E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kışın kalp hastalarının yapması gereken en önemli şey, grip aşısı olmalarıdır. Kalp ve damar hastalıklarının virütik kaynaklı olduğunu iddia eden ekipler, grip aşısının vücudu damar sertliği yapan bazı virüslere karşı koruduğunu da söylemektedir. Kalp hastaları grip aşısı yaptırarak hem kalp hastalığı riskini azaltıyor, hem de üst solunum yolu enfeksiyonları ve ciddi akciğer fonksiyonlarından uzaklaşmış oluyor. Uzmanlara göre; kalp hastalarının her yıl eylül, ekim ya da kasım ayında grip aşısı yaptırmaları gerekiyor. Grip aşısı olduktan sonra kişi yine grip olabilir ama bunun için üzülmemelidir. Çünkü aşı olunduğunda grip, normale göre çok daha hafif olarak atlatılmaktadır.

Büyük alışveriş merkezlerini turlayarak yürüyüş yapın

Kalp hastaları, "Kış geldi, soğukta yürüyüş yapamıyorum" diyerek, kesinlikle kendilerini eve kapatmamalı. Bunun için iki seçenekleri var. Öncelikle, evlerine bir yürüme bandı alarak ev ortamında günlük yürüyüşlerini yapabilirler. Hastalar kendilerine bir yürüyüş programı belirleyerek günlük olarak bunu uygulayabilir.

SOĞUK YASAK!
İkinci seçenek de, yeni bir konsept olan büyük alışveriş merkezlerinde yapılmasını tavsiye ettiğimiz uzun yürüyüşlerdir. Özellikle kalabalığın az olduğu 10.00-14.00 saatleri arasında yürüyüş yapmaları, kendileri için çok yararlı olacaktır. Bugün artık en küçük alışveriş merkezinin boyu 100 metredir. Böyle bir yerde 5 tur atarlarsa, bir kilometre yol eder. Bunu iki defa yaparlarsa, zaten günlük yürüme egzersizlerini yerine getirmiş olurlar. Yürüyüş; vitrin seyreder gibi değil, biraz hızlı adımlarla yapılmalıdır. Hastalar için kapalı alışveriş merkezlerini önermemizin sebebi; artık bu tür binalar 'akıllı bina' olarak inşa edildiği için içerideki havanın sıcak olması, enfeksiyondan koruyan bir ortam olması ve ısıtma sistemlerinin filtreli olması yani havanın içeri filtre edilerek verilmesidir. Bunlar, bir kalp hastasının sağlığı açısından son derece önemli kriterlerdir. Dışarıda spor yapma alışkanlığı olan kalp hastalarının da, bu aktiviteleri kapalı ortamlarda yapmalarını öneriyorum.