kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saylan: Çabalarımızı sürdüreceğiz

AA
Giriş Saati : 17.04.2009 17:30
Güncelleme : 17.04.2009 22:36
Yeni Haber
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, hukukun siyaset dışı kalması için demokrasi çerçevesinde yasal çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

Saylan, ÇYDD'nin Şişhane'deki Genel Merkezinde, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan dernek yöneticileriyle basın toplantısı düzenledi.

Soruşturma kapsamında yapılan arama ve gözaltılara tüm Türkiye'nin tepki gösterdiğini ifade eden Saylan, gözaltına alınan dernek yöneticilerinden Prof. Dr. Ayşe Yüksel dışındaki tümünün serbest bırakıldığını kaydetti. Saylan, Prof. Dr. Yüksel'in, 8 yıldır Van'da gönüllü olarak çalıştığını ve oradaki yoksul öğrencilere büyük yardımı dokunduğunu söyledi.

Görev başındaki bir rektörün YÖK'ün izni olmadan tutuklanamayacağını savunan Saylan, ''Bu yasal zorunluluk yok sayılmıştır. ÇYDD olarak biz, evrensel hukukun, adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Hukuk dışına çıkıldıkça vatandaşın güveni sarsılıyor. Saygı duyduğumuz bir yargı kalmıştı elimizde. Güvendiğimiz o yargı da siyasallaşırsa çok yanlış olur. Yargının bağımsız olması gerekir. Hukukun siyaset dışı kalması için demokrasi çerçevesinde yasal çabalarımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.
Haklarını arayacaklarını ifade eden Saylan, demokrasi çerçevesi içerisinde ucu nereye giderse gitsin bu arayışlarını sürdüreceklerini söyledi.
Saylan, derneğin bir bağışçısı tarafından 10 bin 500 TL bağış yapıldığını, bu bağışı öğrenci bursuna vermediklerini, onun yerine dernek bilgisayarları için hard disk aldıklarını ifade ederek, ''Bu para, 24 ilköğretim öğrencisinin yıllık, 84 üniversite öğrencisinin aylık bursunu karşılıyor. Dernekte yapılan arama sonucunda belge ve hard disklere el konulması nedeniyle öğrencilere burs veremiyoruz'' şeklinde konuştu.

Bazı gazetelerde annesiyle ilgili haberlerin yer aldığını dile getiren Saylan, İsviçre kökenli olan annesinin İngiltere'de doğup büyüdüğünü belirterek, ''Bir Türk vatandaşıyla evlendikten 8 yıl sonra boşanmış ve daha sonra babamla evlenmiş. Bana hamile kalınca Müslümanlığı seçerek Leyla ismini alıyor. Kütükte bunların hepsi yazılı'' ifadesini kullandı.

Saylan, toplantı sırasında nüfus kayıt örneğini basın mensuplarına dağıttı.
Bir gazetecinin, burs verilecek öğrencilerin seçilme kriterine ilişkin basında yer alan iddiaları hatırlatması üzerine de Saylan, şunları söyledi:
''Biz, Atatürk ilkelerine bağlı bir derneğiz. İlkelerimiz doğrultusunda olan çocuklarımıza burs veriyoruz. Diğerleri zaten koruma altındalar, alıyorlar başka yerlerden. Biz ikili oynamıyoruz, açık konuşuyoruz. Burs verenlerimiz de bu şartla bağışta bulunuyorlar. Burs alan öğrenciler devrim yasalarına aykırı bir tutumun içine girmişse burslarını vermiyoruz.''