kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Büyükelçilik önünde "Sözde Soykırım" gösterisi

İHA
Giriş Saati : 25.04.2009 11:42
Güncelleme : 25.04.2009 21:18
Yeni Haber
ABD'nin başkenti Washington'ın Massachussetts Caddesi'nde bulunan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği karşısında Türkler ve Ermeniler karşılıklı gösteri düzenledi. ..
Washington'da sabahın erken saatlerinde Türk asıllı Amerikalılar, Büyükelçilik binasının önünde ellerinde pankartlarla toplandı. Türk Büyükelçiliği'nin önünde 24 Nisan'da geleneksel olarak düzenlenen sözde Ermeni soykırımını anma gününde düzenlenen protestoda ise bu yıl da hem Türk hem de Ermeniler yoğun katılım sağladı.

Sözde soykırım iddialarının kabul edilmesini isteyen Ermeni Diasporası, Türk Büyükelçiliği'nin önünde gerçekleştirdikleri protestoda "Türkiye koş, Türkiye saklan, Türkiye soykırım yaptın" ve "Türkiye'nin doğusu Ermenistan'ın batı topraklarıdır" şeklinde sloganlar attı. Ermenilere Yunanlıların da destek verdiği gösterilerde Türk dernekleri ise elçiliğin önündeki kaldırımı bir önceki geceden kapatarak, Ermeni protestocuların karşı kaldırımda toplanmasını sağladı.

Öte yandan, ABD Başkanı Barack H. Obama'nın "soykırım" sözcüğünü kullanmaması Ermeni lobisini hayal kırıklığına uğrattı. Obama'nın konuşmasında "Meds Yeghern'de kaybedilenleri hiçbir şey geri getiremez" demesi tartışmalara yol açtı. Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Başkanı Soner Çağatay, "Obama 'soykırım' kelimesini kullanmayarak konunun uluslararası hukuk boyutuna taşınmasını engelledi. Yine de 'Meds Yeghern' terimini kullanarak Türkiye'de buruk bir sevincin yaşanmasına yol açtı. Ermenice de büyük felaket anlamına gelen bir terim kullanıldı ancak soykırım kelimesi kullanılmadı. Bu teknik olarak görülebilir ancak çok önemli bir ayrıntı çünkü büyük 's' harfiyle yazılan soykırım kelimesi uluslararası hukukta suç teşkil eden, bundan dolayı da cezai yaptırımı olan bir suçtur.

Dolayısıyla soykırım kelimesini yani büyük 's' harfiyle soykırım kelimesinin kullanılmamış olması son derece önemli. Obama başka türlü nasıl tarif ederse etsin, 1915 olaylarına bu kelimenin girmemesi bundan sonra ABD'nin iç hukukunda mahkeme ve hukuki yaptırım yolunun Türkiye'ye karşı açılmaması açısından çok önemliydi. Dolayısıyla bence bu Türkiye için bir zaferdir. Çünkü ABD'deki Ermeniler çok bastırdı bu sene soykırım kelimesinin Obama'nın deklarasyonuna girmesi için, çokta yaklaştılar bu hedeflerine çünkü Obama seçilmeden önce 5 defa söz verdi soykırım kelimesini kullanacağına. Amerikan Kongresi demokrat ağırlıklı, kongre bu tasarıyı ve soykırım kelimesinin içerisinde yer aldığı bir mektubu destekleyeceğini söyledi. Yani bir silsile yapılmıştı burada soykırım kelimesinin kullanılacağı yönünde, o silsileye rağmen Türkiye bir zafer kazandı. Ermeniler hedeflerine bu kadar yaklaşmışken Türkiye onları engelledi. Bunu burukta olsa, eksik de olsa bir zafer olarak değerlendirmek lazım" şeklinde konuştu. Ermenice 'büyük katliam' anlamına gelen 'Meds Yeghern' terimi, soykırım terminolojisinin uluslararası hukuka girişinden önce 1915 yılında yaşanan olayları anlatmak için kullanılan terim olarak biliniyor. Ermeni asıllı Amerikalı göstericiler de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önüne getirilirken, genç göstericilerin bir kısmının izci kıyafeti giydiği, bazılarının ise ellerinde Yunanistan bayrağı taşıdığı görüldü. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteride Türkler yolun bir tarafından, Ermeniler
ise diğer tarafından megafonlarla karşılıklı sloganlar attılar.