kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Obama, ilk 100 günde bunları mutlaka yap!

04.04.2009
ABD Başkanı Barack Obama, hem ABD'nin yeni politikalarını hayata geçirmek, hem de son dönemde ABD'nin uluslararası kamuoyunda yitirdiği saygıyı yeniden sağlamak zorunda. Uluslararası Af Örgütü, Obama'nın 30 Nisan'a kadar yapması gerekenleri listeledi..
Barack Obama, bu akşam itibariyle resmi görüşmeler yapmak üzere Türkiye'de olacak. Bu ziyaretle, halefi Bush döneminde sarsılan ABD-Türkiye ilişkilerinin restorasyonu kadar, bölgeye yönelik yeni ABD politikaları çerçevesinde Türkiye'den beklenenler de gündeme gelecek. Obama dünyanın pek çok bölgesinde sonuçları oldukça ağır yaşanan Bush politikalarının yarattığı tahribatı onarmak kadar, güleryüzlü ABD hâkimiyetini yeniden inşa etmek ve küresel krizi çözmekle yükümlü. Yani Bush döneminin dünyaya saldığı kötülüğü, iyileştirerek ABD imajını güçlendirmek zorunda. ABD'nin yıktığı ve zedeledeği insan haklarının üstünlüğünün sağlanması içinse çeşitli uluslararası kuruluşlar Obama için ilk 100 günde yapması gerekenler listeleri yayımladı. Uluslararası Af Örgütü de bu kuruluşlardan biri. Başkan Obama'dan insanlık adına istediklerini daha Kasım 2008'de listeleyerek kampanya başlattı. Başkan Obama, başkanlığının ilk iki gününde Guantanamo Cezaevi'ni bir yıl içinde kapatacak ve askeri komisyonların sürdürdüğü yargılamalara son verecek emirlere imza attı. CIA'in gizli gözetim merkezlerinin kapatılması, işkence ve kötü muamele anlamına gelen 'geliştirilmiş' sorgulama tekniklerinin kullanılmasına da son verdi. Başkan Obama'dan insanlık adına istenenler şöyle:

GUANTANAMO'YU KAPATIN VE YASADIŞI TUTUKLAMALARA SON VERİN
1. ABD'nin Guantanamo'daki Cezaevini kalıcı olarak kapatacağını teyit edin ve kapatma için kısa vadeli bir tarih verin.

2. ABD tarafından ya da ABD adına yapılan her türlü gizli yargılama, gizli gözetim ve uzatılmış irtibatsız gözaltıya son verecek bir yönerge yayımlayın.

3. CIA'in gözaltı ve sorgulama programının devamını yetkilendiren 20 Temmuz 2007 tarihli Başkanlık Kararnamesi'ni iptal edin.

4. 'Terörizme Karşı Savaş' kapsamında ABD vatandaşı olmayanların gözaltı ve yargılanmasıyla ilgili 13 kasım 2001 tarihli askeri kararnameyi yürürlükten kaldırın.

5. Askeri Komisyonlar tarafından sürdürülen yargılamaları, Guantanamo tutuklularının durumunu değerlendiren Askeri Değerlendirme Kurulları'nı ve düşman askerlerini tespit için kurulan Askeri Kurulları iptal edin.

6. Guantanamo'da gözaltında tutulanları bir an önce ABD
Federal Mahkemeleri'nde yargılayacak veya insan haklarının daha fazla ihlalini önleyecek veya serbest bırakılacakları bir plan açıklayın.

7. Ülkelerine geri gönderilmeleri halinde ağır insan hakları ihlallerine maruz kalacak Guantanamo tutuklularına isterlerse ABD'de yaşama şansı tanınmasını

8. ABD yönetiminin hiç kimseyi keyfi olarak özgürlüklerinden azade bırakmayacağını garantileyin. Şüpheliler için adil tutuklama duruşmalarına ABD hükümetinin muhalefetini durdurun.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE SON VERİN
9. Bir 'Başkanlık Kararnamesi'yle ABD'nin hiçbir koşul altında uluslararası hukuk tarafından tanımlanmış, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı uygulamalara girmeyeceğini garantileyin.

10. Uluslararası hukukta suç kabul edilen tutuklulara işkence ve kötü muamele ve kaybedilme uygulamalarında yargılanma muafiyetine son verin.

11. 'ABD'nin Terörle Savaşı' sırasında gözaltı ve sorgulama uygulamaları hakkında bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını garantileyin.

12. Ulusal ve uluslararası işkence ve kötü muamelenin engellenmesi yasaları ile bağdaşmayan sorgulama tekniklerini ve gözetim koşullarını meşru kılan tüm yasal belgeleri ve emirleri geçersiz kılın.

DOKUNULMAZLIĞA SON VERİN
13. ABD yetkilileri tarafından veya onların yol açtığı tüm gizli gözetim ve hüküm verme programlarının ceza soruşturmasına tabi olmasını sağlayın.

14. ABD yetkililerinin, gözaltındakilere yönelik kaybetme, işkence veya kötü muameleyi mahkûm eden uluslararası yasalardan muaf tutulmasına son verin.

15. ABD'nin 'Terörle Savaşı'nda gözetim ve sorgu uygulamalarını soruşturacak bağımsız bir komisyon kurulmasını sağlayın.

16. Gizli gözetim ve cezaya tabi tutulanların her birinin adını, tabiyetini, nerede olduğunu ve gözaltı koşullarını ilan edin.

17. Yönetiminizin, ABD yetkililerinin sorumlu tutulabileceği insan hakları ihlallerinden muzdarip olanların tazminat ve haksız fiili düzeltme haklarını tanıdığını ilan edin.

http://obama100days.amnesty.o rg/checklist.html
Haberin fotoğrafları