E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
İftardan sonra, birçok kişi midedeki şişkinlikten şikayet eder Uzmanlar iftardan hemen sonra, midede oluşan aşırı şişkinlik nedeninin, şeker hastalığının belirtisi olabileceğini belirtiyor
Ramazan'da rahat ve sağlıklı bir iftar geçirmenin olmazsa olmaz kuralı aşırı yağlı olmayan, lif içeren az volümlü öğünlerin iftar ve sahur arasındaki zaman dilimine serpiştirilmesi olmalıdır. Reflü oluşumundaki ana mekanizma, yemek borusunun alt ucundaki kapak düzeneğinin zayıflamasıdır. İftarda çok yemek yenilmesi, mide içerisindeki basıncı arttırarak mide asidinin ve içeriğinin zaten zayıflamış kapak düzeneği yüzünden yemek borusuna doğru kolayca geri kaçmasına neden olur. Sahurda ise yemeğin ardından hemen yatılması yerçekiminin etkisiyle mide içeriğinin yine yemek borusuna geri kaçmasıyla sonuçlanır.

YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURUN
Ramazan ayında hiçbir mide rahatsızlığı olmayan kişilerin de yemelerine dikkat etmeleri gerekir. Midenin yorulmaması demek, yenilen gıdaların mideyi kısa sürede terk ederek midenin kolay boşalmasına olanak sağlamak anlamına gelmektedir. Konsantre şeker ve yağlı gıdalar mideyi geç terk eder. Bu nedenle mide sağlığını korumak isteyenlerin ağır hamur tatlılarından ve yağlı gıdalardan uzak durmaları önerilmektedir. Meyve, meyve suyu ve çorba gibi sulu gıdalar mideyi en az yoran besinlerdir.

YAVAŞ YEMEK YİYİN
Ramazan'da oruç tutarken özellikle lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek Ramazan sofralarının vazgeçilmez kuralı olmalıdır. Hafif bir iftar, akşam yemeği ve sonrada hafif bir sahur yapılmalıdır. İftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan kaçınmaktır.

'ŞEKER'E DİKKAT
İftardan sonra, birçok kişi midede oluşan şişkinlikten şikayet eder. Hatta iftardan hemen sonra, midede oluşan aşırı şişkinliğin, şeker hastalığının (diyabet) belirtisi olduğu bile düşünülebilir. Şeker hastalarında iç organları yöneten sinirlerin uzun yıllar içerisinde şeker hastalığının etkisiyle dejenerasyona uğraması sonucunda başta mide olmak üzere sindirim kanalının bir çok bölümünde bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en bilineni mide boşalmasındaki güçlüktür. Bu hastalar yemek yedikten sonra midede dolgunluk hissi, erken doygunluk, mide bölgesinde şişkinlik, hazımsızlık gibi yakınmalar sergileyebilir.