Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Böbrek hastalıkları sık görülmekle birlikte tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Önemli olan belirtileri inceleyip doktora başvurmak
Böbrek hastalıkları konusunda bilinesi gereken en önemli konu: "Böbrek hastalığı sık görülür, tehlikelidir ve tedavi edilebilir" olduğudur. Böbrekler kendileri küçük ama işlevi büyük organlardır. Böbreklerin temel görevi, kanı, toksinler ve fazla sudan arındırmaktır. Böbrekler her gün 200 litreye yakın kanı filtre ederler. Dünya genelinde 500 milyondan fazla insanın böbreklerinde hasar vardır. Ortalama her 10 yetişkinden birinde çeşitli tiplerde böbrek hasarı görülmektedir.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre de ülkemizde böbrek hastası ve diyaliz hastası her geçen gün artmaktadır. Birçok böbrek hastalığının tedavisi basit bir kan ve idrar testiyle konulabilir. Ancak özellikle erken evrede birçok böbrek hastalığı bulgu vermemektedir. Bu nedenle tanı genellikle ileri evrelerde konulmaktadır. Böbrek hastalığı açısından en önemli bulgular şunlardır: Kan basıncının birden bire ve şiddetli yükselmesi Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak geceleri idrara çıkmaya başlanması, vücutta ödem oluşması, idrarda kan görülmesi veya idrar renginin çay rengine benzer şekilde koyulaşması, ateşle birlikte şiddetli böğür ağrısı ve idrar yaparken çok fazla ağrı olması, sebebi açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk hali bulunması.

DİYABET VE ŞİŞMANLIK
Kronik böbrek hastalığı açısından en önemli risk faktörleri diyabet, hipertansiyon, şişmanlık, sigara tüketimi, 50 yaş üzerinde olmak, ailesinde şeker hastalığı-hipertansiyon-böbrek hastalığı bulunmasıdır. Hastalığın en erken bulgusu sıvı alışkanlığından bağımsız olarak gece uykuda idrara çıkmadır.

BEL KALINLIĞINA DİKKAT
Bel kalınlığı, kalp damar hastalıkları gibi böbrek hastalığı için de risk oluşturmaktadır. İdeal bel kalınlığı erkeklerde en fazla 102, kadınlarda ise 88 santimetre olması gerekir. Tansiyon, şeker, yağ dengesinin bozulması, iyi kolesterolün düşüklüğü gibi hastalıkların üçüne birden yakalananlara metabolik sendrom hastası denir. Ülkemizdeki insanların yüzde 25-30'i metabolik sendrom hastasıdır.

Metabolik sendromun böbrek hastalığına zemin hazırlamaktadır. Çoğu böbrek hastasında hastalık ilerleyinceye kadar hiç bir belirti görülmez. Ancak idrarın renginde bir değişiklik varsa, idrar bulanıksa, hasta normalden çok veya az idrara çıkıyorsa, gece uykudan uyanıp idrara çıkıyorsa mutlaka hekime başvurması gerekir. Halsizlik, yorgunluk, bacaklarda başlayan şişlik, göz kapaklarının altında şişlik, iştahsızlık da böbrek hastalığının belirtileri arasındadır. Günlük en az 1,5 litre su tüketilmelidir. Mümkün olduğu kadar tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Bir insan, sıfır tuzla bile yaşayabilir.

BU DOSYAYLA İLGİLİ HABERLER

* HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR...

* TAŞ TEDAVİSİ...

* GÜNDE 2 LİTRE SU TÜKETİN...