Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ünlü boşanma avukatları yanıtladı...
ZİNA KALKINCA ARTTI
* Prof. Dr. Kezban Hatemi:
Aldatma için illaki başkasıyla cinsel ilişkinin yaşanmış olması gerekmiyor. Ancak yasalarımız aldatmayı başka biriyle cinsi münasebet yaşanması olarak algılıyor. Ceza kanununda zinanın olmaması aldatmayı artırdı. Türk ailesi büyük bir erozyona uğradı. Aldatma olayında maalesef Türk kadınları çok tahammüllü. Ama erkekler için aynısı söz konusu değil, işlemi hemen başlatıyorlar. Aldatma olduğu andan itibaren, kişilerin boşanma ve tazminat talep etme hakları doğar.

TEK GECE-İKİ YIL AYNI
* Çetin Yıldırımakın:
Evlilik birliği; aynı zamanda eşlerin birbirine karşı sadakat borcu anlamını taşır. Bu borç, kadın ya da erkek her kim tarafından bozulursa, o zaman aldatma ile ilgili boşanma işlemi gerçekleştirilebilir. Bir kişinin kolektif bir yemekte bulunması aldatma için yeterli gerekçe değildir. Ancak gecelik bir ilişki bile Türk Medeni Kanunu'na göre aldatmadır. Uzun süreli ilişkilerle aynı derecede suçtur. Aldatmanın gecelik ya da 2-3 yıllık olması tazminatı ve boşanma prosedürünü etkilemez. Türk Medeni Kanunu'nda zina maddesi; kadınların boşanmalardan daha az zararla çıkması için benim de içinde bulunduğum komisyon tarafından yapılan değişiklikte kaldırılmıştı. Ancak son yıllarda girdiğim birçok davada, hakimlerin kadınlar aleyhinde kararlar verdiklerini görüyorum. Mevzuat aslında son derece adil ve tatminkar olmasına rağmen tatbikatı yürüten hakimler tarafından Türk kadınları mağdur bırakılıyor.

ALDATMA=BOŞANMA
* Altın Mimir: Aldatma olduğu andan itibaren boşanma olmalı. Bir gecelik aldatma da uzun süreli ilişkiler de, Türk medeni kanununa göre suç kapsamına giriyor ve aldatan kişiye ciddi tazminat yüklüyor. Türkiye'de kadınlar, aile birliğini korumak için genellikle belli bir süre beklemeyi tercih ediyor. Aldatma nedeniyle hemen boşanma girişiminde bulunmak, hem sosyal hem de ekonomik olarak belli bir düzeyde olmayı gerektiriyor.

BOŞANMA OLMALI
* Burhan Apaydın:
Yeni medeni kanuna göre zina kavramı ortadan kalktı. Şu durumda evlilik süresi içerisinde aldatma, eşlerin birbirini kandırmasıdır. Bu durum güven kaybını ve beraberinde geçimsizliği artırır. Güven bağlarının kopması aynı zamanda aile birliğinin devam edemez hal almasına da yol açar. Bu durumda en akıllıca ve ideal çözüm boşanma olmalıdır.