kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Samast'ın son hali

AJANSLAR
Giriş Saati : 20.04.2009 13:22
Güncelleme : 20.04.2009 20:54
Yeni Haber
Dink'in cinayetinin katil zanlısı Ogün Samast, duruşmaya katılmak üzere adliyeye getirildi. Samast'ın kilo aldığı ve bıyık bıraktığı gözlendi...
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın sanıkları adliyeye gelmeye başladı. Son iki duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle katılmayan katil zanlısı Ogün Samast da adliyeye getirildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşma öncesi, Kandıra Caezaevi'nde tutuklu bulunan katil zanlısı Ogün Samast yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Son iki duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle katılmayan Samast, adliyeye giriş yaptı. Samast'ın kilo aldığı ve bıyık bıraktığı gözlendi.

Davanın önceki celsesinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mustafa Öztürk de duruşmaya katılmak üzere adliyeye geldi.
Davanın bugünkü duruşmasına Paris Barosu'ndan 5 avukat da hukuki gözlemci olarak katılacak. Adliyeye gelen avukatlar, adliye bahçesinde Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink ile sohbet etti.

Önceki duruşmada bu davada avukatlık yapmaması konusunda karar alınan Fuat Turgut'un da duruşmaya geldiği görüldü. Fuat Turgut, basın mensuplarının Paris Barosu'ndan gelen avukatları görüntülediğini görünce oturduğu yerden, "Mandacıları çekin" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine polis tarafından uyarılan Turgut, oturduğu yerden kalkarak başka bir alana yöneldi. Öte yandan, milletvekili Ufuk Uras da duruşmayı takip etmek üzere adliyeye geldi.

DİNK DURUŞMASINDA İLGİNÇ TANIKLAR

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın 9. duruşmasında başka suçlardan tutuklu 5 tanığın ifadesi alındı.

Silivri Cezaevi'nde kalan sanıklar, koğuşlarına gelen bir tutuklunun Dink'i başka kişilerin öldürdüğünü söylediğini iddia etti. Söz konusu tanıklar bu kişinin İstanbul eski Emniyet Müdürü Şükrü Balcı'nın oğlu Ertuğrul Balcı olduğunu söyledi.

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davanın bugünkü duruşması Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gerçekleştiriliyor. Duruşmaya katil zanlısı Ogün Samast'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların yanısıra 5 tanık daha katıldı. Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan Tanık Volkan Eryeli, Orçun Cürek, Şinasi Şentürk, Veli Halis Çelik ve Adil Orhan isimli tanıklar duruşmada dinlendi.

Tanık Volkan Eryeli, "6 ay önce koğuşumuza konulan Ertuğrul Balcı, Dink'i başkalarının öldürdüğünü söyledi. Bunun üzerine koğuş sorumlusu da 'Bunu mahkemeye gönderelim' dedi. Biz de dilekçe yazdık." diye konuştu. Eryeli, avukatların soruları üzerine, Balcı'nın İstanbul eski Emniyet Müdürü Şükrü Balcı'nın oğlu olduğunu söylediğini, eski müdürün de Başbakan'ın danışmanlarından olduğunun söylendiğini anlattı. Eryeli, Balcı'nın cinayeti kimin işlediğini söylemediğini ileri sürdü.

Şinasi Şentürk, koğuşlarına konulan Ertuğrul Balcı'nın kendilerine anlattıklarını aktardığını belirterek, "Dink cinayetinde adı geçen şahısların olayla ilgisi olmadığını, tetikçinin başkası olduğunu söyledi. İtibar etmezdim ama üst düzey kişilerle yazışmaları vardı." dedi. Şentürk, dilekçe yazdıktan sonra bulundukları koğuştan alındıklarını anlattı.

Balcı'nın olaydan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın bilgisi olduğunu söylediğini anlatan tanık Veli Halis Çelik ise, "Cerrah ile aile dostu olduklarını söyledi. Ben de 'Mahkemeye bildirelim' dedim." şeklinde konuştu. Çelik, soru üzerine Balcı'nın koğuşlarında bir ay kadar kaldığını söyledi. Balcı'nın bunları bir duruşma sonrası haberleri izledikten sonra anlattığını belirten Çelik, avukatların sorusu üzerine dilekçeden sonra koğuşlarının değiştirildiğini kaydetti. "Bu dilekçe nedeniyle size uyarıda bulunuldu mu?" sorusu üzerine Çelik, uyarıda bulunulmadığını kaydetti. Çelik bir soru üzerine de önce Ertuğrul Balcı'nın koğuştan gittiğini sonra kendilerinin alındığını söyledi.

Tanık Orçun Cürek'in Balcı'nın itibar edilir biri olduğunu söylemesi üzerine mahkeme başkanı, bu kanıya nereden ulaştığını sordu. Cürek, "Okumuş biri olduğu için bizde öyle bir izlenim oluştu" dedi. Bu bilgileri dilekçede geniş olarak neden anlatmadıkları sorulan Cürek, "Biz yazmıştık ama cezaevi idaresi 'Sadece tanıklık etmek istediğinizi yazın' diyerek dilekçeyi geri gönderdi." şeklinde konuştu.

Tanık Adil Orhan da Murat Güneş adlı başka bir tutuklunun her şeyi açıkça yazdığını belirterek, "Bunun üzerine idare dilekçeyi geri gönderdi." dedi. Orhan, Murat Güneş'in aynı koğuşta kaldığını, kendilerinin ayrıldığını anlattı.

AVUKATLAR OGÜN SAMAST'I SORGULADI

Tanıkların bu ifadeleri üzerine Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, Murat Güneş ile Ertuğrul Balcı'nın mahkemeye çağrılması talebinde bulundu. Daha sonra iki duruşma sonra adliyeye gelen katil zanlısı Ogün Samast'a avukatlar sorular yöneltti.

Avukat Ergin Cinmen'in sorusuna önce cevap vermeyeceğini söyleyen Samast, daha sonra cevaplamaya başladı. Cinmen, "Yasin Hayal, Erhan Tuncel sana 'Git ayağından vur, alnının ortasından vur' gibi bir şey söylediler mi?" diye sordu. Samast hatırlamadığını söyledi. Cinmen, İstanbul'a ilk geldiğinde Agos Gazetesi'ni nasıl bulduğunu sordu. Samast, "Sora sora bulursunuz" karşılığını verdi. Cinmen'in, "Daha önce extacy kullandığını söylemişsin. Bu durumda yanında biri olmadan gazeteyi bulamazsın" demesi üzerine Samast, "Yok öyle bir şey. Daha önce de söyledim, yanımda kimse yoktu. Olduğunu ispat edin ben kendimi asarım." diye konuştu.

Avukat Fethiye Çetin, "Daha önce 'Yasin Hayal'in çevresi var, aileme bir şey yapar diye korkuyorum' demişsin. Hayal'in çevresi kimler?" diye sordu. Samast ise "Çevresini tam bilmiyorum. Avukatı Fuat Turgut ailemin yanına gitmiş. Ailem bana anlatmıyor, üzülmemem için. Fuat Turgut aileme gittiğini kendisi söyledi." dedi.

Soruların ardından mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.