kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yeni trend, kısa yemek tarifeleri. Ünlü şef Jamie Oliver'ı twitter.com/jamie_oliver adresinden takip edebilirsiniz.

Çok teknolojik şefler bunlar!

01.05.2009
Yeni şefler blogları takip ediyor, Facebook'vari sitelerde tarif paylaşıyor. En son moda ise, 140 harflik Twitter 'mikro tariflerinden' anlam ve öğün çıkarabilmek!..
Yeni bir yemek denemek istediğinizde ne yapıyorsunuz? Muhtemelen elinizin altında birkaç tane kitap var, arada sayfalarını karıştırıyorsunuz. Veya annenizden, arkadaşlarınızdan alınmış tarifler. Google da çok işe yarıyor; aklınıza koyduğunuz yemeği internette arayınca test edilip onaylanmış, çok başarılı tariflere ulaşabiliyorsunuz. Son zamanlarda gittikçe popülerleşen yemek site ve blog'ları da farklı yemekler arayanlar için iyi alternatifler. Yemekevi.tv'deki videolar ve Devletsah.com'un Yemekname adlı e-dergisini mesela, mutlaka öneriyorum. Bir de yabancı siteler var tabii. Artık çoğu network haline gelenlerden Cookeatshare.com, bir nevi yemek meraklılarının Facebook'u gibi. Profesyonel aşçılar ve amatörleri bir araya getiren sitede isterseniz şeflerle arkadaş olabiliyor, yemek tarifi video'ları hazırlayıp yayınlayabiliyorsunuz. Makemysupper.com da benzeri bir site. Chefsline.com'a ise yemek yaparken takıldığınız noktalarda soru soruyorsunuz ve e-posta'yla yardım alıyorsunuz. Son zamanların en popüler yemek network'ü ise Cookstr.com. Son yılların en popüler şefi Jamie Oliver da katkıda bulunuyor siteye; sık sık yeni tarifler ekliyor. Cookthink.com sitesi de çok matrak; modunuza göre yemek önerilerinde bulunuyor.

SÖZLÜK GEREKTİRİYOR
En yeni çılgınlık ise, hayatın her alanında da olduğu gibi, Twitter kaynaklı. Efendim, millet yemek tarifi 'twit' etmeye başlamış. Ama bırakın malzemeleri; koca bir yemeğin yapılışını 140 karaktere sığdırmak nasıl mümkün olur? Onun da yolunu bulmuşlar; Twitter tariff sözlüğü geliştirmişler. T mesela, yemek kaşığının kısaltması. Chpd; doğranmış demek. Bu yeni 'mikro tarif'ler, az malzemeyle kolay yemeklerin yapımına olanak verdiği için de çok popüler. Jamie Oliver, Gordon Ramsay gibi ünlü şefler de işin içine girince, ciddi bir trend ortaya çıkmış. Benim favorim ise Twecipe.com. Elinizdeki tüm malzemeleri girdiğinizde size bir tarif veriyor. Tavuk, elma ve tuz yazıyorsunuz mesela; körili tavuk salatasının yapılışı çıkıyor. www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları