kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

İki fotoğraf

Gazeteyi hazırlarken, en hararetli tartışmalar sayfalara seçilecek fotoğraflar üzerinde yaşanır. Tabii ki bu seçimde zaman zaman etik kaygılar da ağır basar, belirleyici olur. Foto içeriğinde şiddet, çocukbüyük ayrımı, özel hayatın kutsallığına dair kriterler, kalite, renk ayrımı, özgünlük vb. kadar önemli rol oynar.
Geçen hafta yazı işlerinde iki fotoğraf konusunda farklı görüşler çarpıştı.
Bunlardan biri, Sultanbeyli'de gecekondu yıkımı sırasında evini terk etmemek ve yıktırmamak için minik bebeğinin boğazına bıçak dayayan bir babaya aitti. Yazı işleri hem irkiltici içeriği hem de küçüğün hakları bakımından fotoğrafı iç sayfalardan birine aldı ve küçüğün görüntüsünü de "mozaikledi". Tartışmalı bir karar, ama ben haklı buldum.
Diğer fotoğraf, gazetenin özgün haberine aitti ve 16 Nisan tarihli ön sayfada Ölümsüz Aşkın Fotoğrafı başlığıyla, tam ortada yer aldı.
17 yaşındaki Tuğba Soyöz, trafik kazasında yaralanıp bitkisel hayata giren sevgilisine bakabilmek için lise eğitimini bırakmıştı. "Ona ömrümün sonuna kadar bakarım" diyordu. Fotoğrafta genç kızın zihni kapalı sevgilisinin başını tutarken çekilmiş görüntüsü vardı. Ama bazı okurlar bunu iki nedenle yanlış buldu: Kız 18 yaşını doldurmamıştı ailesinin izni gerekirdi, hasta yatağında çekilen fotoğraf özel hayat ihlali değil miydi?
Yazı İşleri itirazlara katılmıyor. Ailenin rızasıyla haber yapılmış. Ayrıca, tartışmada, haberin "gencecik yaştaki bir kızın sadakat, sorumluluk gibi insani değerlere olgunluk içinde sahip çıkması" diğer kaygılara ağır basmış.
Kız ön sayfadan 18, içerden 17 yaşında olarak verilmiş (doğrusu 17 yaşında). Ama ailesinden izin alınmış olması benim temel kaygılarımı gidermeye yetiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın