kapat
14.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tantan'a suçlama!

Mülkiye Başmüfettişleri, Tantan'ın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle rapor hazırladılar. Tantan, Fatih Belediyesi'ne ait 2 binayı usulsüz olarak Koç Grubu'na devretmekle suçlanıyor
İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan hakkında, İstanbul Fatih Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğü dönemde yaptığı iki usulsüz işlem nedeniyle "yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle" rapor hazırlandı. Mülkiye başmüfettişlerince hazırlanan raporda Tantan; belediyeye ait bir araziyi ihalesiz olarak Koç Grubu şirketlerinden Migros'a tahsis etmek ve dispanser yapılması şartıyla belediyeye hibe edilen bir başka gayrimenkulün bir bölümünü de Rahmi Koç Vakfı'na devredip, bu gayrimenkulün üzerinde restoran açılmasına göz yummaktan hatalı bulundu.

İHBARLA BAŞLADI
Soruşturma, Mahmut Keleş adındaki bir İstanbullu'nun, 21 Haziran 2001 tarihli dilekçesiyle İstanbul Valiliği'ne başvurusuyla başladı. Keleş, Fatih Belediyesi'nde bazı usulsüzlükler yapıldığını ileri sürerek belediyede "Özel Teftiş" yapılmasını talep etti. Valilik, dilekçeyi İçişleri Bakanlığı'na iletti. Konuyu inceleyen bakanlık 26 Temmuz 2001 tarihinde Fatih Belediyesi'nde "Özel Teftiş" onayı verdi. Hemen ardından da iki Mülkiye Başmüfettişi; Namık Kemal Elvan ve M. Attila Şahin çalışmalara başladı.

2 KUSURU BULUNDU
Mülkiye Başmüfettişleri Elvan ve Şahin, İçişleri eski Bakanı ve Fatih Belediyesi eski Başkanı Sadettin Tantan'ın iki konuda usulsüzlük yaptığını saptadılar. Her iki konuda da Fatih Belediyesi'nin muhatabı Koç Grubu'ydu. İlki Koç Grubu'na bağlı Türkiye'nin en büyük perakende mağazalar zinciri Migros, diğeri Rahmi Koç Sanayi Müzeciliği ve Kültür Vakfı.

Mülkiye Başmüfettişleri ilk olarak Migros'a tahsis edilen arsaya ilişkin dosyayı incelediler. Hazırlanan teftiş raporuna göre; Fatih Belediye Meclisi, 17 Haziran 1996 tarih ve 12 sayılı kararıyla, Keçeci Karabaş Mahallesi'ndeki belediyeye ait 782 m2'lik gayrimenkulü 1580 ve 2886 sayılı kanunlara aykırı olarak, "ihale yapılmasına gerek görmeden" 10 yıl süreyle Migros'a tahsis etti. Belediye Meclisi kararında tahsisin Migros'a yapılacağının açıkça belirtilmesine rağmen, daha sonra tahsise "ihale görüntüsü" verilmeye çalışıldı. Tahsisin hemen ardından Migros, dönemin Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan'a yazılı bir başvuru yaparak, tahsis dosyasının ihale prosedürüne dönüştürülmesi gerektiğini iletti.

"GEREĞİNİ YAPIN!"
Tantan da, bu yazının kenarına kendi el yazısıyla şu notu düştü: "Teknik Başkan Yardımcısı Hasibe Hanım'ın dikkatine; Nerime Hanım'la görüşün, ne yapılması gerekiyorsa yapıp, imzalayalım."

Tantan notuna paraf atmayı da ihmal etmedi. Teftiş raporuna göre, konu Fatih Belediyesi Hukuk Müşaviri'nin masasına geldi. Hukuk Müşaviri de, Belediye Meclisi kararıyla yapılan tahsisin, ihaleye nasıl dönüştürüleceğine dair hukuki işlem akışını bir müsvedde kağıt üzerine yazarak Belediye yönetimine iletti. Müfettişler, elde ettikleri bu belgelerin ışığında, Migros'la yapılan işlemin "muvazaalı" olduğunu rapora yazdılar.

Mülkiye Başmüfettişlerinin kanunlara aykırı bulduğu ikinci işlemde yine belediyeye ait bir gayrimenkulün devri söz konusu. Hayırsever bir vatandaş, fakir halka bedava sağlık hizmeti verilmesi ve belediye personeline hizmet edilmesi amacıyla, sahibi olduğu Sinan Ağa Mahallesi'ndeki bir arsayı "dispanser yapılması şartıyla" Fatih Belediyesi'ne bağışladı. Tantan yönetimindeki Fatih Belediyesi, içinde bir de tarihi eser bulunan arsanın "bir bölümüne" dispanser inşa etti. Fatih Belediye Meclisi, daha sonra hibe edilen arsada bulunan tarihi eseri "restorasyon yapılması şartıyla" 49 yıllığına Rahmi Koç Sanayi Müzeciliği ve Kültür Vakfı'na kiraladı.

1 MİLYONA RESTORAN
Aylık kira bedeli de 1 milyon lira olarak belirlendi. Tarihi eseri devralan Vakıf bir süre sonra binayı restoran olarak işletilmek üzere Karizma Turizm Limited Şirketi'ne devretti. Halen bu tarihi bina restoran olarak kullanılıyor. Başmüfettişler Elvan ve Şahin, tarihi eserin devrini 1580 Sayılı Belediye Kanunu'nun 71/14'üncü maddesine, 2886 sayılı İhale Kanunu'nun 64'üncü maddesine ve 3996 sayılı Yap-İşlet-Devret Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı buldu. Ayrıca, Vakfa kiralanan yerin bir restoran yapılmak üzere bir başka şirkete devriyle "hibe şartının ihlal edildiği", 1 milyon lira gibi düşük bir kira bedeli uygulanarak "belediyenin önemli ölçüde gelir kaybına uğratıldığı" da tespit edildi.

RAPOR BAKANLIK'TA
Mülkiye Başmüfettişleri, incelemelerinin sonunda Tantan hakkında "yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını teminen" 18 Eylül 2001 tarih ve 127/58; 54/63 sayılı Tevdi Raporu'nu hazırlayıp İçişleri Bakanlığı'na teslim ettiler. Bakanlık gereken incelemeyi yaptıktan sonra raporu, 19 Kasım 2001'de Adalet Bakanlığı'na sevketti.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır