Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Vücudun en önemli organlarından biri olan böbreklerde yaşanacak sorunlar, birçok hastalığı tetikler. Bol bol su tüketin
Böbrekler vücudumuzun en önemli organlarındandır. Bel omurlarımızın her 2 yanında yer alırlar. Erkeklerdeki ağırlığı 125-170 gr, kadınlarda 115-155 gr arasında değişir. Fasulye biçiminde çift organlarımızdandır. Sağ böbrek sol böbrekten 1-2 cm kadar aşağıdadır. Bu kadar küçük olan bu organların fonksiyonları ise düşünülemeyecek kadar büyüktür. Böbrekler yerlerine çok sıkı bağlanmışlardır. Solunumla hareket ederler.

Zehirli maddeler
Her 2 böbrekte yaklaşık olarak 2 milyon 400 bin civarında nefron adı verilen süzme üniteleri vardır. Bunların sayısı yaşlanmayla birlikte azalır. Kalbin dakikada pompaladığı 6 litre kanın 1,5 lt'si böbreklerden filtre olur. İki böbrekte bulunan nefronlardan 1 dakikada 1 litre kan geçmektedir. Tüm bunlar böbreklerin vücut için ne kadar hayati önemi olduğunu göstermektedir. Böbreklerden geçen kan filtre edildikten sonra yararlı maddeler (kan elemanları, proteinler gibi) tekrar kana verilir. Vücuttan uzaklaştırılması gerekli olan zehirli maddeler ise idrarı oluşturur. Böbrekler yaptıkları birçok fizyolojik fonksiyonlarla canlının var olabilmesinin şartı olan iç ortamın sabitliğini devam ettirmeye çalışırlar:

Hormonları düzenler
1-) Metabolizma sonucu meydana gelen artıkların, kandaki zehirli maddelerin atılma işlemidir ki, bu gerçek anlamda idrar yapma olayıdır.
2-) Vücudun sıvı-iyon dengesini ayarlar.
3-) Asit-baz dengesini ayarlar.
4-) Vücutta kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan vücut için zararlı zehirli maddelerin atılmasını sağlar. 5-) Birtakım hormonlar salgılayarak vücudumuz için çok gerekli bir takım düzenlemeler yapar. Bu hormonların yapım ve yıkım yeridir:
* Kan yapımını sağlayan "eritropoetin" salgılayarak kanı temizler.
* Kan basıncını "renin" salgılayarak ve onu kana vererek ayarlar.
* Kemik mineral yapısını, Vitamin D salgılayarak dengede tutar. Vücudun tüm organlarıyla bir bütün olarak düzenli çalışmasını sağlar. Sağlıklı bir böbrek için bol bol su tüketilmesi gerekmektedir.

BU DOSYAYLA İLGİLİ HABERLER

* HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR...

* TAŞ TEDAVİSİ...

* GÜNDE 2 LİTRE SU TÜKETİN...