kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sivil savaşın uydu görüntüleri yayınlandı

Giriş Saati : 22.04.2009 09:12
Güncelleme : 22.04.2009 19:30
Yeni Haber
ABD, Sri Lanka'da ordunun dar bir alana sıkıştırdığı ve son büyük bir operasyonla bitirmeyi planladığı Tamil gerillalarının kontrolündeki bölgede hala on binlerce sivilin olduğunu gösteren uydu fotoğrafları yayınladı. ..
ABD Dışişleri Bakanlığı, savaş bölgesine ait dün yayınlanan son görüntülerde bir kıyı şeridindeki yaklaşık 21 kilometrekarelik alanda yaklaşık 25 bin çadır görüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, çadır sayısına dayanarak, son 2 günde bölgeden yaklaşık 60 bin kişinin kaçmasından önce yaklaşık 125 bin kişinin olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Bu arada, Sri Lanka ordusu, ülkenin kuzeyindeki savaş bölgesinden kaçan sivillerin sayısının 62 bini aştığını bildirdi. Ordu sözcüsü, bölgeden 62 bin 600 kişinin çıktığını, sivillerin çıkışının hala da sürdüğünü söyledi.

ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN SİVİL KAYIPLARIN ARTACAĞI UYARASI

Öte yandan, uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, ordunun planladığı operasyonun can kaybı sayısını çok artırmasından endişe ettiğini bildirdi.

Kızılhaç'ın Cenevre'deki sözcüsü, savaş bölgesinde 50 bin civarında sivilin kaldığını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu sayısın ise 50 bin ile 100 bin arasında olduğunu kaydetti.

BM İnsan Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de, bölgedeki sivillerin "dramatik durumundan" endişe ettiğini belirterek, kadın ve çocukların bulunduğu masum sivillerin çatışmanın ortasında kaldığını vurguladı.

BM Çocuk Fonunun (UNICEF) Güney Asya sorumlusu Daniel Toole da hala savaş bölgesinde kalan çocukların güvenliğinden endişe ettiğini kaydederek, en büyük korkularının çok daha vahim durumla karşı karşıya kalmak olduğunu belirtti.

BM ve diğer uluslararası kuruluşlar sivillerin sıkıştığı bölgeden çıkarılması için görüşmeler yoluyla ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor.

Ordu, birkaç aydır yürüttüğü operasyonlarla 21 kilometrekarelik bir alana sıkıştırdığı ve teslim olmaları için verdiği 24 saatlik sürenin dün dolduğu Tamil gerillalarının bitirmek üzere ve 26 yıllık savaşı sona erdirmek üzere olduğunu bildiriyor.

BM verilerine göre son 3 aydaki çatışmalarda 4 bin 500 sivil hayatını kaybetti.

İnsan hakları grupları, Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları'nı, kuşatılmış bölgede çok sayıda kişiyi iradeleri dışında tutmak ve canlı kalkan olarak kullanmakla, hükümeti de bölgeyi rastgele bombalamakla suçluyor. Ordu da, Tamil gerillaları da suçlamaları reddediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de savaş bölgesinin güneyindeki hastanelerine yüzlerce yaralının geldiğini bildiriyor.

Gazetecilerin girişine izin verilmeyen savaş bölgesinde hayatını kaybedenlerin sayısı konusunda bağımsız kaynaklar tarafından bilgi edinmek mümkün olmazken, kaçan sivillerin sayısının, hükümetin, çatışma ortasında kalanların sayısını çok daha az tahmin ettiğini gösterdiği belirtiliyor.

Tamil gerillalarının ülkenin kuzey ve doğusunda azınlık Tamiller için bağımsız bir devlet kurmak için 1983'ten bu yana savaştığı Sri Lanka'daki çatışmalarda 26 yılda 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdi.

KANADA'DA 30 BİN KİŞİLİK GÖSTERİ

Kanada'nın başkenti Ottawa'da parlamento önünde yaklaşık 33 bin Kanada vatandaşı Tamil gösteri düzenlendi.

Gösteride, Kanada hükümetine Sri Lanka'ya ordunun Tamil gerillalarına yönelik operasyonu durdurması için baskı yapılması çağrısında bulunuldu.
Tamillerin, Sri Lanka ve Hindistan'dan sonra en fazla olduğu Kanada'da yaklaşık 300 bin Tamil yaşıyor.