kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Vergisi AB'ye uydu, viski ucuzladı, rakı 'milli' kaldı

BARIŞ ERGİN
14.04.2009
AB'ye uyum çerçevesinde yeniden düzenlenen alkollü içecek vergileri en çok rakı üreticilerini sevindirdi. Rakıda küçük bir artış olsa da milli içki olarak fiyat farkı korundu..
Avrupa Birliği'ne girişte sürekli gündemde olan ve Viski Lobisi'ne karşı neredeyse bir savaş haline gelen rakıdaki vergi düzenlemeleri AB standartlarına uygun hale geldi.
Yeni düzenlemeyle alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi rejimi değişti ve nispi vergiler sıfırlanarak maktu vergilere geçildi.
Son değişiklikle birlikte AB nezdinde yapılan yoğun lobinin karşılığını nispeten aldı. Dün yapılan açıklamaya göre viskideki her bir litre için alınan sabit tutarlı vergi 70.92 liradan 60 liraya düşürüldü. 'Milli içki' rakının vergisi ise litrede sadece 14 kuruş artırıldı ve 35.84 lira olan maktu özel tüketim vergisi 36 liraya yükseltildi. Böylece iki içki arasındaki makas biraz azalsa da yine iki kata yakın açık kaldı. Açıklanan rakamlara göre litre başına vergi cin ve votkada 41.42 liradan 40 liraya indi.
Bu açıklama sonrası AB ile sürekli tartışmalar yaratan viski - rakı tartışması da kısmen sonlandırılmış oldu.
Bilindiği gibi AB alkollü içeceklerde rakı ile viskinin aynı oranda vergilendirilmesini talep ediyordu.
Buna karşı bir araya gelerek Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği'ni (GİSDER) kuran Türk rakı üreticileri ise gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında lobi faaliyetleri yaptı.

'FİYATLARA YANSITMAYACAĞIZ'
Aynı zamanda GİSDER Başkanı olan Mey Alkollü İçecekler Genel Müdür Galip Yorgancıoğlu "AB girme aşamasında bizim de ülkemize destek vermemiz lazım. Nispi vergiden maktuya geçişi ümit verici olarak görüyorum.
Rakıda küçük bir değişim oldu ama fiyatlara yansıtmayacağız" dedi. Bundan daha büyük bir vergi artışı beklediklerini de vurgulayan Yorgancıoğlu, "Korktuğumuz büyük artışlar yaşanmadı" dedi.