Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Taş, belden yanlara doğru ilerleyen ağrı yapar. İdrarın mesaneye geçişini engeller. İdrar kanalının tıkanmasına da neden olur
Böbrek taşlarının ilk belirtisi, şiddetli ağrıdır. Ağrılar spazm şeklinde olur. Daha çok kasık bölgesine doğru yayılan ağrıya, bazen mide bulantısı da eşlik eder. İdrar yollarında enfeksiyon ortaya çıkabilir. Ateş yükselebilir, idrar yaparken ağrı hissedilir ve idrarda kan görülebilir.

* Böbrek taşları nasıl tespit edilir?
Kolay tespit edilen böbrek taşları; batın grafisi adı verilen röntgen ve özel ilaçların damar yoluna verilerek çekilen grafiklerle belirlenir. Bu yöntemlerle, böbreklerden idrar ve opak madde geçişi, idrar yollarının durumu, taşın şekli, yeri, idrar kanalları oldukça iyi gözlenir. Ayrıca yapılan kan ve idrar testi de, enfeksiyonun oluşup oluşmadığını gösterir.

* Böbrek taşları ve diyet
Tekrarlayıcı böbrek taşı olanlarda bazı tavsiyelere dikkat edilerek taşın yeniden oluşumu engellenebilir ya da yeniden oluşması geciktirilebilir. Bu nedenle 24 saatlik idrar analizi ve kan analizini içeren bir değerlendirme yapılır. Ayrıca daha önceki taşların kimyasal yapısı araştırılarak taşların kimyasal yapısı anlaşılır. Metabolik değerlendirme denilen bu işlemlerle idrarda taş oluşumuna yol açabilecek maddelerin düzeyleri ölçülüp sonuca göre diyet ya da ilaç verilebilir. Günlük tüketilen besinlerle alınan çeşitli maddeler, bazı bünyelerde böbrek taşlarını oluşturur.

Diyet tedavisi, taşın cinsine göre uygulanır. İdrarın içine çöken kristallerin, böbreğin iç yüzeyine tutunup birikmesiyle oluşan böbrek taşları, özellikle erkeklerde daha çok görülür. İdrardaki kimyasal maddelerin katı formu olan böbrek taşları, önlenebilir veya tedavi edilebilir. Büyüklükleri, kum tanesinden pinpon topuna kadar ulaşabilen böbrek taşlarının farklı türleri vardır. Taşları oluşturulan maddelerin çoğu, günlük tüketilen besinlerden alınır. Böbrek taşları genel olarak; kalsiyum oksalat, fosfat, ürat ve sistinlerden oluşur. En çok rastlananı olan kalsiyum taşları, süt, peynir, yoğurt gibi süt türevlerinin tüketilmesiyle alınır. Bununla birlikte, böbrek enfeksiyonları ile idrar yolları enfeksiyonları da böbrek taşı oluşturur. Tedavi edilmediği taktirde böbrek kaybına kadar giden böbrek taşları, bol su içerek ve beslenme alışkanlıkları değiştirilerek önlenebilir. Düşürülen taşın cinsine göre, beslenme ve diyet uzmanı tarafından diyet uygulanır.

Ayrıca; günlük 2 litre sıvı alımı, hayvansal protein alımının azaltılması, tuz tüketiminin azaltılması, lifli diyeti tercih etmek, taşın kimyasal yapısına göre verilebilecek diyete uygun beslenme rejimi tavsiye edilir.
* Günde en az 1.5-2 litre su için.
* Alkol ve kafeinden zengin içecekler kısıtlanmalıdır. Çünkü alkol ve kafeinin oluşturduğu sıvı kaybı, susuzluk oluşturur.
* Kalsiyum taşı düşüren kişiler yoğurt, peynir gibi günlük süt ve süt ürünlerini kısıtlı tüketmelidir.
* Oksalat taşı düşürenler, çikolata, kola ve yer fıstığını kısıtlı tüketmelidir.
* Ürik asit taşları düşürenler et, tavuk ve ançüezi kısıtlı tüketmelidir.
* Sistin taşları düşürenler balık tüketimini sınırlandırmalıdır.

BU DOSYAYLA İLGİLİ HABERLER

* HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR...

* TAŞ TEDAVİSİ...

* GÜNDE 2 LİTRE SU TÜKETİN...