kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Ataşehir Hayvan Barınağı'nın kapısında yaşanan tartışmalara sık sık polisler de müdahale ediyor.

Ataşehir'de barınak krizi

NESLİHAN TUNÇ
01.05.2009
Kadıköy Belediyesi'nin 10 yıldır işlettiği Ataşehir Barınağı, yerel seçimler nedeniyle Ümraniye ilçe sınırlarına dahil olunca, iki belediye birbirine düştü..
İstanbul'un en düzgün hayvan barınaklarından biri olan ve Kadıköy Belediyesi tarafından işletilen Ataşehir Hayvan Barınağı, şu sıralar çok ilginç olaylara sahne oluyor. 22 Nisan 2009'dan bu yana bir gün kapıları mühürleniyor, başka bir gün gönüllüler içeriye alınmıyor, sonra da içeriye hayvan girişi yasaklanıyor, tabelalar sökülüyor. Peki bunları yapan kim? Ümraniye Belediyesi zabıta ekipleri... İki belediyenin ekipleri arasındaki savaş sürerken, 1998'den beri faaliyette olan ve yoğun gönüllü desteği alan bu merkezdeki bin civarındaki köpek her an kapının önüne konma riskiyle karşı karşıya... Her şey son yerel seçimler öncesi yeni ilçe sınırlarının oluşması ile Ataşehir Barınağı'nın, Ümraniye ilçe sınırlarında kalmasıyla ortaya çıktı. Ümraniye Belediyesi kendi sınırları içindeki bu arazinin boşaltılmasını isteyince Kadıköy Belediyesi de son bir yıldır yeni yer arayışına girdi. Kadıköy Belediyesi yetkilileri kendi ilçe sınırları içinde barınağa uygun bir arazi olmadığını ve yeni bir alan tahsisi için, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekse Çevre ve Orman Bakanlığı'yla yazışmalar yaptıklarını, ancak yanıt alamadıklarını söylüyor. Yetkililer, Ümraniye Belediyesi'nden ek süre talep ettiklerini, "Köpeklerinizi de alın nereye giderseniz gidin," şeklinde bir davranışla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Kuruluşundan bu yana geçen 10 yıllık süre içerisinde toplam 12 bin 354 sokak hayvanına, 10 binlerce sahipsiz hayvanın kısırlaştırma, aşılama, tedavi ve işaretlenerek kayıt altına alma yani rehabilitasyon işlemlerininin başarıyla gerçekleştirildiği barınakta, 5 bin sahipsiz hayvan sahiplendirilerek yuvalarına kavuşturulmuş. Beş veteriner hekim, üç veteriner teknisyeni, 30 işçi ve 25 STK üyesi gönüllüyle Ataşehir barınağı sadece Kadıköy için değil tüm Anadolu yakası için hayvan ve çevre sağlığı açısından stratejik önem taşıyor.

BİRAZ SABIR
Ümraniye Belediyesi ise sınırları dahilindeki sokak hayvanlarının sayısının artışını Ataşehir barınağının varlığına bağlayarak tahliye edilmesini talep ediyor. Ümraniye Belediyesi yetkilileri, Kadıköy belediyesinin bu taleplerini önemsemediğini ve tahliye için çaba sarf etmediğini iddia ediyor. Yeni bir yer tahsis edilmeden ve bu alan projelendirilerek modern bir hal almadan barınağın taşınmasının imkânsız olduğuna dikkat çeken Kadıköy Belediyesi yetkilileri de tüm ilgili kurum ve kuruluşların (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu, Çevre Orman Bakanlığı) bu konuda hassasiyet göstererek uygun bir arazinin tahsis edilmesi için gerekli işlemleri başlatmasını istiyor: "Kurulacak modern tesisin kurulumu süresince sınırları dahilinde kaldığımız Ümraniye Belediyesi'nin sabır göstererek anlayışlı olmasını temenni ediyoruz." Ataşehir Barınağı'nın gönüllüleri tarafından kurulan Kadıköy Hayvan Dostları Platformu yetkilileri de bu problemin bir an önce çözülmesi için çaba gösterdiklerini belirtiyorlar: "Merkezimizdeki köpeklerin çoğunluğu hasta, yaralı, yaşlı ve doğada ya da sokakta yaşayamayacak durumda olan hayvanlardan oluşuyor. Geri kalanı ise merkezimize 1998'deki kuruluşumuzdan, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 2004'te yürürlüğe girmesine kadar getirilen, sahiplendirilemeyen ve getirildiği bölge belli olmadığı için sokağa geri bırakılamayan hayvanlardan oluşuyor. Biz Ümraniye Belediyesi'nden, sorun ilgili makamlarca çözüme kavuşturulana kadar gereken süreyi sağlayarak, tüm canlıların yaşama hakkına saygılı ve çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışına sahip olduğunu göstermelerini arz ediyoruz." www.kadikoyunkopekleri.org/
Haberin fotoğrafları