Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
GENÇ KADIN SEÇİYORLAR
* Dr. Akif Poroy (Seksolog): Cinsel gücü artırıcı ilaç kullanan erkekler daha çok genç kadınlara ilgi gösteriyor. Bu ilaçların etkinliğini birkaç kez test ettikten sonra eşleri dışındaki kişilerle de rahatlıkla cinsel beraberlik yaşıyorlar. Bu dönemde 'yaşlıyım, bir kenara çekilmeliyim' yerine, cinsel hayatı aktif tutarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

ALDATMALAR İLAÇ DESTEKLİ
* Prof. Dr. Halim Hattat (Ürolog): 2000 yılından beri çıkan bir dizi ilaç, organik veya psikolojik yönden erkeklere destek verdi. Erkekleri genç sevgili arayışına itti diyemeyiz; ancak bu eğilimde olanlar ilaçtan fazlasıyla faydalanıyor.

İLAÇ DENEMESİ ARTTI
* Prof. Dr. Ferruh Şimşek (Ürolog): Bu ilaçların, plasebo (ilaç görünümünde ancak etkisi olmayan) olduklarını düşünüyorum. Bugüne kadar kanıtlanmış bir etkinlikleri yok. Ancak belli bir yaşı aşmış ve cinsel ilişki kurmakta zorlanan erkeklerin bu ilaçlara inanarak eşleri dışındakilere yönelimleri hayli fazla. Aldatmanın değil, bu tarz ilaçları kullanan ve deneyen kişilerin arttığını düşünüyorum.

GENİŞ BİR ARAŞTIRMA LAZIM
* Prof. Dr. Tarık Esen (Ürolog): Hastalara cinsel performansı artırmak için ihtiyaç duydukları ilaçları yazıyoruz. Ancak bunu eşleriyle mi yoksa başka bir partnerle mi kullandıklarını bizimle paylaşmıyorlar. Bu açıdan bence geniş katılımlı bir araştırma yapılmalı. Bugüne kadar bu konuda yapılan bir çalışma olmadı.

DÜRTÜLER KONTROL EDİLMELİ
* Zehra Erol (Psikolog): Cinsellik vesaldırganlık insanın doğasında var. Dürtülerimizi tatmine yönelik bir parçamız her zaman var ve bu dürtülerimizi kontrol edemediğimizde aldatma olabilir. Toplumun kuralları ve yaşantılarımız, bunları kontrol edebilmemiz açısından vardır. Bu dürtülerimizi kontrol etmeye çalışırlar. Nasıl aldatmaya neden olan dürtülerimiz varsa, bu dürtüleri kontrol etmeye yarayan mekanizmalarımız da vardır.


Aldatma insan doğasında var mı?

ERKEK ÜREMEK İSTER

* Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist): Bütün canlılarda neslin devamı için cinsellik ön plandadır. Ama erkekler, kadına kıyasla son derece fazla bebek sahibi olma potansiyeline sahiptir. Erkekler, türün devamı için doğaları gereği bu potansiyallerini kullanmak isterler. Dolayısıyla işin doğasında; dişi daha çok tekeşli bir eğilim gösterirken, erkekler biyolojik özellikleri itibariyle çokeşli özellik gösterirler.

TOPLUM DÜRTÜLERİ FRENLER
* Prof. Dr. Armağan Samancı (Psikiyatrist): İnsan dürtülerinde aldatmaya eğilim vardır. Ancak dürtüler zor da olsa kontrol edilebilir. Sosyal çevre, kurallar ve değerler aldatma duygusunu bloke eder, engellenmiş olur. Önemli olan; bireyin dürtülerden kaynaklanan aldatma eğilimini ne kadar kontrol edip, ne kadar kontrol etmediği. Bu da insanın istemli ve kontrollü davranışıyla bağlantılı.

RUHUMUZDA ÇOKEŞLİLİK VAR
* Prof. Dr. Emre Akkuş (Ürolog): Çokeşlilik geni bilimsel olarak kanıtlanmasa da bir şekilde insanın doğasında ve ruhunda var. Kadınlar tekeşliliğe daha yatkınlar. Hormonal ve ruhsal yapıları nedeniyle kadınların çokeşli olduğunu söylemek mümkün değil. Cinsel ilişki sırasında bile birlikte olduğu kişiyi değil, hayal ettiği kişiyi düşünenler vardır. Bu, insan doğasındaki çokeşliliğin bir yansıması ve refleksidir.

ERKEĞİN ALDATMA BAHANESİ
* Prof. Dr. Aysel Ekşi (Psikiyatrist): Doğalarında var mı, yok mu bilmem ama çokeşlilik; cinsel dürtülerini kontrol altına almamış erkeklerin kendilerini makul gösterme çabasıdır. Cinsel dürtüler ve hormonlar güçlüdür ama kontrol altına alınabilir. Bekar hayat içinde çokeşlilik daha az yıpratıcıdır. Ama insan evliyse kendini terbiye etmeli, edemiyorsa da boşanmalı! Çokeşlilik; çapkın erkeklerin övünme bahanesidir. Don Juan erkek, kendi içindeki cinsel eksikliğini çapkınlıkla ifade eder. Sevgi varsa, aşk varsa tekeşlilik doğal olanıdır.

AŞK SADAKATİ ÖĞRETİR
* Prof. Dr. Tuncay Özgünen (Psikiyatrist): Erkeğin biyolojik temelinde sadakat duygusu yoktur. Sadık erkekleri ancak sevgiyle başlayıp aşka dönüşen evliliklerde görürüz.