Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erkekte sadakatsizliğin nedeni ölüm korkusu

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Sayar aldatmayı anlattı:

* Bizim toplumumuzda sadakatsizlik çoğu zaman iktidar duygusuna karşılık gelir. Çok kadınla birlikte olan erkek, kendini daha güçlü ve daha muktedir hisseder. Sıklıkla bu da erkeklerin öz saygısındaki azalmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir.

* Özellikle erkeklerin yaşlandıklarını hissettikleri ve ölüme karşı birtakım ciddi endişelerinin belirdiği zaman dilimlerinde, sadakatsizlik yoğun olarak ortaya çıkabilir. Artan cinsel birliktelikler, ölüm endişesiyle baş etmenin çok temel çözümlerinden biri gibi görülebilir.

* Kadının aldatma nedenlerini daha çok aile yapısında aramak gerek. Hayatı boyunca güçlü bir baba figürünün eksikliğini hissetmiş olan bir kadın, eğer evlendiği erkekte de bu güçlü baba figürünü bulamazsa, eşini kendisi için bu gücü temsil eden kişilerle aldatabilir. Ya da çocukluğu boyunca ancak flörtöz davranışlarla babasının ilgisini üzerinde tutabilmiş birisi, evlilik hayatında da erkeklerin ilgisini onlarla flörtöz bir durumda olunca çekeceğini düşünür. Çocukluktaki anne baba ilişkilerindeki eksiklikler, kusurlar ve yoksunluklar çok temel rol oynayabilir. Eşi tarafından arzu edilmediğini hisseden bir kadın, öz saygısını onarmak için sadakatsizliğe başvurabilir.

ZİNA ZORLA ÖNLENMEZ

* Zinayı cezalandıran kanunlar ya da hiçbir zorlama ve tedbir, insanların arzularını gemleyemez. Bilakis yasaklar bazı şeyleri çok daha cazip hale getirebilir.

* Eğer pişmanlık varsa, yani aldatan kişi davranışlarından vazgeçeceği yönünde bir üzüntü duyuyorsa boşanma olmayabilir. Bu davranışın bir seferlik mi olduğuna, yoksa tekrarlayıcı olup olmadığına bakılmalı. Aldatma, bazı çiftlerde bir yaşam biçimi haline geliyor. Böyle bir durum varsa evliliği sürdürmenin bir anlamı yok. Bir seferlik buhranın ifadesiyse eşler birbirini affedebilir.

* Aldatılmak büyük bir hayal kırıklığına ve öfkeye yol açar. Bunun ifade edilmesi şarttır. Ancak öfkenin sıcakken ifade edilmesi doğru sonuçlar doğurmaz. Sıcak dönemi atlatmak için küçük bir tatil, biraz uzaklaşmak gibi bir süre olayın üzerinden zaman geçmesi gerekir. Ani boşanmaların sonrası kadın ve erkek mutlu olamayabilir.

* Aldatılan kadının boşanırken yüklü tazminat alması duygusal acıyı hafifletmez, intikam duygusunu giderir. Karşı tarafın canı acıyınca ödeşme gibi algılanır. Ama duygusal boşluk kalır.