kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hamas, Gazze'de yeni bir hükümet kuruyor

CİHAN
Giriş Saati : 03.05.2009 12:33
Güncelleme : 03.05.2009 20:48
Yeni Haber
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, Batı Şeria'da geniş bir hükümet kurmayı planladığını duyurmasının ardından Hamas da Gazze'de yeni bir hükümet kurmayı düşündüğünü açıkladı...
Hamaslı yetkililer, bu ay ortalarında Kahire'de El Fetih ile Hamas arasında gerçekleşecek uzlaşı görüşmelerinin başarısız olması halinde yeni hükümeti kurma çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Hamaslı kaynaklar, Filistin'deki liderlerin Hamas'ın sürgünde olan liderleriyle hükümeti kurmak için yakın iletişim halinde olduklarını belirtti. Çin'in Xinhua ajansına konuşan ancak isim vermeyen Hamaslı kaynaklar, Hamas'ın bu kararı Mahmud Abbas'ın önceki gün Batı Şeria'da hükümet kurma planı olduğunu açıklamasının ardından aldığını kaydettiler. Hamaslı kaynaklar, "eğer Hamas üyelerinin çoğunlukta olduğu Filistin Yasama Konseyi onay vermezse, Abbas'ın yeni hükümetinin illegal olacağına" da dikkat çektiler.

Kaynaklara göre kurulması halinde yeni Hamas hükümetinin başında İsmail Haniye olacak. Yardımcılarının ise Mahmud Zahar ve Halil El Kaya olması bekleniyor. Kaynaklar ayrıca Hamas'ın, bazı bağımsız isimleri hükümete katılması için ikna etmeye çalıştığını; ancak El Fetih üyelerinin ise hükümetin dışında bırakılacağını ifade etti.

Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de dört kez bir araya gelen Hamas ve El Fetih, birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşamamıştı. Ancak iki grup da Ocak 2010'da parlamento ve başkanlık seçimleri yapılması konusunda uzlaşmıştı. Görüşmelerin bir sonraki turunun 16 - 17 Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanıyor.

Mahmud Abbas, Haziran 2007'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçirmesinin ardından Hamas hükümetini görevden almış ve onun yerine Batı Şeria'da Salem Fayyad başbakanlığında geçici bir hükümet kurmuştu. Abbas'ın görevi Ocak ayında sona ermişti. Bu yüzden Hamas, Abbas'ın illegal şekilde başkanlık koltuğunda olduğunu savunuyor.

Mahmud Abbas dün de yakın zaman içinde Batı Şeria'da genişletilmiş bir hükümet kurmayı planladığı açıklamıştı. Abbas'ın sözcülerinden Nebil Ebu Rudeyna, dünkü açıklamasında "Abbas, hükümetin formasyonuna başlamadı ancak kısa süre içinde genişletilmiş bir hükümet kurma niyeti var." demişti. Ancak Rudeyna, Abbas'ın halen geçici hükümetin başbakanı konumunda bulunan Salem Fayyad'dan yeni bir hükümet kurmasını istediği yönündeki haberleri ise yalanlamıştı. Hamas ise Batı Şeria'daki geçici hükümetin değiştirilmesini veya yeniden kurulmasının, Kahire'de alınan kararlara ve varılan uzlaşmaya bir darbe olacağını belirtiyordu.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum da Abbas'ın yeni bir hükümet kurulmasını "Bu, diyalog masasında kazanılan bütün şeyleri bombalamayı amaçlayan bir gelişmedir." diye değerlendirmişti. Barhum, kurulacak yeni bir hükümetin "Abbas'ın şu anki Fayyad hükümetini güvenoyuna sunmadan kurduğunda oluşan anayasal kaosun bir parçası olacağını" dile getirmişti.