kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsveç Başbakanı, ilk hemşerilerine gitti

Aliye ÇETİNKAYA - SABAH
22.04.2009
İsveç Başbakanı Reinfeldt, ülkesinde yaşayan 35 bin Kululu'nun akrabalarıyla tanışmak için Konya'ya gitti. İlçeyi gezdi İsveç'teki seçimler için destek istedi..
Konya'nın Kulu ilçesinden 45 yıl önce 5 arkadaşın İsveç'e uzanan umuda yolculuğu sayesinde bugün 35 bin Kululu İsveç'te yaşıyor. İsveç'e gidenlerin yarısından fazlasının kendi işyeri var. Öyle ki; İsveç parlamentosunda Kululu meclis üyesi ve ilçe belediye başkanı bile var. Hal böyle olunca, Başbakan Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt'ın ilk durağı da Konya'nın Kulu ilçesi oldu. Belediyeye ait toplantı salonunda halka seslenen Fredrick Reinfeldt, daha sonra ilçe merkezinde bulunan İsveç Restoran'da ailelerle özel görüşmeler yaparak sıkıntılarını dinledi. Reinfeldt, önümüzdeki yıl İsveç'te yapılacak seçim için Kulular'dan destek istedi. Kulu Belediye Başkanlığı önünde folklor ekibiyle karşılanan Fredrick Reinfeldt, bir süre folklor ekibinin gösterisini izledi.

BÜYÜK DOSTLUK VAR
Daha sonra Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ın makamına geçen Reinfeldt, Kulu hakkında bilgi aldı. Sonrasında belediye meclis salonuna gelen Reinfeldt, burada vatandaşlara seslendi. Konuşmasına, Türkiye ile İsveç arasındaki köprünün binlerce yıl öncesine dayandığını belirterek başlayan Reinfeldt, "Coğrafi konumlarına bakıldığında Türkiye ile İsveç birbirinden çok uzakta duruyor. Ancak, ikili ilişkiler bakımından oldukça birbirine yakın iki ülke. Tarihi ve şimdi de değişik ve güçlü bağlarla birbirimize bağlıyız. Binlerce yıl önce İsveç bölgesinde yaşayan Vikingler sizin topraklarınızı ziyaret etti. 1700'lü yıllarda Osmanlı padişahının İsveç kralına ikram ettiği kahve ile başlayan ilişkiler hızla gelişen ticari ilişkiler haline geldi. Kültür ve bilgi açısından yararlı bir alışveriş olduğunu görüyoruz. İsveçli turistler için Türkiye tatil için en başta gelen ülkedir. Bugün İsveç'te yüz bine yakın Türk yaşıyor. Bu yaşayanların çoğunluğu sizin ilçenizden geldi. Halen İsveç'te yaşayan ya da daha önce akrabası arkadaşı olmayan Kululu yok" dedi.

OLAF PALME PARKI
İsveç Başbakanı daha sonra İsveç Restoran'ına gitti ve birinci derece akrabaları İsveç'te yaşayan 6 aile ile görüştü. Ailelerin Reinfeldt'e İsveç'e vize alırken karşılaştıkları sorunları ve evliliklerde yaşanan sıkıntıları anlattıkları, Reinfeldt'in konuların çözümü noktasında çalışmaların başlatıldığını söylediği öğrenildi. Başbakan Reinfeldt, daha sonra İsveç'te suikasta kurban giden eski Başbakan Olaf Palme'nin isminin verildiği parkı gezdi. Burada kendisine ikram edilen peynirli su böreğinden yedi.
Haberin fotoğrafları