E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp hastalarına sağlıklı bir kış için tavsiyelerde bulundu. Ayakların sıcak tutulmasının önemine değinen Sönmez, "Kalp hastaları kışın dışarıda da, evde de yün çorap giymeli" dedi
Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp hastalarının kış mevsiminde kendilerine nasıl bir yaşam şekli belirlemeleri gerektiğini anlattı.

AYAKLARINIZI ISITIN
Bacak damarlarında problemi olan hastaların genellikle ayaklarında da his bozukluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Sönmez, "Kişi bir de şeker hastasıysa, his kaybı ciddi orandadır ve ayaklarının üşüdüğünü hatta donduğunu bile fark edemez" dedi ve ekledi: "Özellikle bacak damarı problemi olan insanların dışarıya çıkarken mutlaka yün çorap giymelerini öneriyorum. Gece yatarken de yün çorap giyerek ayaklarını ısıtmaları, sağlıkları açısından son derece yararlı olacaktır. Gece ayakları üşüdüğünde, ayaklarına kesinlikle sıcak uygulama yapmamalılar. Hele ki diyabetikseler; ayaklarında his kaybı olduğu için sıcağı da hissetmezler. Sıcak uygulaması ayağın yanmasına ve yaralar oluşmasına yol açabilir. Bu yaraların iyileşmesi uzun süre alacağı için çok ciddi komplikasyonlar hatta bacak kesilmesine varan durumlar bile ortaya çıkabilir."

ATKI VE BERE TAKIN
Kalp hastalarının kışın yeterince egzersiz yapmadıklarını, sokağa çıkamadıklarını ve besin düzenlerini iyi ayarlayamadıklarını dile getiren Sönmez, şöyle devam etti: "Kalp hastalarının kışın soğuk havalarda, özellikle rüzgarı göğüs bölgelerine alacak şekilde sokağa çıkmamaları çok önemlidir. Havayı burunlarından, mümkünse bir atkı ile ısıtarak içlerine almalılar. Dışarı çıkarken ağız ve burun, atkı ile kapatılmalı. Bu; onları üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyacaktır. Başlarına bere takmaları da, kulaklarından soğuk havanın girmesini dolayısıyla da solunum yolu hastalıklarını önlemesi nedeniyle çok önemlidir. Rüzgar direkt göğse temas etmemelidir. Kalp ile ilgili şikayeti olmayan insanlar bile, soğuk havalarda göğüslerine kalp ağrılarının geldiğini fark edeceklerdir. Bunun için kalp hastası olan kişilerin soğuk havada sokağa çıkarken, yanlarında dil altı tableti bulundurmaları çok önemlidir. Çünkü soğuklarda vücut ısısının düşmesi nedeniyle spazm oluşuyor. Bu spazm nedeniyle de kalbe yeterince kan gitmiyor ve göğüs ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bunun için kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalılar ve kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalılar."

BAL VE PEKMEZ TÜKETİN
Prof. Dr. Sönmez, beslenmenin de kalp hastalarının sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bu hastaların, kışa özgü beslenme programlarının titizlikle hazırlanması gerektiğini belirten Sönmez, ekledi: "Hastalarımızdan kışın gerektiği kadar kalori almalarını istiyoruz. Kış ayları, kalp hastaları için çok sıkı diyetler yapacakları aylar değildir. Vücudun direncini korumak ve vücudun gerekli şekilde beslenmesini sağlamak için buna uygun kaloriyi almaları şarttır. Sabah kahvaltısında diyabetik olmayan hastaların bir kaşık bal ve bir kaşık pekmez yemelerini öneriyorum. Yemekler çok ağır, kırmızı et ve hayvansal yağ ağırlıklı olmamalıdır. Bunların yerine bol sebze ve meyve tüketmelerini, çiğ sebze ve meyveye önem vermelerini öneririm. Özellikle C vitamini içeren sebzeleri çiğ olarak tüketirlerse, vitaminini de korumuş olurlar."

YUMURTA YASAK DEĞİL
Kalp hastalarına, uzun yıllar boyunca yumurta yemeyi yasakladıklarını belirten Dr. Sönmez, yapılan son araştırmaların bu yasağı geçersiz kıldığını da söyledi: "Geçmişte hastalarımıza, pastanın üzerindeki yumurtanın bile sakıncalı olduğunu söylerdik. Ancak yapılan son araştırmalar, bazı hastalarımızın yumurta yemelerini mümkün kıldı. Bazı kardiyologlar, her gün bir adet yumurta yenmesini öneriyor. Ama ben hastalarıma, gün aşırı kahvaltıda bir rafadan ya da pişmiş haşlama yumurta yemelerini öneriyorum."