kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
New York'taki Modern Sanat Müzesi MoMA'nın mağazasında satılan Munny, boya ve renkli kalemlerle istediğiniz deseni üzerine çizebileceğiniz bir oyuncak tasarımı. Fiyatı 25 dolar.

Armağan olsun sana bu müze...

ASLI ALP
24.04.2009
Yurtdışındaki birçok müze ve galerinin mağaza bölümlerinde satılan hediyelik eşyalar, kendinizi bir tasarım dükkânındaymış gibi hissetmenizi sağlayabilir. Peki Türkiye'deki müze ve galeriler bu yolun neresinde?..
Türkiye'de müzelerin hediyelik eşya bölümlerinden söz etmek, burada satılan ürünlerin tasarımları üzerine konuşmak için kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğu aşikâr. Ancak bu hafta, düzenledikleri sergilerle ses getiren ve önemli koleksiyonlarıyla öne çıkan özel müzelerin mağazalarında ne var ne yok bakmak istedik. Tam bu sırada elime geçen New York Times Style Magazine'de yer alan, Cooper Hewitt Müzesi'ndeki mağazayla ilgili haber de bu yazının ilk cümlesini tastikler nitelikte. Bu tasarım müzesinin mağazasında yer alan hediyelik eşyalar arasında Frank Gehry, Philippe Starck, Arik Levy gibi önemli isimlerin tasarımları yer alıyor. Tabii bu tarz ürünleri/hediyelik eşyaları satan müzeler Cooper Hewitt'le sınırlı değil. Tate Modern, Metropolitan, MoMA ve Victoria and Albert gibi müzelerden alışveriş yaparak, evinizi farklı bir havaya sokmanız için gerekli detaylara kavuşma olanağınız var. Türkiye sınırlarına geri dönecek olursak, İstanbul Modern'in mağazasında satılan ürünlerin insanı ilk bakışta tavlayacak türden olduklarının altını çizmek gerekir. Bu ürünler çocuk eşyaları, takılar ve saatler, kişisel aksesuvarlar, ofis eşyaları, ev eşyaları, kataloglar ve posterler olarak gruplara ayrılıyor. İstanbul Modern mağazalarının koordinatörlüğünü üstlenen Bige Irmak, mağazada yer alan ürünleri çeşitli tasarımcıların özel olarak hazırladıklarını söylüyor: "Müze mağazası için müzenin koleksiyonunda bulunan ya da müzede açılacak sergilerde yer alacak sanatçıların yapıtlarından esinlenerek birçok ürün tasarladım. Bunlar arasında eşarp, çanta, saat, Amerikan servis setleri, tişörtler ve özel dokuma yastıkları yer alıyor. Tasarımlarımın çıkış noktası genellikle sanatçı yapıtları. İstanbul Modern Mağaza'da ayrıca Aida Pekin, Ela Cindoruk, Zeynep Erol, Burcu Büyükünal, Yahşa Butler, Şeyda Aksu, İvet Mizrahi, Alper Böler, Aslı Aktuğ ve Ceren Keyman gibi tasarımcıların gerçekleştirdiği çeşitli takılar; kolyeler, küpeler, yüzükler ve iğneler gibi farklı hediye seçenekleri de var. Müze logosunu taşıyan, sürekli koleksiyon ve İstanbul Modern'de gerçekleşen sergileri her zaman anımsatacak hediyelik eşyalar, anı objeler, kataloglar da, birçok müze ziyaretçisine özgün müze anısı olarak başkalarıyla paylaşma olanağını veriyor. İstanbul Modern Mağaza'da sergiler ve etkinliklerle ilgili kataloglar, yabancı ve yerli sanat kitaplarının yanı sıra, müze koleksiyonundaki sanat eserlerinin röprodüksiyonlarıyla hazırlanmış, posterden kartpostala, kitap ayracından kupaya, eşarptan çantaya, tişörtten şapkaya kadar birçok hediyelik eşya bulunuyor. Ayrıca koleksiyondan ve sergilerden esinlenerek yapılan kalem, silgi, magnet, bloknot, ajanda, mousepad, yapboz, pul saat, kayış, kolye, toka, çerçeve, mumlar, sticker ve oyun kartları gibi çeşitli seçenekler de yer alıyor."

HER SERGİYE FARKLI ÜRÜN
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM) hediyelik eşya mağazaları, müze ve üniversite yayınları ile sergi kataloglarının yanı sıra, geçici sergiler ve daimi koleksiyonlardan esinlenilerek oluşturulan geniş ürün yelpazesiyle, ziyaretçilerine farklı hediye seçenekleri sunuyor. Biri Müze Köşk bölümünde, diğeri galeri girişindeki konferans salonunun yanında bulunan hediyelik eşya mağazalarında, yeni sezon ürünleri olarak mineli gümüş kolyeler, gülabdan kandil ve kolonya şişeleri, İznik çinisi lake çerçeveler, lületaşı kutular öne çıkıyor. Ayrıca, camdan yapılmış havan şamdanlar, Beykoz çay bardakları, Beykoz kahve fincanları, Avanos çömlekler, kaftan biçimli vazolar, kolyeler ve eşarplar da yer alıyor. Beyoğlu Tepabaşı'nda bulunan Pera Müzesi'nin Perakende Artshop isimli mağazasında satışa sürülen ürünler de sergilere göre değişiklik gösteriyor. Müze yetkilileri, mümkün olduğu kadar her sergi için farklı ürünler yapmaya çalıştıklarını belirtiyor. Santralistanbul'da yer alan Santraldükkan da tasarıma verdiği önemle ortaya çıkan ürün çeşitliliği ile göze takılıyor. Özel müzelerde durum böyleyken Kültür Bakanlığı'na bağlı müzeler ise deyim yerindeyse kan ağlıyor. Ancak kısa bir süre önce bakanlığa bağlı müzelerin hediyelik eşya bölümlerinin özelleştirileceği açıklanmıştı. Belki bu kararla dişe dokunur tasarımlı hediyelik objelerle karşılaşmamız mümkün olur... İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eşsiz sanat eserleriyle ilgili hediyelik eşyaları görmek için sabırsızlanmaya başladık bile...
Haberin fotoğrafları