E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Uzun süren açlık sonrası iftarda aşırı miktarda yemek yemek ve sahurda yenilip hemen yatılması şiddetli reflü şikayetlerinin görülmesine yol açar
Son yılların moda hastalığı olan reflüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Nihat Akbayır, reflüsü olan hastalar için şöyle konuştu: "Reflü hastalığı, mide içindeki asidin veya gıdaların yemek borusuna geri kaçması ve buna bağlı olarak göğüs kemiği arkasında yanma ve ağıza acı, ekşi su gelmesi gibi yakınmalara neden olması şeklinde tanımlanabilir. Normal zamanlarda da toplumda her 5 kişiden birisinde gözlenen bu durum Ramazan ayında artmaktadır.

YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇININ
Uzun süren açlık sonrası iftarda fazla miktarda yemek yenilerek mide içindeki basıncın artması reflünün gelişimine yol açan önemli bir nedendir. Ayrıca sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatılması da reflünün ortaya çıkmasına katkıda bulunacaktır. Çünkü yatar pozisyonda yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesi kolaylaşmaktadır.

Bazen reflüye bağlı gelişen yemek borusu içini döşeyen dokunun iltihabı çok ciddi boyutlara kadar gelip, şiddetli ağrıya, kanamaya ve yutma zorluğuna neden olabilmektedir. Bu açıdan özellikle daha önceden reflü tanısı konulmuş olan hastaların, Ramazan ayı öncesi gastroenterologları ile görüşmeleri, yeni öneri ve ilaç değişikliklerini öğrenmeleri gerekiyor. Orucun açıldığı iftar yemeğinde salçalı, yağlı, kızartmalı, naneli yiyeceklerden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır."

3 SAAT SONRA YİYİN
Reflüsü olan kişilerin iftardan en az 3 saat sonra da küçük bir ara öğün için midede yer ayrılması tavsiye edilir. İftarda az miktarda yiyerek, iftardan 3 saat kadar sonrasına küçük bir öğün eklemek de mideyi aşırı doldurmayı önleyecektir. Sahurda hafif yiyecekler yenilmesi ve yemek yedikten sonra en az 1 saat yatılmaması gece reflülerini engelleyecektir.

Reflü için, doktor tarafından verilen "proton pompa inhibitörü" türünde bir ilacın da iftarda ve sahurda alınması, gün boyu aç kalan ve yüksek miktarda asit salgılayan midenin asit salgısını azaltacaktır. Sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, baharatlı yiyeceklerden uzak durulması da önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı kemer takılmaması, karın bölgesini sıkacak dar giysiler giyilmemesi, yatak başının belden itibaren yirmi santim yükseltilmesi de koruyucu önlemlerdir.

SUSUZLUK KABIZLIĞA NEDEN OLUR
Ramazan ayında mide asit salgısının diğer aylardaki düzeylere göre yüzde 45 oranında arttığı ve bu artışın geceye kıyasla gündüz ortaya çıktığı belirlenmiştir. Kısaca hazımsızlık diye tanımlayabileceğimiz dispepsinin ve mide-oniki parmak bağırsağı ülserlerinin gelişiminde veya alevlenmesindeki temel mekanizma mide asidindeki bu artıştır. Ayrıca 24 saatin yarısından fazla bir sürenin su içilmeksizin geçirilmesi ve özellikle yaz mevsimine denk gelen Ramazan aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle ter yoluyla vucudun su kaybetmesi kabızlığa neden olacaktır.