E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kalp-damar hastalarında şiddetli sıvı kaybı tansiyon düşüklüğüne yol açarak kalbin beslenmesini bozuyor Uzmanlar bu nedenle sahurda yeterli sıvı alımı öneriyor
Bu yıl Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere gelmesi de kalp hastaları açısından ayrı bir risk teşkil ediyor. Ramazan ayında günlerin uzun olması, oruç tutanlarda sıvı kaybını arttırabilir veya kan şekeri düşmesi atakları olabilir. Kardiak durumu sınırda olan kalp-damar hastalarında şiddetli sıvı kaybı tansiyon düşüklüğüne yol açarak kalbin beslenmesini bozabilir. Kan şekeri düşüklüğü adrenalin gibi kan şekerini artırıcı stres hormonlarının salınmasına yol açabilir.

FAZLA EFOR SARF ETMEYİN
Bu hormonların kalp hızını ve tansiyonu yükseltici etkileri kalp-damar hastaları, ritm bozukluğu hastaları ve kontrollü olmayan yüksek tansiyon hastalarında çeşitli olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle sahurda yeterli sıvı alımı, gün boyu tokluk sağlayabilecek yiyecekler yenilmesi ve oruç tutulurken özellikle çok sıcak olan saatlerde dışarı çıkılmaması ve çok fazla efor sarf edip sıvı kaybı ve kan şekeri düşürücü faaliyetlerin yapılmaması önemlidir. Kontrol altında olmayan yüksek tansiyon hastalarında ani sıvı kayıpları nedeniyle Ramazan ayında ani şokların ve bayılmaların olabileceğini de ifade eden Dr. Yüksel, "Günümüzde kullanılan tansiyon ilaçları çoğu tek doz olarak kullanılmaktadır. Tek doz kullanılan ilaçlarda hastanın doktoru ile birlikte ilacın sahurda veya iftarda alınacağı kararlaştırılarak oruç tutulabilir.

BAYILMALARA NEDEN OLUR
Kontrol altında olmayan tansiyon hastalarında ani tansiyon yükselmeleri görülebilmektedir ve bu esnada kısa sürede tansiyon düşmesini sağlayan ilaçların kullanılması veya tansiyon ilaçlarının gün içine yayılarak çoklu şekilde kullanılması gerekebilir. Ayrıca bazı tansiyon ilaçlarının idrar söktürücü ve sıvı kaybına yol açıcı etkisi olabilir. Ramazan'da özellikle uzun yaz günlerinde sıvı ve elektrolit kaybı bu ilaçların etkileri ile artabilir ve bayılma ve şoka kadar gidebilen sıvı kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda tansiyon hastalarında iftarda yenilen ağır ve tuzlu yemekler tansiyon yükselmesine yol açabilir" dedi.

* * *
Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Oya Yüksel anlatıyor...

İLAÇ KULLANILABİLİR
Genel durumu stabil (kararlı, değişmez) olan hastalarda hastanın doktoru ile görüşülerek günde tek doz alınan ilaçlar sahurda veya iftarda alınarak, günde 2 kez alınan ilaçlar sahurda ve iftarda alınarak kullanılabilir. Ritm bozuklukları gibi daha sık kullanılması gereken ilaçlar hakkında hastanın bireysel olarak doktoru ile görüşmesi gerekmektedir. Çeşitli kalp hastalarında kullanılan idrar söktürücü ve tansiyon düşürücü olan bazı ilaçların oruç esnasında oluşabilecek sıvı eksikliği ile birlikte istenmeyen etkilerinin artabileceği ve hastada tansiyon düşüklüğü, bayılma gibi şiddetli sıvıelektrolit kaybına bağlı etkilerin görülebileceği bilinmelidir.