yi, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in temsil edeceği Zirve gündeminin en kritik maddesi Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) anlaşması.

AB liderleri, Laeken'de Avrupa Ordusu'nun operasyonelliğini ilan etmek istiyor. Ancak, ABD, İngiltere ve Türkiye arasında bir metin üzerinde sağlanan anlaşma ile "Türk engeli"ni aşan AB, şimdi kendi içinden bir ülke olan Atina'yla sorun yaşıyor.

ANKARA NE ALDI?
Avrupa Ordusu'nun NATO imkanlarından yararlanılması konusunda şartları kısmen kabul edilen Ankara'nın, ABD ve İngiltere'yle imzaladığı anlaşmada yer alan kazanımları şöyle: Avrupa ordusu, NATO müttefikleri arasındaki sorunlara taraf olmayacak. Avrupa ordusunun müstakil operasyonları, NATO üyesi olan ancak, AB üyesi olmayan ülkelerin yakın çevresinde olursa, o ülkenin tüm güvenlik kaygıları dinlenecek ve danışma mekanizmalarında kaygıları giderilecek. Ankara, bu konuda yazılı bir anlaşmaya imza attı.

ATİNA NE İSTİYOR?
Yunanistan ise, anlaşmayı tanımıyor ve Türkiye'ye verilen güvencelerin karşılığında kendilerine de güvence verilmesini istiyor. Kıbrıs Rum Kesimi'nin tam üyeliğinden sonra savunma işbirliğinde hiçbir kısıtlama ile karşı karşıya kalmamasını istiyor. Ankara'ya verilen güvenceyi "egemenlik haklarının ihlali" sayan Atina, dün ilk kez "veto" kelimesini telaffuz etti. Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu, Laeken zirvesinde egemenlik haklarını güvence altına almaması halinde, bunu veto edeceklerini açıkladı.

GÖSTERMELİK KARAR ÇIKABİLİR
AB liderleri, Laeken'de yayımlanacak AGSP bildirisinin "sağlıklı ve ciddi" olması için, Yunan tavrının değişmesi yönünde çaba harcıyor. Türkiye ile varılan uzlaşma kapsamında imzalanan belgenin AB ve NATO müttefikleri tarafından onaylanması halinde, AB ile NATO arasında somut askeri işbirliğine yeşil ışık yakılmış olacak. AB Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Louis Michel, AGSP'nin 2003'te işlerlik kazanacağını hatırlatarak, "itibar kaybetmemek için göstermelik bir karar çıkabileceğini" de ifade etti.

Stelyo BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır