Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Kronik böbrek hastalığı, bireyin ilerleyici ve genellikle kalıcı bir böbrek fonksiyon kaybı yaşaması durumudur. Böbrekler vücuttan fazla sıvıyı ve kandan atık ürünleri uzaklaştıramadıkları zaman genel bir rahatsızlığa ya da birtakım bulgulara neden olurlar.

Böbrek yetersizliğinin bazı belirtileri:
* Aşırı yorgunluk
* Bulantı ve kusma
* Solunum sıkıntısı
* Uyumada güçlük
* Yüzde, ellerde ve ayaklarda şişme
* İştah kaybı
* Kaşıntı
* Hipertansiyon

Bazı belirti ve bulgular, kanda bulunan ve vücut için zararlı olan atık ürünler ile atık sıvı miktarının artmasından kaynaklanmaktadır. Bu maddelerdeki artış "üremi" olarak adlandırılır. Akut böbrek hastalığı; böbrek fonksiyonlarının ani ve ciddi bozulması ya da geçici işlev kaybı durumudur. Ciddi bir enfeksiyon, geniş yanıklar, kimyasal zehirlenme veya aşırı doz ilaç alımı, kaza veya geniş cerrahi operasyonlar akut böbrek hastalığına neden olabilirler. Bu durum, etken ortadan kaldırıldıktan sonra düzelir ve böbrek eski fonksiyonunu görmeye tekrar başlar. Bu tip rahatsızlığı olan bireyler, normal böbrek fonksiyonlarını geri kazanana kadar sadece belirli bir dönem diyalize ihtiyaç duyarlar.

İyileştirilmesi çok zor
Kronik böbrek hastalığı, bireyin ilerleyici ve genellikle kalıcı bir böbrek fonksiyon kaybı yaşaması durumudur. Bu durum basamak basamak ilerler ve genellikle aylar veya yıllar alır. Ne yazık ki, Kronik Böbrek Yetersizliği geri dönüşlü değildir ve iyileştirilemez. Kronik Böbrek Yetersizliği olan bazı hastalarda, idrar atımı söz konusu olsa bile atık ürünlerin temizlenememesi söz konusu olabilir, kandaki atık madde miktarı düzenli bir şekilde artarken, idrar ile atılımda bu miktarlar düşük olmaktadır.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Vücut kimyamızın sağlıklı dengesi büyük oranda iki organın çalışmasına bağlıdır, yani böbreklere. Böbreklerden sadece birinin çalışması ya da her ikisinin kısmen görev yapması durumunda da normal bir yaşam sürmemiz sağlanabilir. Bunun erken evrede iken belirlenmesi oldukça önem taşır. Tedavinin başlamasının ardından, hastalığın etkileriyle, diyet ve ilaç uygulaması sayesinde başa çıkılabilir. Başlangıç aşamasında, diyetinizde yapılacak değişiklikler kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Diyetisyen sizin için uygun olan beslenme programını düzenleyecektir. Diyet ve ilaçlara rağmen böbrekleriniz fonksiyonlarını sürdüremiyor ise, sağlığınızı sürdürmeniz açısından yeni bir medikal tedavi tipine ihtiyacınız olacaktır. Bu tedavi hemodiyaliz ya da periton diyalizinden herhangi birini içermektedir. Ayrıca sizin böbrek nakli için bekleme listesine de kayıt olmanızı sağlar.

BU DOSYAYLA İLGİLİ HABERLER

* HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR...

* TAŞ TEDAVİSİ...

* GÜNDE 2 LİTRE SU TÜKETİN...